Se spune ca sanatatea este cel mai de pret dar. Cand suferi de o boala... tot cheful tau de viata dispare. Devii inchis, usor iritabil, predispus la a cauta refugiul in activitati care agraveaza problema. Fiindca a-ti face rau este usor cand suferi, voi vorbi in acest articol despre unele lucruri care pe moment aduc beneficii de natura emotionala starii triste in care te afli, dar creaza dauna sanatatii psiho-fizice celui ce nu se abate de la ele. Este un articol legat de sanatate si de managerierea actiunilor vietii de zi cu zi in ideea de a nu rani mai mult ce deja e in stare critica. Scris in special pentru cei care sunt macinati de o problema de sanatate ce le afecteaza serios viata.
Nu e de mirare cu atat de mult stres ca sanatatea este cum este. Atat de multe alegeri se ofera spre a fi incercate incat sa le eviti pe cele rele si sa le culegi pe cele bune in masura potrivita devine din ce in ce mai dificil atunci cand nu stii exact cauza suferintei tale. Este secolul alegerilor. Niciun alt timp nu a permis omului libertatea plus multitudinea de alegeri pe care le are astazi in felul de a-si trai viata. Incepand cu diversitatea pe care o intampina atunci cand intra intr-un magazin si continuand cu tot felul de metode de divertisment si petrecere a timpului, toate acestea constitue potentiale terapii sau amenintari fata de propria sanatate.
Sfantul Apostol Pavel in 1 Corinteni 10:23 zicea cu referire la alegerile ce ne stau la dispozitie:
"Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos. Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate zidesc."
Revenind la sanatatea noastra: uneori ne facem rau prin propriile alegeri. Datorita frustrarilor ce le provoaca boala e foarte usor sa te pierzi in fel si fel de activitati daunatoare sanatatii si actiuni drastice in incercarea disperata de a redresa corabia dupa ce in prealabil i-ai facut mai multe gauri. Sigur, aceste activitati vin dintr-o nevoie interioara de ceva. Si, pe moment cand le desfasori te amagesti cu o oarecare satisfactie, uiti de problema. Dar pe termen lung provoaca mai mult dauna decat beneficiu. Iar actiunile drastice sunt raspunsuri hazardate de cele mai multe ori, luate fara o gandire clara asupra a tot ceea ce se intampla, fara o constientizare a adevaratelor motive ce trebuiesc indepartate o data pentru totdeauna spre rezolvarea problemei de la radacina. Ca in cazul persoanelor care cauta tehnici de impacare dupa despartire, multe dintre aceste persoane facand lucruri drastice in momentele premergatoare despartirii sau imediat dupa producerea ei.
Sanatatea este de mare importanta. Numai cine nu a suferit vreodata de o afectiune serioasa sau nu a avut pe cineva drag grav bolnav nu cunoaste cat de importanta si de dorit este sanatatea. Prima lege a medicinei e data de zicala lui Hipocrate "Mai intai nu fa rau". Cand vrei sa tratezi o afectiune mai intai si-ntai nu fa rau. Aceasta ar fi baza de incepere a vindecarii, sa nu faci mai mult rau. Deducem de aici cat de important este sa privim fiecare alegere facuta in conditii de suferinta prin prisma efectului ei asupra sanatatii: daca ne imbunatateste starea sau o agraveaza.
"şi în genere, pune-ţi ca o lege, să măsori cele îngăduite prin lucrarea pe care ele o produc înlăuntru. Ceea ce zideşti, să-ţi îngădui; iar lucrul care te tulbură, să nu ţi-l îngădui în nici un chip. Cine dintre cei cu mintea sănătoasă va întinde mâna spre paharul cu băutură, în care este pusă otravă, dacă cunoaşte acest lucru?" - Sbornicul (Teofan Zavoratul)
Nu toate actiunile care iti stau la dispozitie sunt benefice.
- Foarte putine sunt acelea in intregime benefice sanatatii (ex: rugaciunea).
- Numeroase sunt daunatoare (le simti subtil ca fiind tulburatoare, de evitat).
- Iar putine aduc beneficiu la pachet cu eventuale daune.
E important primele sa fie folosite prioritar. Cele de'a doilea oprite cu desavarsire! Nu lasa lucrurile care te tulbura sa faca parte din viata ta ce doresti a fi curata; mereu exista alternative mai sanatoase. Iar dintre cele care totusi aduc beneficii (ex: mancarea) dar provoaca si daune (prin nechibzuinta) secretul e sa le folosesti constructiv, pentru beneficiu, si sa te opresti la punctul cand incepe sa devina o dauna.
Pentru aceasta e nevoie de multa pricepere inmultita cu introspectie a ceea ce faci si a felului cum reactioneaza organismul ca raspuns. Practic e nevoie mereu sa fii constient si sa vezi unde e beneficiul, de la cat incepe si la cat se termina. Iar acolo unde se termina sa pui punct actiunii/activitatii pentru a nu incepe sa-ti faci rau sanatatii. Tot procedeul de cunoastere se intregeste in baza feedbackului ce-l ofera organismul.
Factori ce necesita atentie
In viata de zi cu zi daca suferi de o afectiune ce nu reusesti sa o vindeci, cu siguranta poti sa o agravezi daca nu urmaresti constant ducerea unui mod de viata sanatos si evitarea factorilor promotori. De aceea e bine sa fii disciplinat si limitat in tot ce constati ca are directa influenta asupra agravarii problemei tale, chiar daca uneori poate parea ca o povara sa manageriezi fiecare clipa traita. Asa e viata pe alocuri: nedreapta la prima vedere pentru ca cel care sufera de diferite afectiuni este nevoit sa fie cu ochii pe el, fapt ce poate duce si la mai mult stres. Aici intervine metoda acceptarii, a impacarii cu situatia asa cum e. Pana la noi schimbari esti nevoit cand suferi de o boala sa o accepti asa cum e, sa te impaci cu tine insuti si cu ce poti face in acest timp pana te vindeci.
In orice afectiune exista unele lucruri care agraveaza ceea ce ai vrea sa repari. Si nu neaparat ele cat masura sau modul in care sunt folosite agraveaza problema, reprezentand un impediment in vindecare pe care noi ni-l creem de cele mai multe ori prin lipsa de disciplina spirituala si atasamentul de placerile lumesti. Asa cum nodulii tiroidieni au cauze spirituale asa e si in cazul altor boli.
Aceste lucruri, acesti factori, care au stransa legatura cu evolutia unei afectiuni sunt:
- Alimentatia
- Stresul
- Oboseala
- Starea sufleteasca
- Modul de percepere al vietii
Acelasi apostol spunea in 1 Corinteni 6:12 ...
"Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. "
... Intarind notiunea omului de a nu cadea prada patimilor si celor lumesti, mentionand si de aceasta data ca daca un lucru e la indemana de a fi facut asta nu inseamna ca e si in beneficiu sa fie facut. Omul fiind de natura dihotomica (alcatuit din elementele trup si suflet), suntem indemnati a nu deveni sclavii acestui trup atras dupa placerile lumesti, ci sa ne supunem trupul facandu-l slujitor-bun sufletului. Trupul este o buna sluga dar un rau stapan.
Cele de mai sus stau in puterea noastra sa le controlam printr-o atitudine calma si doritoare in a ne dedica viata lui Dumnezeu. Avem nevoie de un scop sufletesc mai mare decat noi insine ca sa dobandim pacea interioara si ferirea de cele atragatoare dar daunatoare. Iar acest scop nu poate fi decat Dumnezeu - dragostea fata de El, si dorinta de a ne face fii placuti Lui pentru tot restul vietii.
Se recomanda, pe langa rugaciune, smerenie, si nadejde la Dumnezeu pentru a ne curata si a ne ajuta sa ne indreptam din ce facem nefolositor noua, o sporita atentie in managerierea fiecarui factor in parte, ca prin neglijenta si nepasare sa nu se agraveze afectiunea. Atunci cand observi ce exact face sa "infloreasca" problema ta nu agrava situatia persistand in acea directie, ci departeaza-te in directia opusa. Revino la baza - la invatatura lui Dumnezeu.
Sanatatea e pe primul loc
Nimic nu poate fi mai important decat sanatatea. O sanatate neglijata duce la o viata cu greutati atat in plan profesional cat si in plan personal, incluzand aici relatiile si finantele. Sotia nu mai este atrasa de mine daca n-am grija de sanatatea mea gandeste orice barbat care se respecta si tine la sotia lui.
Vestea buna este ca vei avea o sanatate buna pazind cuvantul lui Dumnezeu, din cursul online Psihoterapia Ortodoxa. Ascultarea te va feri de pacate. Pentru ca pacatul are ca urmare un dezechilibru in suflet, atrage boala. Asa ca, mergand in lumina propovaduita de Hristos, fiind atenti la factorii care iti stau la indemana, viata iti va oferi rezultate mai bune in primul rand in planul sanatatii daca te preocupi mai mult de suflet.
Elibereaza-te de stresul progresului in directia materiala pentru a face loc mintii sa se relaxeze.
Datorita faptului ca unii factori ofera multiple moduri de utilizare, atragand astfel si multiple rezultate, se pot ivi confuzii sau chiar contradictii in mintea celui ce vrea sa-si faca bine. Ceea ce pana la un punct poate fi benefic, de la alt punct poate fi daunator. Sau utilizat dintr-o perspectiva diferita. Un asemenea factor in sine nu este daunator sau benefic, ci modul cum si cat il folosesti determina natura sa si impactul ce-l are asupra ta.. Prin urmare este important ca alegerile in ceea ce priveste viata de zi cu zi sa fie spre zidire sufleteasca si trupeasca, cumpatate, atat cat este benefic, la modul la care reprezinta un beneficiu si nu o dauna.
In concluzie: Sanatatea poate fi imbunatatita prin alegeri facute atent. Sa nu ne ranim mai tare, ci sa gasim din toate doar esenta ziditoare constienti de faptul ca prin alegerile noastre intervenim zilnic in felul cum vom arata maine.
“Din bube ,mucegaiuri si noroi
Iscat-am frumuseti si preturi noi .”
Orice boala este vindecabila. Ai citit bine, orice boala este vindecabila. Chiar si bolile nevindecabile, asa-zisele boli cronice sunt vindecabile. Cum se poate vindeca orice boala? Raspunsul este ceva mai lung, nu incape intr-o pagina web. Ma suna oamenii ceasuri intregi, din tari straine, sa ii invat. Intreg procesul de vindecare ia de explicat cateva ore bune - motiv pentru care am si creat un curs intreg in care il explic. Cine e bolnav si doreste, il poate achizitiona. Cursul se numeste "Psihoterapia Ortodoxa".
Cursul "Psihoterapia Ortodoxa" e un curs de tip online, alcatuit din mai bine de 33 de lectii + lectii speciale, in care prezint pe larg cum poate fi vindecata orice boala (diabet, cancer, afectiuni reumatice, tic nervos, psoriazis, acnee, depresie, anxietate etc). Daca ai o problema de sanatate, si vrei sa scapi de ea, urmeaza acest curs despre care tocmai ti-am vorbit si pune in aplicare toate sfaturile si indicatiile din el.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul "Psihoterapia Ortodoxa".