Omul de cand se naste cauta fericirea. Oboseste uneori ca nu mai ajunge la ea sa o traiasca definitiv, sa opreasca clipa in loc pana nu vine un alt gand si o spulbera. Fericirea il pacaleste. Il lasa sa puna mana pe ea si apoi iar se trezeste ca mainile-i sunt goale; nu-i ramane decat sa caute din nou, sa alerge dupa ceea ce vrea sa ajunga. Uneori nici macar el nu stie ce-si doreste sau cum arata fericirea. Fericirea, de-a lungul timpului, a primit fel si fel de intelesuri. Campionul de Formula 1, Niki Lauda, emblema a echipei Mercedes AMG, spunea despre fericire ca "Fericirea este un dusman. Te slabeste. Dintr-o data, ai ceva de pierdut". Intreaba-te: Acum cand stii mai multe decat stiai ieri si lucrurile care ai crezut ca te vor face fericita nu te-au facut fericita, ce te-ar face sa fii fericita?
In ce mai sta fericirea daca in ce ai crezut ca sta nu statea? Suflet drag aflat in cautarea marginilor orizontului... In cele ce urmeaza vom vorbi pe larg despre cum arata fericirea. Sa incepem cu locurile in care este ea cautata de obicei.
Unde iti cauti fericirea?
Fiecare om vrea sa fie fericit. Dar nu fiecare om ajunge sa fie fericit. In incercarea de a gasi fericirea oamenii cauta in diferite locuri. Daca inca nu ti-ai gasit-o, inseamna ca te-ai inselat in privinta tuturor lucrurilor in care credeai c-o vei gasi. Scoala, societatea, parintii, prietenii, viata in general, te-a indrumat pe o cale gresita. Cautand fericirea acolo unde ea nu este, nu o vei gasi. Poti avea bani, o poti duce bine, dar daca n-ai fericire, n-ai nimic. Degeaba traieste omul pe fata pamantului daca nu stie cum arata fericirea, daca nu e fericit. Cel mai important lucru in viata e sa fii fericit. Cand esti fericit, te simti extraordinar.
Unde o mai poti gasi daca acolo unde ai crezut ca este, nu este? Ingerii vad efortul tau desert de a valorifica la maxim viata. Si se minuneaza cum poate sa caute omul idealuri in care sa-si plaseze fericirea temporara. Parca in mila lor fata de tine ar vrea sa-ti vorbeasca, sa te mangaie, sa-ti arate cum arata fericirea, sa-ti spuna atunci cand cauti ceva intr-un loc in care nu se gasestie sa incetezi ca-ti risipesti eforturile. Ca atunci cand o persoana aflata intr-o criza isi face rau si vrei sa o cuprinzi fortat ca sa nu-si mai faca. Dar ingerii nu pot face asta data fiind diferenta in alcatuire decat in cazuri foarte speciale. Doar plang si se intristeaza vazand ratacirile tale in incercarea de a te face fericita.
Fericirea ingerilor e supunerea. Ei nu cauta ale lor. Ei nu cauta sa-si valorifice la maxim fiecare clipa a vietii. Ei cauta doar sa slujeasca si se bucura pentru orice mic efort facut de om spre a se apropia de firea sa cereasca. Ei stiu ca doar asta conteaza - trecerea pragului inapoi in starea din care a decazut odata ce s-a vrut a fi imparat. Ei stiu cand o femeie nu mai iubeste un barbat, pentru ca ii cunosc gandurile, si mai stiu si faptul ca Dumnezeu i-a dat omului libertatea de a alege ce face cu viata sa.
...Am crezut ca fericirea este intr-un loc, iti vei spune. In niste persoane, in niste activitati, in cateva reusite. Dar nu este acolo. Cu parere de rau, nu este cum am crezut. Cu parere de rau pentru ca m-am zbatut si m-am stresat. Pentru ce m-am chinuit si pentru ce m-am stresat ca nu sunt cu nimic mai bucuros ca inainte. Sa se tot laude omul cu bucuriile pe care si-le face, nimeni nu ia cu el un strop de fericire, nu-i asa!? Acum provocarea cea mai mare pentru omul lipsit de energie e: cum arata fericirea? A identificat vreodata cineva fericirea? Doar stiind la modul adevarat cum arata fericirea vei mai dori ceva, iar in acest articol vei descoperi tocmai acest lucrul: care este secretul fericirii si cum poti sa ajungi la ea.
In cautarea mea de a-i ajuta pe oameni sa iasa din mizeria emotionala in care ii scufunda intamplarile vietii, constatarile din sfera religioasa imi spun ca fericirea e sa nu vrei nimic pentru tine. Asemeni ingerilor si Sfintilor parinti. Despre ingeri am vorbit aici si in numeroase predici crestine. Despre Sfintii parinti putem spune cand vine vorba de a identifica si gasi fericirea absoluta ca acesti oameni purtau o dragoste nespus de mare pentru semenii lor. Atitudinea sfintilor parinti era una de marginalizare in ce privea propria persoana si de dragoste curata fata de celalalt.
In curentul cartilor de azi gasim constat promovata ideea "iubeste-te pe tine" spusa in aceasta forma sau altele asemanatoare ca drum spre fericire. Astfel de notiuni prind mare succes dat fiind faptul ca hranesc egoul deja destul de mare pe care il poseda fiecare neinitiat in tainele vietii; sunt muzica pentru urechi. Desi vand bine, tragic e ca toti cei ce le imbratiseaza nu fac decat sa se indeparteze si mai mult de fericire afundandu-se in oceanul fara fund al iubirii de sine ce nu duce decat la mai multa si mai multa suferinta.
Legatura dintre simturi si fericire
Pentru unii oameni fericirea consta in urmarirea emisiunii preferate la tv. Pentru altii consta in ascultarea genului de muzica preferat. Pentru altii fericirea ia forma consumului de ciocolata ori de diferite bauturi si alimente. Intalnim si persoane a caror fericire este sa creeze: sa picteze, sa scrie, sa cante, sa faca o masa din lemn, si tot asa. Intr-un fel, fiecare fiinta trebuie inteleasa pentru ca fiecare fiinta cauta ceva in ceea ce face. Lectura este, iarasi, un alt mod de a gusta putina fericire, cuvintele pe care vrei sa le "auzi" odata primite iti valideaza realitatea in care te afli, nu degeaba se spune despre cuvinte ca sunt cele mai puternice droguri cunoscute de omenire. Lectura este cel mai bun mijloc de educare. Multe femei aleg sa lectureze cursul meu online Iubirea in Hristos nu neaparat pentru ca ar avea probleme in relatia de cuplu ci tocmai din dorinta de a se educa si a sti mai mult.
Cinci simturi stau la dispozitie persoanei pentru a face legatura fiintei dihotomice din care aceasta e alcatuita cu mediul din jur. Cele cinci simturi sunt in traducere canale de descoperire a universului ce-l inconjoara pe omul jumate trup jumate suflet. Ele permit mai mult decat orice cunoasterea celor din exterior. Prin simturi mintea ia la cunostinta cele exterioare ei. Pana la un anumit nivel fericirea poate patrunde prin simturi in interiorul persoanei, este vorba de fericirea celor materiale, vremelnice. Dar apoi simturile se adapteaza. Si vor mai mult. Ochiul nu se mai satura de privit, dupa cum spune Eclesiastul, si vrea mai mult. La fel si celelalte. In scurt timp canalul prin care patrundea fericirea devine insetat de ceva nou, vrea senzationalul in toate, viata modesta nemaioferind nicio incantare. Daca pana la un punct simturile erau cele care "simteau" fericirea, acum ele sunt cele care intarata pe om creandui nemultumire.
Fericirea dincolo de simturi
Fericirea simturilor are limitele ei, dupa cum reiese din pasajul anterior. Te poti ferici prin simturi pana la un punct, dupa care incepe iarasi nemultumirea. In goana dupa fericire in care se afla fiecare om linia de sfarsit se muta de fiecare data cand este atinsa mai in fata. Azi esti cu picioarele pe ea, in sfarsit esti fericit, iar maine fericirea parca se propune iar intr-o tinta pe care trebuie sa o ajungi ca sa simti iar bucurie. Oamenii de stiinta au pus in rama acest fenomen emotional si l-au numit adaptare hedonica.
Trecand peste obisnuinta, peste noul entuziasmant care de maine devine banal, poate fi gustata acea stare multumitoare apofatica. Este vorba de fericirea traita cu mintea! Iar aceasta fericire nu costa nimic, este gratuita si la indemana oricui doritor sa o caute in gandire. Este suficient sa meditezi la existenta lui Dumnezeu si sa te bucuri ca ai un Tata care te iubeste si are grija de tine, pentru a fi fericit si fara cele materiale. Fericirea spirituala transcende, am putea spune chiar ca eclipseaza lipsa materiala asa cum lumina inlatura intunericul.
Pentru omul prins in grijile vietii cotidiene si in diferite probleme, fie ele de sanatate, fie ele de alta natura, aceasta fericire suprema pe care o poate atinge are o importanta de nedescris deoarece se poate vindeca prin ea de multe afectiuni si rani sufletesti. Isi poate trai viata cu bucurie. Dumnezeu, marginindu-l pe om cu trup dar totusi ladandu-i deschisa posibilitatea de a afla cum arata fericirea, i-a pus aceasta bucurie la dispozitia la o inaltime la care poate sa o ajunga daca intr-adevar vrea. Orice om obosit de nereusite se poate rezema prin credinta de existenta fascinanta a Sfintei Treimi marturisite in Crez, gasind in aceasta bucuria care va actiona ca pansament peste toate ranile vietii ce ideea de fericire conventionala se dovedeste incapabila a le vindeca.
Ne putem amorti ranile prin fericirea simturilor, spre exemplu atunci cand ne cumparam ceva sa ne facem o bucurie, dar nu le putem tamadui. Pe cand, fericirea in Hristos, bucuria continua, are darul nu doar de a vindeca rana, ci de a restaura locul mai frumos ca niciodata. Hristos cand a vindecat orbi sau slabanogi nu i-a lasat cu semne - i-a restaurat la intreaga capacitate. Asa arata si se manifesta fericirea cea adevarata: nu tine de context ci umple orice gol, in orice vreme.
In plan concret, doua principii pentru o viata fericita:
- Foloseste lucrurile nu oamenii
- Iubeste oamenii nu lucrurile
Cum imi gasesc fericirea
Iti poti gasi fericirea si cand ai o problema de sanatata, si cand te confrunti cu o problema sentimentala, si cand din punct de vedere profesional simti ca ai atins un plafon sau nu te mai regasesti in activitatea pe care o faci. Iti poti gasi fericirea si cand nu te simti iubita, si cand ti-ai pierdut mama sau tatal sau pe altcineva drag. Fericirea se gaseste prin educatie. Si nu orice fel de educatie, ci educatie corecta.
Omul poate fi putin educat, mediu educat, sau toba de carte. Dar daca informatia in mintea lui nu e cea care trebuie, va suferi, va fi nefericit.
In schimb, daca informatia din mintea lui e cea care trebuie, indiferent cat de educat sau de putin educat e, poate fi fericit. Nu doar ca poate fi fericit dar mai poate obtine si o multime de alte lucruri.
Totul se bazeaza pe informatie.
Daca suntem neferciti, sa ne dam interesul sa ne bagam in minte informatia corecta, informatia potrivita, si vom deveni fericiti.
Concluzie: Cum gasesti fericirea si o pastrezi
Fericirea se gaseste si se pastreaza prin educatie. Prin educatie se gaseste, si tot prin educatie se pastreaza. Multi oameni ajunsi la maturitate sufera. Daca esti unul din ei trebuie sa stii ca educatia - si numai educatia - te scapa de suferinta. Orice problema ai, ca sa o rezolvi trebuie sa te educi cum se rezolva. Trebuie sa pui pret pe educatie mai intai pentru ca altfel nu vei gasi fericirea; vei duce o viata plina de frustrari si de neimpliniri. Dumnezeu nu intervine. Cum iti asterni asa dormi. Daca te educi si pui educatia in practica, vei gasi fericirea. Daca nu, nu.
Educatie inseamna cunostinte ce nu ti s-au predat in scoala. In scoala nu ti se preda ce ai nevoie ca sa fii fericit. In scoala ti se preda ce are statul nevoie ca tu sa stii, sa poti fi util la ceva societatii, nicidecum sa fii fericit! Cine se opreste la educatia din scoala sufera. Are parte de dezamagiri in dragoste, are parte de probleme de sanatate. Cine continua educatia evolueaza si isi gaseste fericirea; ajunge un om implinit.
De pe urma constatarilor pe care fiecare le poate trage privind chiar in viata lui de zi cu zi se intrevede faptul ca daca vrei sa gasesti adevarata fericire (ne referim la fericirea care sa dureze) sau sa fii un om fericit indiferent de circumstantele din jurul tau, ai nevoie de mai mult decat iti poate oferi societatea de consum pentru amortirea de moment a tristetii. Este binecunoscut faptul ca n-am cum sa imi gasesc fericirea pana nu urmez indicatiile din cursul online Psihoterapia Ortodoxa.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa - curs in care inveti cum sa ajungi la o stare de fericire maxima.
Gaseste fericirea in situatiile criza
Daca fericirea o cauti, fericirea o poti gasi.
Fericirea o pierde omul singur, nu i-o ia nimeni. Si tot el o poate gasi!
Fericirea poate fi gasita in orice situatie in viata, chiar si in situatiile criza. Iti poti gasi fericirea cand persoana iubita te paraseste. Iti poti gasi fericirea cand ai pierdut pe cineva drag. Iti poti gasi fericirea cand persoana iubita nu te iubeste. Iti poti gasi fericirea cand copilul nu te asculta. Iti poti gasi fericirea cand viata ta nu arata asa cum ti-ai dori. Iti poti gasi fericirea in boala. Iti poti gasi fericirea la aflarea unor vesti rele. Iti poti gasi fericirea in vremuri de incertitudine. Iti poti gasi fericirea in orice situatie.
Fericirea si nefericirea sunt stari ale mintii. Si prin urmare, cauze lor adevarate nu se pot gasi in afara mintii. Cel care nu este multumit cu ceea ce are acum va fi multumit cand va obtine ceea ce isi doreste sau va invata sa traiasca incantat fara ceea ce-si doreste.
Pentru a fi fericit constant, a nu mai cadea in momente de tristete, de depresie, de plictiseala sau de nervi ai nevoie de principii sanatoase de viata, ai nevoie de dezvoltare spirituala duhovniceasca. Ce inseamna acest lucru: ai nevoie de refacerea legaturilor sufletului cu Dumnezeu, iar aceasta refacere se poate realiza prin rugaciune corect practicata si prin depunerea efortului in a-ti curati viata de patimi. Astfel devii fericit. Refacerea legaturii cu Dumnezeu nu numai ca te face fericit in contextul in care te afli astazi dar aduce odata cu linistea emotionala si vindecare de boli, claritate in gandire, vitalitate si spor in toate. Prezint mai multe informatii pe aceasta tema in cursul online Psihoterapia Ortodoxa - curs spre a carui pagina de prezentare voi pune un link ceva mai jos.
Asadar, referitor la fericire si la tot ceea ce inseamna sa fii bine cu tine insati, ceea ce tu-ti doresti poti obtine. Asa cum am zis mai sus, pentru asta trebuie sa inveti. Nu poti rezolva o problema, problemele-n general, cu nivelul de gandire pe care il ai acum. Nivelul de gandire pe care il ai acum te-a adus la problemele pe care le ai acum. Vrei sa iti rezolvi o problema, vrei sa iti gasesti fericirea? Trebuie sa iti ridici nivelul de gandire. Iar acest lucru se face numai prin educatie.
Cum poti depasi diverse probleme si fi o persoana mai fericita gasesti in cursul online "Psihoterapia Ortodoxa". Detalii despre el prin linkul de mai jos.
Apasa aici pentru a parcurge cursul online"Psihoterapia Ortodoxa".