Sanatatea fizica, emotionala, cat si starea de bine pot fi redobandite. Poti fi o persoana frumoasa atat la exterior cat si la interior, care simte o stare de bine, indiferent de mostenirea genetica sau de greutatile prin care te-a trecut sau le intampina in viata. Stres, suparari, neimpliniri, dezamagiri? Toate pot fi date la o parte. In acest articol vei afla pe larg sfaturi si recomandari frumoase ce te vor ajuta sa-ti redobandesti sanatatea si starea de bine.
Cand oamenii merg la spital sau fac o vizita doctorului este cel mai adesea din cauza simptomelor fizice. Pentru unele probleme fizice diagnosticul si tratamentul este clar. Spre exemplu, daca ai un picior rupt, doctorul iti poate face o raza ca sa confirme fractura si sa-ti puna osul in ghips. Insa, unele afectiuni medicale sunt mai complexe si sunt influentate de mai multi factori diferiti. Spre exemplu, stim ca mintea si corpul sunt strans legate intre ele si se influenteaza reciproc. Invatand despre modul cum sunt legate te va ajuta sa-ti intelegi mai bine simptomele si sa-ti redobandesti sanatatea si starea de bine pierduta.
Acest articol te va ajuta sa intelegi mai bine ca niciodata legatura dintre emotii si sanatate si sa cunosti diferitele moduri prin care sanatatea ta poate fi imbunatatita. Ideile pot fi noi pentru tine, ceea ce iti poate da senzatia de prea mult dintr-o data. Ar fi de dorit sa citesti acest ghid intr-o incapere linistita, cu atentie, ca sa-l intelegi si sa-ti poti imbunatati sanatatea si starea de bine.
Ce este legatura minte-corp?
Poti fi deja familiar cu unele fraze ce descriu legatura minte corp chiar in viata de zi cu zi. Expresii ca "imi da batai de cap", "fierbeam de nervi", "am fluturi in stomac" sau "mi-a frant inima" sunt doar cateva exemple din multime de exemple ce descriu cum mintea poate afecta corpul.
Cand vorbim despre minte vorbim despre multimea alcatuita din ganduri, sentimente, crezuri, atitudini, amintiri, si trasaturi psihice, ce formeaza lumea interioara a unei persoane. Mintea este cel mai important factor in ce priveste sanatatea si starea de bine.
Este totul in capul tau? Sa pretuim sanatatea si starea de bine...
Uneori analizele ies rele. Alteori analizele ies bune si totusi omul se simte rau.
Simptomele fizice nu sunt toate, sau mai bine zis, nu sunt intotdeauna doar in mintea omului. Simptomele fizice adesea sunt reale. Veridicitatea simptomelor fizice nu este pusa la indoiala prin faptul ca mintea si corpul sunt legate. Este important sa intelegi clar acest aspect cu privire la sanatate deoarece unii pacienti, la un moment dat sau altul, in incercarea de a-si recapata sanatatea si starea de bine s-au simtit ignorati de catre cei din jur, neintelesi, inclusiv de cadrele medicale, pe motiv ca totul ar fi doar in capul lor.
Cum functioneaza comunicarea minte-corp pentru a intretine viata
Creierul si restul corpului isi trimit constant mesaje unul altuia. Aceste mesaje spun creierului si corpului sa faca ajustari in modul cum functioneaza. Spre exemplu, daca ochii tai i-ar spune creierului ca o masina vine cu viteza spre tine, creierul ar trimite un mesaj rapid catre intregul organism pentru a se feri din calea pericolului. In acelasi fel, daca stomacul ti-ar fi gol si corpul ar avea nevoie de energie, creierul ar lua seama la acel mesaj si te-ar trimite sa mananci. Deci, mintea si corpul comunica constant pentru a te tine sanatos.
Rezumat initial in ce priveste sanatatea si starea de bine
Mintea si corpul sunt strans legate intre ele si se influenteaza una pe cealalta. Acesta nu este acelasi lucru cu a spune ca simptomele sunt doar in mintea ta sau ca nu sunt reale. Ci semnifica faptul ca gandurile si sentimentele tale pot avea efect asupra corpului - si - simptomele fizice pot avea efect asupra a ceea ce gandesti, a felului cum te simti si actionezi.
Mecanismul "Lupta sau Fugi"
Un exemplu al acestei stranse legaturi dintre minte si corp il reprezinta mecanismul "Lupta sau Fugi". Acest sistem de avertizare s-a dezvoltat pentru a ne tine la distanta de pericole, cum ar fi animalele de prada sau situatiile care ne pot sfarsi viata. Este declansat cand te simti amenintat si iti face corpul sa fie gata de lupta sau de fuga (prin intensificarea batailor inimii si incordarea muschilor). Aceste simptome fizice sunt rezultat al eliberarii hormonilor de stres in organism, anume: cortizol si adrenalina.
Mecanismul "Lupta sau Fugi" era de mare ajutor in fata amenintarilor din trecut. Din pacate, este mai putin util in fata provocarilor vietii moderne. Lucruri ca grija pentru bani sau temerile legate de viitor pot declansa foarte usor acest raspuns "lupta sau fugi", chiar daca nu prea este de folos in rezolvarea problemei.
Stresul cronic vs stresul acut
Vrei sa iti redobandesti sanatatea si starea de bine? Incearca sa consumi o dieta echilibrata de-a lungul zilei. Iti va ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, iar cand mecanismul "lupta sau fugi" este ocazional activat ii poate face fata si se poate recupera usor dupa infuzia de hormoni. Acest tipar ocazional poarta denumirea de "stres acut', corpul omenesc fiind conceput sa-i reziste.
In orice caz, cand mecanismul "lupta sau fugi" este activat foarte des, organismul are mai putine sanse de a se recupera in intregime pana la urmatorul eveniment stresant. Acesta este asa-numitul "stres cronic" si suntem mai putin echipati pentru a face fata la acest tip de stres. El afecteaza sanatatea emotionala si starea de bine. Rezolvarea lui o gasesti in cursul online "Psihoterapia Ortodoxa".
Rezumat
Reactia "lupta sau fugi" ne ajuta sa depistam amenintarile si sa raspundem concret la ele. Este absolut utila omului. Doar ca, atunci cand este declansata din nou si din nou la intervale apropiate, si nu ocazional, este mai putin folositoare si iti pune in pericol sanatatea si starea de bine.
Rolul puternic al gandurilor in ce priveste sanatatea si starea de bine
"Nimic nu este bun sau rau, gandirea noastra face sa fie asa." - Shakespeare
Chiar daca nu avem de-a face cu tigri fiorosi in fiecare zi, viata prezinta multe situatii ce pot fi intelese de catre psihic drept amenintatoare si declansa reactia la stres. Gandurile si judecatile noastre cu privire la situatia existentiala au un rol foarte important, determinand in cele din urma daca aceasta reactie va fi sau nu declansata.
Spre exemplu, daca fugi dupa autobuz si la scurt timp ai simptome neplacute cum ar fi batai ridicate ale inimii si transpiratie, e posibil sa-ti treaca prin cap gandul ca ar fi bine sa faci miscare mai des pentru a fi mai bine pregatit fizic, si sa-ti continui mai departe calatoria fara a te ingrijora. Insa, daca ai avut pe cineva in familie care a murit de inima sau care sufera in prezent cu inima, s-ar putea sa ai in schimb alt gand, faptul ca e o problema genetica ce incepe sa te ajunga din urma si pe tine, si sa te simti foarte speriat si sa suni la ambulanta. Acest exemplu arata ca aceeasi experienta, interpretata in mod diferit, poate duce la emotii si alegeri total opuse.
Legatura minte-corp si sanatatea ta
Unele sisteme ale ogranismului sunt mai influentate de legatura minte-corp decat altele. Poti recunoaste cateva mai jos.
Modificari in sistemului digestiv
Este un lucru obisnuit sa ai de-a face cu probleme stomacale in timpul perioadelor stresante (balonare, crampe, indigestie, constipatie). Exista o multime de conexiuni nervoase intre creier si intestine. De fapt, despre stomac si intestine se spune datorita numeroaselor terminatii nervoase pe care le prezinta ca ar alcatui de-a dreptul un creier mai mic.
Cei mai multi oameni au experiat acest tip de legatura minte-corp la un moment dat sau altul. De exemplu, poate ai simtit o durere stomacala cand te-a suparat cineva, sau ai avut nevoie sa mergi urgent la baie inaintea unui interviu important.
Este bine cunoscut faptul ca activitatea intestinala este puternic influentata de reactia "Lupta sau Fugi". In general oamenii care sufera de colon iritabil sau boala crohn stiu cel mai bine ce mult afecteaza stresul simptomele lor. Pentru informatii legate de vindecarea colonului iritabil, a bolii crohn cat si a altor afectiuni ale sistemului digestiv poti urma cursul online mai sus amintit, "Psihoterapia Ortodoxa".
Afectiuni ale pielii
Persoanele care sufera de afectiuni dermatologice, incluzand aici acnee, eczema sau psoriazis, observa ca in timpul perioadelor stresante simptomele se inratutatesc iar pielea raspunde mai greu la tratamentele conventionale.
Aceste asa-zise izbucniri pot crea si mai mult stres, dand astfel nastere unui cerc vicios. Spre exemplu, te poti ingrijora in legatura cu felul cum se prezinta pielea ta si cum te vad ceilalti in societate, sau sa fii deranjat de mancarime si sa simti nevoia de a te scarpina continuu. Acest stres se poate aduna, ducand in unele cazuri la agravarea afectiunii respective dar si la scaderea stimei de sine. In timp poate sa apara chiar si dorinta de a muri.
Simptome la inima
Cand ne confruntam cu situatii stresante sau avem parte de foarte mult entuziasm, observam si schimbari in modul cum functioneaza inima. Stresul sau suspansul pot face inima sa bata mai repede si sa-ti creasca tensiunea. Aceste modificari cardiace intervin ca parte a reactiei "lupta sau fugi" pentru a te ajuta sa faci fata in mod agresiv sau sa fugi de amenintare. Cu toate ca aceste simptome cardiace sunt neplacute, ele nu sunt neaparat daunatoare si pot disparea dupa o vreme fara sa-ti faca vreun rau.
Schimbarile normale in cazuri de stres ale batailor inimii si ale tensiunii arteriale pot fi foarte ingrijoratoare atat pentru persoanele care sufera de o boala de inima cat si pentru cele care nu sufera. Grija faptului ca simptomele tale ar putea prevesti ceva rau e in sine un lucru rau. Aceste griji, stresul si anxietatea care vin odata cu ele, pot intari simptomele aparute in baza reactiei "lupta sau fugi", ducand de la sine la crearea unui cerc vicios.
Dificultati in respiratie
Inaduseala este o simptoma neplacuta care afecteaza multe persoane, incepand de la varstnici si ajungand chiar pana la prescolari. De exemplu, cand te inadusi poti simti ca ramai fara aer sau ca obosesti foarte rapede. Inaduseala poate fi legata de afectiuni ca astmul bronsic. Senzatia de sufocare poate fi foarte inspaimantatoare, mai ales daca te temi ca vei lesina sau vei ramane fara aer si nu e nimeni sa-ti acorde vreun ajutor.
Aceste ganduri, teama si anxietatea care vin odata cu ele, pot face ca respiratia sa devina si mai problematica. Simptomele pot face ca ceva si mai ingrozitor sa se intample. Pentru unii oameni, duc la atacuri de panica.
In timp ce evitarea situatiilor care duc la inaduseala (ca de exemplu, activitatile fizice), pare a fi o solutie logica intr-un astfel de caz, acest curs de obicei mai mult dauneaza sanatatii decat ajuta pe termen lung. Pentru mai multe informatii citeste ghidul Cum Sa-ti Calmezi Sistemul Nervos.
Durere
Durerea reprezinta o simptoma complexa, care uneori poate fi greu de diagnosticat si de tratat. Asta se intampla deoarece durerea este o experienta personala subiectiva. Nu poate fi vazuta sau scanata sau masurata prin analize la sange. Durerea este o experienta atat fizica cat si emotionala, si este influentata atat de catre minte cat si de catre corp. Spre exemplu, senzatia de durere poate fi influentata de stres, anxietate si depresie. Unele afectiuni dureroase, cum sunt durerile de stomac, migrenele sau alte dureri de cap, pot fi declansate la unele persoane pe fondul stresului fizic si al celui emotional.
Oboseala
Oboseala este o alta simptoma care, la fel ca durerea, este influentata de factori fizici si mentali. De obicei, oboseala urmeaza activitatii fizice, lipsei somnului sau a unei lungi perioade de concentrare. Oboseala poate fi si efect secundar datorat unor medicamente.
In orice caz, oboseala poate fi determinata si de modul cum gandim si simtim. Spre exemplu, plictiseala te poate face sa te simti obosit, somnoros, ganditul prea mult la situatia ce faci cand nu te mai iubeste persoana iubita te poate seca de energie, in timp ce primirea unei vesti bune iti poate reda vitalitatea. Oboseala poate fi prezenta ca parte a tulburarilor de stare datorate depresiei sau anxietatii. Persoanele care se confrunta cu probleme de sanatate se pot lovi adesea de zidul oboselii, care in acest caz reprezinta o combinatie de factori atat fizici cat si emotionali.
Rezumat pentru a ne imbunatati sanatatea si starea de bine
Unele functii ale organismului sunt destul de puternic afectate de legatura minte corp. Cei mai multi oameni pot observa schimbari in propriul corp ca raspuns la stres sau excitabilitate. Dintre sistemele sau organele cele mai sensibile amintim sistemul digestiv, pielea, si inima. Intensitatea durerii si senzatia de oboseala sunt si ele in legatura stransa cu factorii psihofizici.
Corelatia dintre minte si corp - factorii ce influenteaza sanatatea si starea de bine a omului
Factori fizici
Modul in care se produc modificarile fizice in organism ca urmare a reactiei la ganduri, sentimente si emotii isi gaseste foarte bine argumentatia in descoperirile stiintei moderne.
Hormonii de stres si efectul lor
Hormonii de stres ai organismului, mentionam aici cortizolul si adrenalina, sunt destinati a avea un efect pe termen scurt, oferindu-ne suficienta energie si putere pentru a iesi din situatiile periculoase. Aceasta infuzie de hormoni "lupta sau fugi" poate duce la aparitia unor efecte temporare cum ar fi cresterea batailor inimii, tremuratul, inaduseala, etc.
Insa, cand acesti hormoni sunt eliberati frecvent, se spune ca ar avea un efect mai pronuntat asupra organismului, afectand in intregime modul cum functioneaza. Asta poate face mai dificil pentru organism sa-si pastreze toate organele si functiile in parametri normali. De exemplu:
Sistemul imunitar poate deveni aproape inexistent cand hormonii de stres sunt eliberati in mod constant (lucru des intalnit in stresul cronic). Asta se intampla deoarece organismul se concentreaza pe activitatea care o vede a fi cea mai importanta, evitarea amenintarii, in schimbul folosirii energiei in depistarea infectiilor si vindecarea tesuturilor afectate.
Vindecarea este incetinita. La fel ca in cazul sistemului imunitar, cand organismul considera ca se afla in pericol lasa de-o parte activitatile ce nu sunt neaparat urgente, cum ar fi repararea celulelor bolnave, pentru mai tarziu. In timp ce acest lucru este acceptabil pe termen scurt, pe termen lung poate duce prin scaderea vitezei de recuperare celulara la probleme fizice destul de serioase.
Digestia, asemeni vindecarii, este si ea pusa pe planul doi in timpul perioadelor stresante, fapt ce poate duce la disconfort stomacal, durere abdominala, constipatie, varsaturi sau chiar senzatia de balonare.
Factori psihologici
Stilurile de gandire pot influenta felul cum te simti fizic si emotional. Unele stiluri de gandire foarte des intalnite fac sa para ca ceva rau este iminent sa se intample. Iar asta te poate determina sa te simti ingrijorat, trist, suparat indiferent daca gandul este adevarat sau nu. Vei recunoaste cateva exemple mai jos.
Stilurile de gandire
Cum gandesti - felul tau cum gandesti - te poate afecta imediat atat fizic cat si emotional. Cand vorbim despre stiluri de gandire ne referim la tipare de gandire, acele trasee neuronale care odata parcurse te predispun la anumite concluzii. Iata cateva exemple in care este evidentiat mai intai tiparul de gandire obisnuit si apoi ceea ce te-ai putea gandi pe fundatia acestui tipar de gandire cand te simti anxios sau ingrijorat:
- Obisnuiesti sa te gandesti la ce e mai rau -> Aceste simptome sigur anunta ceva grav.
- Citesti mintea oamenilor -> Ei cred despre mine ca exagerez. Probabil cred despre mine x,y,z.
- Prevezi viitorul -> Problemele vor deveni din ce in ce mai grave si nu ma voi putea intoarce la munca.
- Generalizezi -> Mi s-a intamplat asta dupa ce am luat tratamentul. Inseamna ca organismul meu e intolerant.
- Tragi concluzii foarte repede -> Aceasta metoda de vindecare nu va functiona.
In alte cazuri (dar tot legat de sanatatea si starea de bine psihofizica)...
- Dai la o parte pozitivul -> Azi a fost o zi buna dar urmeaza una rea.
- Autocritica si etichetare -> Nu-mi reuseste nimic. Sunt un esec.
- Limbaj agasant: trebuie, mai mult -> Ar trebui sa fac fata la asta si sa realizez mai multe in viata.
Gasirea sensului in suferinta
Cand ai o problema de sanatate, este normal sa incerci sa-ti dai seama ce urmari are pentru tine si pentru viata ta. Modul cum privesti problema de sanatate si masurile care le iei in legatura cu ea depind de raspunsurile la cateva intrebari importante:
- Mi-am neglijat in ultimul timp sanatatea si starea de bine sau nu?
- Cu ce problema am de-a face? Este una minora sau serioasa?
- Cum ma simt in legatura cu ea? Sunt ingrijorat, stresat sau demoralizat din cauza ei?
- Pot face fata acestei probleme si modului in care ma simt?
- Lucrurile pe care incerc sa le fac ca sa-mi redobandesc sanatatea si starea de bine functioneaza?
Raspunsurile tale vor influenta felul cum te simti fizic si emotional. Vor avea un cuvant de spus in privinta actiunilor pe care le intreprinzi zi de zi. Pe termen lung, pot chiar sa influenteze cata putere are sau nu boala asupra ta.
Gandeste-te la aceste doua exemple:
Andrei a fost diagnosticat cu hipertensiune. El considera aceasta boala destul de serioasa deoarece tatal lui a murit din cauza unui atac de cord. Se simte foarte ingrijorat din cauza acestui fapt si se indoieste daca ii va face fata. Incearca sa aiba grija de el, tinand regim asa cum i-a spus doctorul, dar acest lucru pare a-l face sa se simta mai rau, ingrijorandu-l, asa ca se opreste. Se chinuie sa duca o viata sanatoasa, lucru care il face sa se simta si incapabil dar si neincrezator in acelasi timp.
Bogdan de asemeni sufera de hipertansiune. Bogdan stie ca nu e ceva de neglijat, e un lucru foarte intalnit, dar de care se poate scapa, asa ca nu e foarte ingrijorat. A invatat ce are de facut si urmeaza cu bucurie sfaturile ce i-au fost date. Implementeaza obiceiurile sanatoase chiar daca uneori nu are chef. Si daca o zi se abate de la drumul cel bun, nu se loveste singur peste cap, ci revine si merge inainte.
Aceste exemple arata doua abordari diferite in acceasi problema. Aceste exemple arata ca gandurile tale si crezurile despre boala si mecanismele de manageriere a emotiilor sunt importante si pot determina cat de repede iti recapeti sau nu sanatatea si starea de bine.
Asteptari
Asteptarile pe care le avem in legatura cu ce urmeaza sa se intample pot afecta experienta in sine. De exemplu, studiile arata ca persoanele care se asteapta sa simta durere resimt o mai mare durere cand li se administreaza un soc electric decat persoanele care nu se asteapta la durere. Acest fapt duce la concluzia ca daca te astepti ca procedeele sau examinarile medicale sa fie dureroase si neplacute, si te gandesti la durere, poti singur inrautati situatia.
Factori fizici
Cand te simti la pamant
Starile negative sau depresia pot avea efecte serioase asupra corpului tau. Oboseala, somnul neodihnitor, schimbari in pofta de mancare la fel ca si senzatia de durere in tot corpul pot fi datorate in intregime depresiei. Uneori poate fi dificil sa separi cauzal aceste simptome de alte simptome.
Anxietate
Cand esti speriat sau anxios poti de asemeni avea parte de o multime de simptome fizice (iti bate inima puternic, transpiri, tremuri, ametesti sau chiar ti se face rau). Cu toate ca aceste simptome nu sunt neaparat periculoase, produc neplacere si te pot face sa crezi ca mascheaza o boala mai serioasa.
Furie
Transformarile care au loc in organism atunci cand te enervezi sunt la fel ca in cazul anxietatii. Inima poate sa-ti bata mai repede, e posibil sa incepi sa transpiri si sa te simti agitat. Ceilalti te pot vedea chiar rosu la fata.
Alegerile si raspunsurile tale iti hotarasc sanatatea si starea de bine
Lucrurile pe care le faci
Unele lucruri pe care le faci vor avea un efect pozitiv in ce priveste sanatatea si starea de bine. Este vorba de consumul de alimente proaspete, exercitiile fizice, mersul la culcare inainte de ora 10. Faptul ca iti rezervi timp pentru activitatile care iti aduc bucurie sau te intalnesti cu prietenii este tot un lucru pozitiv in acest sens.
Alte lucruri cum ar fi fumatul, consumul de droguri sau de alcool pot avea un efect negativ pe termen lung asupra organismului tau chiar daca ai senzatia ca pe moment te ajuta sa te simti mai bine.
Lucrurile pe care nu le faci
Cand eviti lucrurile din cauza la teama, din cauza ca te vor face sa te simti cu moralul la pamant sau iti vor produce disconfort fizic, e ceva mai usor pentru tine pe termen scurt. Nu esti nevoit sa faci fata la situatia de care te temi, sa depasesti sentimentul neplacut, sau sa resimti mai multa oboseala.
Insa pe termen lung acest mod de a actiona este neproductiv. Spre exemplu, poti deveni si mai anxios deoarece nu stii niciodata daca temerile tale nu cumva se vor adeveri. Iti poate scadea increderea in tine si te poti simti si mai rau pentru ca nu iti oferi niciodata sansa de a te distra, de a simti bucurie sau de a avea sensul unei reusite. Te poate duce in deruta psihic pentru ca iti da falsa convingere a imposibilitatii trairii unei vieti frumoase fara pretul disconfortului fizic.
Rezumat pentru a-ti imbunatati sanatatea si starea de bine
Sanatatea si starea de bine sunt afectate de:
- Schimbari de ordin fizic ce se produc in organism (cum sunt hormonii).
- Lucrurile la care te gandesti, sistemul de convingeri si modul cum vezi viitorul.
- Emotii, ca de exemplu anxietate, furie, deznadejde.
- Lucrurile pe care alegi sa le faci - sau sa nu le faci - in viata.
Legaturi pozitive intre mintea ta si corp
Legatura minte-corp nu are doar efecte negative in ce priveste sanatatea si starea de bine. Poate avea si efecte pozitive. Vei recunoaste cateva astfel de exemple mai jos.
Relaxarea
Cand ai ocazia sa te relaxezi, eventual atunci cand stai in cada cu apa, cand stai la soare, cand asculti o muzica buna sau meditezi, poti observa schimbari in starea ta emotionala. Te simti mai putin tensionat si mult mai calm. Se produc modificari si in corpul tau in acelasi timp. Inima-ti bate mai incet, respiratia incetineste si ea iar presiunea arteriala coboara.
Exercitiile
Persoanele care obisnuiesc sa alerge descriu o stare placuta in timpul si dupa terminarea alergatului. Poti simti o stare de bine si in urma altor activitati, cum ar fi plimbatul sau practicatul unui sport de echipa. Se spune ca endorfina, substanta care este produsa de organism cand exersezi, este cea care iti creaza starea de bine.
Evenimentele pozitive, placerea si satisfactia
Cand lucruri pozitive se intampla in viata ta, ca de exemplu faptul ca primesti o veste buna sau te intalnesti cu un prieten pe care nu l-ai vazut de mult, te simti mai fericit si mai bine. In astfel de momente te poti simti si mai vioi decat inainte. Acelasi lucru se intampla cand faci activitati care te bucura sau iti dau un sens in viata. Aceste exemple arata efectul benefic pe care il au experientele pozitive in ce priveste sanatatea si starea de bine a unei persoane ce se afla in suferinta.
Rezumat
Legatura minte-corp poate avea de asemeni efecte pozitive si te poate face sa te simti o persoana mai fericita. Exista chiar posibilitatea vindecarii prin gandire. Activitati ca pauzele de relaxare si exercitiile fizice sunt stiute drept a avea efecte pozitive asupra corpului si a mintii, iar evenimentele imbucuratoare iti pot scanteia imediat sanatatea si starea de bine.
Cum sa te folosesti de legatura minte-corp pentru a-ti imbunatati sanatatea si starea de bine
Ai grija de tine (fizic)
Incearca sa mananci echilibrat. Exerseaza periodic daca poti. Gandeste-te la orice activitate pe care poti sa o faci in conditiile actuale de sanatate si iti aduce bucurie. Daca ai fost o persoana inactiva in ultima vreme, intelept ar fi sa incepi cu putin. Mancatul sanatos si ocuparea tipului cu activitati fizice care iti dau satisfactie iti vor aduce mari beneficii in ce priveste sanatatea si starea de bine.
Ofera-ti suficient timp pentru odihna si relaxare, dar incearca sa nu-ti faci griji daca nu reusesti sa adormi imediat. Cand iti setezi o ora fixa la care mergi la somn, si te deconectezi de tot ce e in jurul tau cu jumatate de ora inainte, esti mai linistit. Incearca sa nu consumi bauturi alcoolice inainte de culcare sau cafele pe timpul zilei. Acestea doar vor face ca sanatatea si starea de bine sa se deterioreze pe termen lung.
Invata sa te relaxezi
Implementarea in programul zilnic a unor practici care aduc relaxare iti poate ajuta sanatatea si starea de bine. In acest sens poti incerca mai multe lucruri pana-l gasesti pe cel care ti se potriveste exact. Iata cateva modalitati de relaxare pe care e bine sa le iei in considerare:
- Asculta muzica ambientala.
- Petrece 5 minute concentrandu-te pe respiratie.
- Incearca sa te rogi. Rugaciunea poate implini toate lucrurile.
- Mai poti medita pentru a te relaxa cand te simti agitat.
- Fa cateva miscari de relaxare. Incearca sa-ti detensionezi muschii picioarelor si ai gatului.
- Parcurge ziua de la inceput pana la sfarsit fara nicio graba.
- Ofera-ti dinainte suficient timp pentru activitatile absolut necesare.
Controleaza-ti atentia
Faptul ca esti constient de propria-ti existenta te poate ajuta sa iei decizii intelepte. Dar fiind prea constient poti pe de alta parte sa ai mari dificultati in a te concentra pe altceva. Petreci prea mult timp in cap? Poti rata ocazia de a te bucura din plin de viata. Faptul ca te gandesti prea mult poate de asemeni sa iti produca stres si ingrijorare - stari care pot face ca simptomele unei boli sa se inrautateasca.
Uneori iti este de folos sa revii cu picioarele pe pamant. Mai poti in acelasi sens sa incerci sa dai atentie la tot ceea ce vezi si auzi in jurul tau, sa incerci sa te concentrezi pe lucruri practice si nu pe notiuni abstracte.
Discuta cu cineva pentru care sanatatea si starea de bine sunt prioritati
Cand te simti stresat, anxios sau la pamant e posibil sa nu-ti vina sa vorbesti cu nimeni. E posibil chiar sa eviti orice discutie despre sanatatea ta si despre simptomele care te incearca. Dar purtatul unei discutii cu o persoana competenta in care ai incredere iti poate face mult bine. Este bine sa stii ca te poate ajuta chiar faptul ca iti petreci timpul discutand cu ea pentru ca esti ascultat.
Fiecare suflet este particular. Si tu esti particular. Special - daca vrei. Sfatuirea te poate ajuta sa aplici si celelalte recomandari din acest articol. Iti da curaj, te face responsabil. De asemeni, poti pune intrebari si obtine raspunsuri exact legate de cazul tau.
Cunoaste-te pe tine insuti ca sa-ti poti imbunatati sanatatea si starea de bine
Un bun punct de plecare ar fi sa identifici ce-ti declanseaza raspunsul lupta sau fugi, daca nu esti cu sanatatea acolo unde iti doresti. Uneori este vorba de un gand rau care-ti vine-n minte imediat dupa un eveniment suparator sau stresant. Cand acest lucru se intampla, incearca sa notezi pe hartie raspunsul la urmatoarele intrebari:
- "Ce se petrecea exact inainte sa devin stresat?"
- "Ce se intampla in organismul meu?"
- "Ce imi trece prin minte?"
De indata ce stii ce iti declanseaza stresul si cum te afecteaza lucrul respectiv, cam incepi sa-ti dai seama ce ai de facut, care sunt solutiile, cum sa gandesti. Cand observi ganduri care te fac sa te simti rau, incearca sa-ti adresezi cu empatie intrebarile de mai jos.
Pune-ti intrebari bune care sa te ajute sa-ti imbunatatesti sanatatea si starea de bine
Cat de probabil este sa se intample ceea ce imi imaginez? Nu toate gandurile noastre devin realitate. Este usor sa-ti spui ca unele lucruri, cum ar fi gandul ca nu vei putea face fata, sunt certitudini doar pentru ca te fac sa te simti rau din punct de vedere emotional.
Exista evidente impotriva acestui gand? Cand te simti rau, fizic sau emotional, este usor sa-ti imaginezi ca ce e mai rau se va intampla sau ca nu te vei descurca. Dar ti-ai putea aminti vremuri din trecut cand ai facut fata la momente dificile. Amintindu-ti despre aceste vremuri te poate ajuta sa capeti incredere in tine si sa te gandesti la lucruri ce pot fi facute ca sa mergi inainte.
Exista un alt mod de a vedea lucrurile? Spre exemplu, in timp ce simptomele ciudate pot fi semn al unei boli grave pot de asemeni fi si ceva normal in unele circumstante. Aminteste-ti orice informatie sau sfat pe care l-ai primit in acest ghid si care te poate ajuta sa dai alt sens lucrurilor. De exemplu: "Cu toate ca aceste simptome sunt neplacute, ma pot vindeca prin gandire."
Ce i-ai spune unui prieten? Daca un prieten si-ar face griji ca starea lui de sanatate se va inrautati atat de mult incat va fi nevoit sa stea acasa sau va ajunge in spital, cum ai proceda ca sa-l ajuti sa isi imbunatateasca sanatatea si starea de bine? Te-ai axa pe ce se poate intampla mai rau? Sau i-ai explica de ce ingaduie Dumnezeu suferinta si l-ai ajuta sa gandeasca la timpuri din trecut cand situatia s-a imbunatatit sau cand a facut cu bine fata chiar daca i-a fost greu? Incearca sa-ti vorbesti la fel cum i-ai vorbi unui prieten de care iti pasa tare mult.
Incearca sa dai altfel de atentie
Cand esti suparat sau nu te simti bine din punct de vedere fizic, poti sa te gandesti la trecut, cum lucrurile au fost candva mai bune sau mai rele. Sau poti sa te gandesti la viitor si la toate lucrurile stresante care s-ar putea intampla. Blocandu-te astfel in trecut sau in viitor poate fi daunator in ce priveste sanatatea si starea de bine, si te poate impiedica sa traiesti din plin prezentul.
Un mod de a evita aceasta problema este sa adopti o atitudine de curiozitate vizavi de emotiile tale, de gandurile si sentimentele tale, fara sa judeci sau sa incerci sa schimbi. Aceasta abordare se numeste "trezvie". Incearca acesti pasi simpli:
- Concentreaza-te pe respiratie. Acorda atentie ritmului ei natural.
- Observa miscarile care au loc in corpul tau cand inspiri si expiri.
- Observa cum se simte aerul cand patrunde si cand iese din tine.
- Nu te ingrijora daca observi ca iti vin multe ganduri. E ceva normal.
- Doar fii atent la ce tip de ganduri iti vin.
- Apoi readu-ti atentia pe respiratie.
Sa fii constient de existenta ta e un cu totul alt mod de a-ti stapani atentia si necesita practica. Daca esti de parere ca nu-ti poti stapani prea mult atentia si doresti sa-ti imbunatatesti sanatatea sau sa reusesti in viata lucruri cu totul speciale, iti recomand sa studiezi cursul meu online pe latura de dezvoltare personala duhovniceasca. Voi pune link spre pagina lui de prezentare ceva mai jos.
Fii ghidat de valori
Cand treci prin momente dificile, fizic si emotional, se poate sa nu-ti vina sa faci unele lucruri, cum ar fi exersatul sau intalnirile cu prietenii. Evitarea acestor activitati poate fi o solutie pe termen scurt, in sensul ca reduci consumul de energie, dar te poate lipsi pe termen lung de o sanatate buna si de relatii solide.
Incearca sa te-ntrebi ce lucruri conteaza pentru tine cel mai mult. Poate este vorba de familia ta, de prieteni, de sanatate, de munca ori de pasiuni. Incearca in fiecare zi sa faci ceva care te tine legat de valorile tale. De obicei, exista mai multe cai de a-ti trai viata cand esti ghidat de valori. S-ar putea sa fii nevoit sa incerci lucruri noi daca cele pe care le-ai incercat pana acum nu ti-au adus bucuria la care sperai.
Sanatatea si starea de bine rezulta din cat de mult traiesti in linie cu valorile crestine. Bunatatea, daruirea, comuniunea, credinta, iubirea, alungarea grijilor pentru ziua de maine, loialitatea, harnicia, iertarea, dorirea binelui aproapelui - toate sunt valori divine, bine de urmat si de integrat in viata de zi cu zi ca sa ai nu doar o sanatate buna, ci si o stare de fericire interioara.
Fa lucruri care-ti plac
Orienteaza-te dupa activitati care iti aduc bucurie. Asta poate insemna sa te rogi, sa te plimbi, sa citesti, sa te intalnesti cu un prieten drag... De asemeni, incearca pe langa program sa faci activitati care iti aduc un sens de multumire. Aceste alegeri iti vor imbunatati sanatatea si starea de bine.
Rezumat
- Ai grija de tine din punct de vedere fizic. Hraneste-te sanatos si odihneste-te suficient.
- Incearca sa-ti faci timp pentru exercitii.
- Invata sa te relaxezi.
- Controleaza-ti atentia.
- Nu petrece prea mult timp gandindu-te la lucruri negative.
- Urmareste canalul YouTube Gandire Clara.
- Vorbeste cu o persoana care intelege situatia ta. La randul tau, intelege-ti gandirea.
- Daca ai multe ganduri negative, e cu totul alta problema. Practica trezvia.
- Fa ce conteaza pentru tine, inca nu este prea tarziu.
- Fii ghidat de valori sanatoase.
- Cauta ocazii de a te bucura si de a darui bucurie.
Ce ma fac daca nu reusesc sa-mi imbunatatesc sanatatea si starea de bine?
Uneori cauza simptomelor este clara si stii ce ai de facut pentru a-ti redobandi sanatatea si starea de bine. Dar uneori nu este. Sta ascunsa. In acest caz, doctorii ti-au spus ca ceva e neclar si ca nu-si explica ce se intampla.
Stresul si preocuparea de a descoperi ce ce intampla te pot face sa te simti mai rau din punct de vedere fizic si emotional.
In astfel de cazuri neclare, radacina se afla in subconstient.
Ai putea accepta simptomele bolii ca si cand nu exista nicio solutie, sau ai putea incerca sa te faci bine. Este important sa stii ca orice boala este vindecabila.
Pasul urmator
- Planifica-ti sa folosesti recomandarile din acest ghid.
- Impartaseste aceste informatii unei persoane care te sustine sau care stii ca este bolnava.
- Daca ai incercat sa te faci bine si nu ai reusit, incearca in continuare.
Sanatatea si starea de bine le poti dobandi prin efort prelungit. Poti sa te ajuti sa iti redobandesti sanatatea si starea de bine. Te poti ajuta in orice suferinta ai avea.
Pentru ca tu sa-ti redobandesti sanatatea si starea de bine te poti ajuta pana reusesti. In cazul bolilor cronice se recomanda multa rabdare deoarece e mai mult de munca in cazul acestor suferinte. In cazul suferintelor mai usoare sau chiar a durerilor sufletesti se recomanda si aici munca si perseverenta pentru a-ti recastiga sanatatea emotionala si starea de bine.
Pentru a-ti redobandi sanatatea si starea de bine iti recomand sa urmezi cursul online "Psihoterapia Ortodoxa". Detalii despre el prin linkul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online "Psihoterapia Ortodoxa".