In zilele noastre, virtutea curajului nu primeste prea multa antentie. Curajul este o calitate rezervata soldatilor, pompierilor si activistilor. Siguranta conteaza cel mai mult in zilele noastre. Probabil ti s-a spus sa eviti a fi prea indrazneata sau prea curajoasa. Este periculos pentru restul sa ai curajul de a face ceva. Nu iti asuma riscuri care nu sunt necesare. Corect? Nu atrage atentia in public. Urmeaza traditiile familiale. Nu vorbi cu strainii. Fii cu ochii in patru. Ramai in siguranta.
Toate aceste principii, te fac sa traiesti reactiv, sa joci “la sigur”. Esti invatata sa accepti viata asa cum este, sa nu incerci sa schimbi prea multe lucruri, sa te lasi purtata de val, iar singura ta speranta este ca valul pe care te afli sa se indrepte spre o directie favorabila.
Teama de a face ceva
In viata sunt pericole reale pe care trebuie sa le eviti. Insa este o diferenta uriasa intre a fi nesabuit si a fi curajos. Nu ma refer la curajul eroic necesar salvarii unei persoane dintr-un incendiu. Prin curaj vreau sa zic: abilitatea de a infrunta frica imaginara, frica de esec, frica de a fi respinsa, frica de a da faliment, frica de a fi singura, frica de a fi umilita, frica de a vorbi in public... de disconfort fizic... de regret si nu in ultimul rand... frica de succes.
Cate dintre aceste temeri te tin pe loc? Cum ai trai daca nu ai avea nicio teama? Cum ar fi sa iti asumi riscuri? Ai fi mai deschisa? Ai cere mai mult? Te-ai avanta in proiecte mai ambitioase? Cum ar fi daca ai invata sa te bucuri, sau macar sa convietuiesti cu lucrurile care acum iti produc teama? Ce diferenta ar face toate astea in viata ta?
Ai incercat vreodata sa te convingi ca, de fapt, nu iti este teama de nimic si ca mereu exista motive logice pentru care nu faci anumite lucruri? De exemplu, cand o femeie nu mai iubeste un barbat, de obicei isi gaseste curajul destul de usor sa i-o spuna. Daca nu i-o spune, de obicei e pentru ca depinde financiar de el - se teme de viitorul ei. Iata alte argumente "logice" care pot sa apara in minte ca sa te opreasca din a face ceva:
- Ar fi nepoliticos sa te prezinti unui strain...
- nu ar trebui sa vorbesti in public pentru ca nu ai nimic de zis,
- cererea pentru o marire de salariu ar fi nepotrivita intrucat ar trebui sa astepti pana la urmatoarea revizuire,
- e gresit sa curtezi un barbat, trebuie sa te curteze el pe tine,
- si asa mai departe.
Toate acestea sunt doar motive. Gandeste cum s-ar schimba viata ta daca ai avea curajul de a face ceva indiferent de riscuri.
Ce Este Curajul?
“Curajul este rezistenţa la frică, stăpânirea fricii – nu lipsa acesteia.” - Mark Twain
Cuvantul “curaj” provine din latina, unde “cor” inseamna “inima”. Curajul adevarat tine de intelect, cu cat inveti sa actionezi impotriva temerilor, cu atat devii mai de succes. Persoanele curajoase nu lasa frica sa le opreasca in loc.
Cei lipsiti de curaj au tendinta de a ceda mai des in fata temerilor, ceea ce face ca pe termen lung teama lor sa devina mai puternica. Cu cat eziti mai mult sa inviti pe cineva la o intalnire, cu atat teama de a fi respinsa devine mai mare. Afisarea pe termen lung a unui astfel de comportament va duce la stagnare. Pe masura ce inaintezi in varsta, temerile se aduna si fac totul sa para insurmontabil. Te baricadezi singura intr-o viata care te izoleaza de toate aceste temeri, dupa care incerci sa rationalizezi comportamentul gasind scuze pentru tot ce nu ai avut curajul sa faci.
Dar mai e ceva in spatele scenei! Acea voce interioara care iti spune ca nu e asta modul de viata pe care ai vrut sa il ai. Vrea ca tu sa devii mult mai fericita... sa ai o relatie minunata, o conditie fizica de invidiat, o multime de prieteni, sa vezi lumea... eventual sa faci o diferenta pe acest pamant. Acea voce iti spune de multe ori ce e in neregula cu tine, cu viata ta, si cu modul tau de a rezolva lucrurile. Iar daca refuzi sa o asculti, ea va continua sa fie acolo si iti va aminti mereu de rezultatele tale mediocre.
Deci cum ii raspunzi acestei voci care nu vrea sa faca liniste? Ce faci cand te confrunti cu acel sentiment in care realizezi ca ceva in viata ta nu e cum ar trebui si nu ai curajul de a face pasi pentru a schimba lucrurile? Care e modul tau favorit de a reduce barfitorii la tacere?
Poate te lasi absorbita de TV sau de multe ore de munca in care speri ca viata ta cumva se va schimba daca mai continui inca putin pe drumul pe care esti. Dar oricand faci unul din aceste lucruri, iti scazi nivelul de constientizare, incepi sa crezi ca obiectivele si dorintele tale nu sunt realizabile. Te predai circumstantelor cum o fac majoritatea. Iar rarele ocazii in care intalnesti o persoana curajoasa te vor uimi amintindu-ti cat de mult ti-ai pierdut din propriul curaj.
Deci, TEMERILE tale... Cum le rezolvi?
Daca nu avem curaj sa facem un lucru e pentru ca nu credem ca ne va reusi. Temerile le rezolvi prin educatie si pregatire. Treci de la “frica” la “actiune” chiar daca te astepti sa esuezi.
Retine acest lucru extrem de important: curajul adevarat reprezinta o indemanare mentala si nu emotionala. Foloseste-ti inteligenta, logica si vointa pentru a trece peste limitarile de natura emotionala. Acest pas are sens, insa in acelasi timp e mult mai usor de zis decat de facut atunci cand nu ai un sistem. Curajul este o indemanare mentala care se invata si se antreneaza constant.
Viata este scurta. Iti sugerez doua metode pentru a “dobandi” curajul de a face ceva.
Prima metoda presupune “sa te ocupi” mai intai de temerile mai mici iar, pe masura ce avansezi, sa treci la temerile mai mari. De exemplu, ce faci cand il iubesti prea mult iar el nu te mai vrea? Cazi prada indoielii in tine? Respecti principiile din cursul online Iubirea in Hristos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Iubirea in Hristos.
A doua metoda este sa-ti analizezi cat mai mult teama, sa vezi de unde vine. Sa te informezi in legatura cu ea si apoi sa-ti dezvolti aptitudinile astfel incat sa prinzi imediat incredere in tine. E aceasi metoda care o aplici de nenumarate ori in scoala cand intampini frica de testare. Aceasta teama (frica de testare) te face sa inveti, sa citesti mult in legatura cu subiectul respectiv iar, in final, te simti sigura pe tine, ba chiar astepti cu bratele deschise evenimentul. Cu cat te pregatesti mai bine, cu atat devii mai curajoasa.
Exactitatea procesului nu este importanta. Tine de dezvoltare spirituala duhovniceasca. Important e faptul ca poti reusi. Sta la indemana ta sa dobandesti (sau sa-ti redobandesti) curajul de a face ceva. Frica nu este dusmanul tau, e doar un indicator care iti arata in ce zona esti vulnerabila si trebuie sa lucrezi.
Curajul este ceva ce poti simti cu adevarat cand ai in spate capacitati care te pot scoate din orice situatie, asa cum am eu, asa cum au dobandit si alti oameni care mi-au studiat si au aplicat cursurile. S-ar putea sa nu poti rezolva toate misterele acestei lumi, dar daca te dedici 100% sa iti atingi adevaratul potential, poti avea un impact major in viata multor oameni. Iar acel impact va razbate prin viitor spre generatiile care vor urma.
Care este diferenta dintre tine si una din acele figuri legendare care au avut un astfel de impact? Ambele ati avut multe temeri. Ambele v-ati nascut cu talente in unele privinte si slabiciuni in altele. Singurul lucru care te opreste este nesiguranta, faptul ca nu stii cum sa faci lucrurile. Si singurul lucru care te va ajuta sa treci peste este cunoasterea. Curajul de a face ceva vine din siguranta, iar siguranta vine din cunoastere, din increderea pe care o da cunoasterea.
Indiferent cat de dificil ar parea, ia decizia de a invata in directia in care vrei sa reusesti. Nu pleca din aceasta lume fara a imbratisa aventura indrazneata a vietii. S-ar putea sa te-ntalnesti cu esecul si respingerea in mod repetat. S-ar putea sa induri relatii disfunctionale. Sa fii tradata, sa fii mintita. Dar toate acestea sunt borne pe o cale a vietii in care ai curajul de a face ceva. Incercarile sunt cele care iti aduc bucuria, fericirea si implinirea in viata. Deci ia-o inainte si simte frica, apoi educa-te bine in ramura in care vrei sa ai succes, pentru a avea curajul de a face ceva.
“Cel mai mare curaj este sa indraznesti sa fii ceea ce esti.” – John Lancaster Spalding
Mai multe informatii de dezvoltare personala duhovniceasca in cursul online Psihoterapia Ortodoxa. Detalii despre el prin linkul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.