Exista mult rau pe lumea asta. Se minte, se fura, se batjocoreste, si multe altele. In acest material vom vorbi despre iubirea de sine. Vom defini iubirea de sine, vom spune de ce este atat de important acest subiect si vom da si cateva exemple pretioase. Subiectul iubirii de sine este unul foarte controversat, iubirea de sine intr-un fel fiind vazuta in psihologie si in alt fel in crestinism. Intrucat subiectul este foarte controversat, se cuvine a vorbi mai intai despre importanta intelegerii lui.
Importanta intelegerii iubirii de sine ca izvor al tuturor relelor
De iubirea de sine sunt cuprinsi oameni din toate straturile societatii. De la mame si tati, la copii, la preoti, la pastori, la medici, la conducatori si asa mai departe. Flagelul iubirii de sine in chip patimas e infiltrat in mai tot ce exista. Rar se poate vedea om care sa nu fie cuprins de el. Importanta intelegerii lui este urmatoarea:
Daca omul stie de unde pleaca la origine toate relele care le intampina din partea celorlalti sau care le face chiar el fata de sine si fata de ceilalti, poate apoi sa puna stop relelor proprii si sa aiba ca urmare parte de multe bucurii si impliniri. Relelor celorlalti le poate iesi in intampinare barbateste, cu o foarte clara constientizare a ceea ce se intampla in fiinta celorlalti. Pe ceilalti nu ii poate controla neaparat, dar ii poate intelege gandindu-se la iubirea de sine, ii poate compatimi, tragand si din aceasta intelegere mare castig spiritual. Intelegand iubirea de sine si prin exemplul propriu sanatos ii poate ajuta si pe acestia sa se indrepte. Este importanta intelegerea izvorului tuturor relelor pentru ca secand acest izvor otravitor vom duce o viata fericita, linistita, cu mari impliniri. Tot astfel ne putem vindeca de multe boli, sau putem preveni boli psihice si fizice.
Sa intram direct in subiect... Cine este mama si izvorul tuturor relelor?
Iubirea de sine.
Mama si izvorul tuturor relelor este iubirea de sine. Multa lume a auzit despre ea, putina stie ce este. Haide sa o definim!
Ce este iubirea de sine
Vei spune: "Ma iubesc pe mine insumi! E normal, nu?!"
Pacat! Iti va aduce tare multa suferinta, pentru ca cel mai probabil te iubesti la modul gresit. Stai sa vezi definitia iubirii de sine si ce tehnici paguboase are ea. Iubirea de sine psihologie si dreptate de la sine nu cunoaste si nu rodeste. Ea este un subiect emotional, pe care omul adesea il intelege in mod egoist.
In cele ce urmeaza vei afla mai multe despre iubirea de sine. Chiar daca vorbim despre un concept profund, prezent in chip ascuns in fiinta umana si despre care putini sunt cei capabili sa vorbeasca in mod obiectiv, fara a fi atinsi de el, enunturile urmatoare te vor ajuta sa il intelegi pe deplin, dobandind astfel de pe urma citirii acestui intreg articol mult folos spiritual. Am scris pentru femeile dornice de cunoastere cursul online Iubirea in Hristos, curs in care vorbesc despre ce sa faci daca nu te mai iubeste barbatul pe care il iubesti, asa ca imi face mare placere sa vorbesc si despre iubirea de sine.
Discursul cu privire la iubirea de sine ca izvor al tuturor relelor cere abordarea subiectului obiectiv si teologic pentru ca altfel iubirea de sine nu-ti da voie sa vorbesti despre ea, nici nu se arata macar ca problema, cu atat mai mult ca radacina a celorlalte probleme, ci pentru tot omul patruns de ea pare a fi ceva normal. Unele afirmatii s-ar putea sa nu fie pe placul tau deoarece pe alocuri vorbesc despre tine, te regasesti emotional in ele. In acest caz, continua sa citesti. Cu atat mai de folos iti este sa citesti. Nu te opri, continua sa citesti cu o minte deschisa, ramai pana la final. Iti faci mult bine sa iei la cunostinta totul despre iubirea de sine, problemele in care mai ai de lucrat si modul cum te poti vindeca definitiv de ele.
Ce inseamna iubire de sine
Iubirea de sine este cea mai mare piedica in calea sanatatii, a fericirii, a relatiilor bune cu ceilalti si a realizarilor personale. Faptul ca de cele mai multe ori ne iubim pe noi atat de mult incat facem din noi centrul universului se rasfrange grav impotriva noastra pe toate planurile.
Gandeste-te putin: fiecare dintre cei pe care-i cunosti e acaparat de o mare dragoste fata de el insusi. El vrea sa fie primul, sa-i depaseasca pe cei din anturajul sau. Lui vrea sa-i fie bine. El vrea sa primeasca laude, sa fie stimat, apreciat. El se iubeste mai mult decat viata, si prin sine iubeste cele ale sale mai mult decat pe cei din jur. Vei intalni oameni care se iubesc atat de mult pe ei insisi incat se intristeaza amarnic cand pierd ceva sau cand nu au ce altul are, cand altul reuseste mai mult decat ei, cand vine clipa sa se abandoneze pe sine din activitatea care ii face placere si sa dea o mana de ajutor celuilalt. Vei intalni oameni atat de cuprinsi de aceasta boala incat calca peste cadavre.
Personal am intalnit oameni care din iubire de sine se menajau foarte mult.
Cum iti dai seama ca te iubesti la modul gresit?
Iubirea de sine are semnele ei. Iata in cele ce urmeaza cateva indicii prin care poti recunoaste daca esti (sau nu) stapanit de iubirea de sine:
- Daca astazi suferi, este din cauza la iubirea de sine.
- Daca ai o stare de tristete si amaraciune pentru ceva ce nu ti-a reusit, este de la iubirea de sine.
- Daca ti-ai nedreptatit in vreun fel fratele sau sora, nepotul, nepoata, copilul, vecinul, aproapele, este de la aceasta iubire de sine.
- Daca nu suporti anonimatul si vrei sa fii in centrul atentiei, framantarea ta pentru a ajunge bine vazut se trage la origine din iubirea de sine.
- Daca iti este greu sa te rogi si preferi in schimb alte activitati decat rugaciunea, si aceasta se trage de la iubirea irationala a sinelui.
- Daca nu ai puterea sa faci asa-zise sacrificii inspre binele tau sau al aproapelui, iarasi este din cauza la iubirea de sine.
Acestea sunt cateva semne prin care omul isi poate da seama ca e stapanit de iubirea de sine.
Iubirea de sine impinge la furturi. Iubirea de sine impinge la vorbe rele. Impinge la viclenii. Impinge la certuri, chiar la loviri, pentru ca o persoana care se iubeste pe sine are de multe ori tendinta de a-si impune punctul de vedere. Mai duce la zgarcenie si la retinerea de lucruri care trebuiesc impartasite, la lenevire si la multe altele. Iubirea de sine primeste din partea sfintilor parinti numele de izvor al tuturor relelor pentru ca din iubirea de sine izvoraste mandria, slava desarta, iubirea de bani si de placeri, mania, lenea si toate celelalte patimi.
Cand omul ce se iubeste pe sine nu isi poate satisface iubirea egocentrica, se macina in interiorul sau de ce lucrurile nu ii merg "cum trebuie", apoi se imbolnaveste grav trupeste, deja fiind bolnav sufleteste.
Acceptarea si iubirea de sine
Omul iubitor de sine il cunosti prin lipsa de smerenie. Nu stie ce este smerenia. Smerenia ii lipseste. E suficient cineva sa-i adreseze un cuvant care sa il micsoreze si vei vedea ca se intristeaza, vei vedea ca i-a fost atins punctul sensibil. De fapt, tot corpul lui si tot sufletul lui este o rana ce poate fi atinsa la orice ora. Izvorul iubirii de sine face din cel ce se adapa la el sa fie mereu susceptibil ranirii. Cel ce se iubeste pe sine adeseori se supara dintr-o data cand primeste o veste cum ca altuia i-a reusit ceva. Omul iubitor de sine invidiaza bucuria celuilalt. In ascunsul sau, invidiaza chiar si pe cei din familie daca pe acestia ii vede fericiti sau observa ca le merge mai bine decat lui.
Mai tot timpul omul iubitor de sine este intr-o stare de comparatie cu prietenii lui, cu vecinii lui, cu fostii lui colegi de scoala, cu toata lumea. Rar se bucura liber pentru ceva din cauza acestei patimi. Bucuria lui vine din lucruri materiale si nu tine mult. In scurt timp va gasi motive pentru care sa neglijeze bucuria si sa se intristeze pentru ceva; fie incepe sa il preocupe o grija, fie incepe sa isi spuna ca, de fapt, el merita si mai mult de la viata, de la cei din jur, minimalizand astfel tot ce i-a fost dat de bunul Dumnezeu sau a obtinut prin efort. Pentru el supunerea cu bucurie voii lui Dumnezeu nu exista. Se supune vietii ca nu are ce face... murmurand, dar nu se supune de buna voie. Veninu-i dinauntru se rasfrange si in relatiile cu ceilalti. Cam asa arata in linii mari portretul celui ce se iubeste irational pe sine.
De la iluzia sinelui la adevarul in Hristos
Ti-am prezentat in ce consta iubirea de sine, cum se defineste ea si care sunt semnele ei. In continuare vei fi ajutat sa intelegi cum poti folosi aceste informatii specific in vederea imbunatatirii urmatoarelor trei aspecte fundamentale existentei:
- A sanatatii tale.
- A relatiilor cu cei din jur.
- A traiului de zi cu zi.
Acum ca ai aflat cui se datoreaza problemele pe care le simti si de unde pornesc este recomandata tratarea cu seriozitate a cauzei principale (iubirea de sine), mama tuturor relelor, deoarece cu cat scapi de ea mai devreme cu atat mai repede ai parte de vindecare trupeasca, de infrumusetarea intregului chip si de odihna sufleteasca. Iubirea de sine se ia in serios, iubirea de sine nu se ocoleste in cautarea altor cauze si a altor remedii. Ea este cauza tuturor "cauzelor provizorii", si remedierea ei remediaza tot.
Fiindca mintea prinsa in iubire de sine da sa respinga a fi drept cauza la neplacerile vietii iubirea de sine, se sta meditand asupra iubirii de sine saptamani in sir daca e nevoie pentru a fi constientizat clar cum ceva ce ti se pare normal in fiinta ta este tocmai motivul pentru care suferi. Dupa tratarea acestei cauze sau chiar si prin inceperea luptei hotarate impotriva ei, capatand har de la Dumnezeu, intreg sufletul se schimba, intreaga persoana se preface, mintea capata o cu totul alta configuratie fata de cea avuta in trecut, incepe sa vada noi lucruri, sau lucruri vechi intr-o lumina noua, incepe sa gandeasca diferit; omul ramane pamantesc in trup, dar ascede catre ceresc in fiinta.
Iubirea adevarata este un sentiment mai presus de fire. Iubirea adevarata nu inceteaza niciodata. Recomand spre studiu femeilor care intampina probleme in dragoste cursul Iubirea in Hristos. Detalii despre el prin linkul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul Iubirea in Hristos.
Pentru ca sinele iubitor de sine este un sine bolnav, in cele ce urmeaza voi vorbi despre indreptarea acestui aspect.
Cum sa te vindeci de iubirea de sine
Nu e bine sa fii iubitor de sine. Nu e bine nici pentru tine, nici pentru ceilalti.
Calea de vindecare a iubirii fata de sine si a celorlalte patimi ce izvorasc din ea este o cale a nevointelor ascetice pe care e bine sa pasesti cu ajutorul unei persoane ce cunoaste acest drum. De la bun inceput e bine de precizat acest fapt, deoarece lupta cu patimile poate fi complicata. Nu-i ignori si nu-i contrezi niciodata sfaturile unei astfel de persoane. Dezvoltarea spirituala duhovniceasca nu se face increzandu-te in tine, deoarece poti fi foarte usor inselat cand ai impresia ca stii singur cele necesare. Dezvoltarea spirituala duhovniceasca, tamaduirea interioara se face calculat, urmand sfaturi de la oameni ce au strabatut acest drum si ajutor de la Dumnezeu (Tatal-Fiul-Sfantul Duh), Maica Domnului, Sfintii Ingeri si Sfintii Parinti.
A se tamadui omul de iubirea de sine este unul din cele mai importante lucruri ce se pot realiza cu bunul Dumnezeu ocarmuitor si sprijinitor. Cum putem lupta impotriva iubirii de sine? Gasesti totul in cursul online Psihoterapia Ortodoxa.
Vindecarea iubirii de sine incepe in primul rand prin coborarea sinelui la nivelul la care nu mai consideri ca stii tu ce e bine si ce e rau in viata, ci lasi mandria de a te considera stiutor la o parte si ceri cu smerenie lui Dumnezeu sa fii condus pe treptele urcusului spiritual.
Pe scurt explicat, iubirea de sine se vindeca prin mania fata de sine. Practic e procesul invers. Daca vrei sa te vindeci de iubirea de sine, incepe si nu te mai gandi atat la tine. Pune-te pe tine la urma. Gandeste-te mai mult la binele celorlalti si incepe a le dori sincer acest bine. Incepe a avea ganduri bune fata de ei. Incepe a-i gandi pe toti cu dragoste si mila. Incepe a te ruga pentru ei. Dar mai ales, incepe toate aceste lucruri de la vrajmasii tai, cu cei care vezi ca aprind mania in tine si starnesc dorinta de revansa. Roaga-te pentru ei. Fa rugaciuni puternice pentru implinirea unor dorinte imbucuratoare pentru semenii tai. De tine sa nu iti pese, daca vrei sa stingi aceasta patima izvoratoare a tot raul. Cu cat iti pasa mai putin de tine, cu atat se stinge iubirea gresita din tine, iubirea de sine, lasand in urma loc harului lui Dumnezeu si iubirii de aproapele.
Procedand exact asa cum ai gasit aici scris impreuna cu restul invataturilor din cursul online Psihoterapia Ortodoxa, iti vei inabusi incetul incetul de tot egoul si vei dobandi darurile care le revarsa Dumnezeu in sufletul ce s-a golit de iubirea de sine. Iti recomand sa parcurgi intreg cursul mai sus amintit pentru a invata tot ce trebuie sa stii despre invingerea sinelui si a iubirii de sine. Poti obtine detalii legate de achizitia accesului la el prin link-ul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online "Psihoterapia Ortodoxa"!