
In acest articol voi evidentia depresia si tristetea. Am ajutat multi oameni la viata mea sa se vindece de depresie si sa scape de tristete prin cursul online Psihoterapia Ortodoxa, si te pot ajuta si pe tine daca esti in suferinta si vrei sa fii bine. Depresia si tristetea sunt doua probleme complexe. Indiferent de varsta pe care o ai trebuie sa retii faptul ca depresia si tristetea nu trec de la sine. Sigur, poti avea momente in care ceva te inveseleste si mai uiti de probleme sau lucrurile iti merg pentru putin timp bine, dar nu te amagi, pentru ca apoi depresia si tristetea revin ca stari de spirit. In plus, depresia netratata duce la schizofrenie iar tristetea imbolnaveste trupul.
Vom spune in cele ce urmeaza de la ce apar depresia si tristetea, care sunt simptomele lor, la ce complicatii duc si cum se pot trata cu succes. Informatiile ce urmeaza a fi citite sunt valabile pentru orice tip de depresie si tristete.
Pericolele ce stau ascunse in spate la sentimente de tristete prelungite
Daca suferi de depresie si tristete trebuie sa stii ca depresia si tristetea baga foarte multa lume in spital in ziua de azi. Depresia si tristetea nu doar ca baga foarte multa lume in spital dar baga multa lume si in mormant.
- Din cauza depresiei si tristetii multe persoane traiesc fara niciun chef de viata.
- Din cauza depresiei si tristetii multe persoane se imbolnavesc de inima, cancer, diabet si, asa cum ai citit mai sus, schizofrenie.
- Si tot din cauza depresiei si tristetii multe persoane ajung sa-si puna capat zilelor.
Cand suferi de depresie si tristete, te expui tuturor acestor lucruri: suferinta fizica si psihica, imbolnavire, moarte prematura, sau moarte prin suicid.
Tratarea depresiei si a starii de tristete costa bani si implica efort personal, dar netratarea acestora presupune sa stai cu starea de suferinta si cu simptomele pe care le simti si sa suferi si complicatiile ce automat apar. Depresia nu se vindeca cu citate. Cum nici tristetea nu se vindeca cu citate. Asa cum am zis-o in repetate randuri si cu alte ocazii, ambele necesita o abordare extrem de serioasa.
Ce este tristetea
Tristetea este o stare sufleteasca profunda caracterizata prin sentimentul de parere de rau. Parere de rau pentru o situatie, parere de rau pentru o pierdere, parere de rau pentru o nereusita, suparare, sau chiar regrete. Ea este adesea insotita de apatie, lipsa de entuziasm, lipsa de motivatie, resemnare, gandit excesiv, intrebari cu privire la ce sens are viata si chiar focalizare intensa asupra motivului ce o cauzeaza. Nu o data mi-a fost dat sa vad om ce era trist din dragoste si care se gandea mai tot timpul la persoana care-l parasise.
Aceasta a fost definitia tristetii - o stare emotionala joasa, in care persoana se confrunta cu puternice sentimente de parere de rau si uneori chiar cu deznadejde, gandire negativa si pierderea increderii in viitor.
De ce apare depresia si tristetea
Depresia si tristetea intervin pe fondul uneia sau mai multor dezamagiri. Pentru a intra in depresie si a simti o tristete patologica ucigatoare este suficienta si o singura dezamagire. Sigur, dezamagirile, cu cat sunt mai multe si mai mari, cu atat sunt mai periculoase. Dar asta nu inseamna ca nu poate cadea omul in depresie ori in tristete de la o singura dezamagire. Este suficienta si o singura dezamagire pentru a cadea si a avea mari dificultati in a iesi din aceste chinuitoare stari.
Depresia si tristetea se nasc din suparare si se manifesta prin tristete bineinteles, amintiri negative, pierderea interesului fata de diferite activitati, letargie, probleme cu somnul, descurajare si uneori si mult plans si durere sufleteasca. Asa cum am zis, toate aceste simptome apar pe fondul uneia sau mai multor suparari.
Supararea este singura cauza a depresiei si a tristetii patologice.
Cine nu are mari suparari (sau stie sa le depaseasca) nu intra in depresie si nu este cuprins de tristete.
Cine are mari suparari si nu stie sa le depaseasca intra in depresie si il acapareaza tristetea.
Supararea poate face pe oricine nu are un psihic puternic sa intre in depresie si sa simta o stare de tristete atat de amara incat sa nici nu mai vrea sa traiasca.
Iar supararea din ce vine? Vine din pofte (dorinte) implinite si neimplinite.
Voi vorbi in continuare legat de depresie si tristete referindu-ma la pilda copilului demonizat - vindecarea fiului lunatic; pilda ce se regaseste in Evanghelia dupa Matei, capitolul 17.
"Şi mergând ei spre mulţime, s-a apropiat de El un om, căzându-I în genunchi, Şi zicând: Doamne, miluieşte pe fiul meu că este lunatic şi pătimeşte rău, căci adesea cade în foc şi adesea în apă."
Pofta e foc. Si apa e deznadejdea care vine dupa pofta. De fiecare data cand avem o pofta o traim ca foc, si dupa ce-am facut-o, dupa ce-am consumat-o ne vin ganduri de deznadejde, de tristete. Deznadejdea si tristetea e apa, pentru ca ne ineaca amarul acestei deznadejdi. Un om care este aprins de pofta nu poate sa stea locului, ca fript de ea. Un om care este lovit de deznadejde pare sa se inece in ea pana moare.
Prima data vine focul, si dupa aceea vine apa. Prima data ne simtim foarte atrasi de o anumita ispita care ne pacaleste, si mintea daca nu este puternic ancorata in rugaciune si nu-l iubeste pe Hristos si cuvintele Lui, incepe ea insasi sa ne argumenteze ca un anumit pacat ar putea fi facut. Dulceata lui argumenteaza pentru a fi facut. Si dupa ce l-am facut ne lovim de amarul constiintei care ne mustra ca l-am facut si ne confruntam cu deznadejdea ca l-am facut, sau cu tristetea ca l-am facut. Si cine pacatuieste mult si este aprins de focul patimilor si arde in ele si faptuieste in conformitate cu ele va fi pus intr-un mare pericol sa fie inecat dupa aceea in apa aceasta a deznadejdii.
Tanarul din pilda mai intai este aruncat in foc, si dupa aceea este in apa aruncat. Si nu oricum, ci ca sa-l piarda pe el. Toata societatea de consum este intre focul divertismentului si al placerii si marea care ne poate ineca de anxietate si depresie.
Cum se explica faptul ca intr-o societate in care ne distram atat de mult suntem depresivi? Intr-o lume in care oamenii se distreaza ar trebuie sa fie bucurosi. Ar trebui sa fie mai putin anxiosi.
Desi bunastarea creste, desi divertismentul este tot mai performant, depresia si tristetea cresc in ponderea lor in viata societatii. Si insingurarea este, de asemenea, in crestere. Cum se explica lucrurile acestea?
Divertismentul intretine un foc al placerii. Si dupa ce fiinta se consuma ea nu mai poate evita deprimarea, depresia si tristetea.
Aceste lucruri ni le explica medicina. Exista carti care s-au scris despre cum anume o persoana care cauta mereu sa se bucure cu intensitate foarte mare se pregateste pentru o depresie prelungita. Structurile noastre nervoase nu sunt facute sa se bucure cu intensitate foarte mare intr-un mod continuu, nesfarsit. Numai dupa ce exista un exercitiu prelungit al fiintei, incet incet capacitatea sufletului de a cuprinde bucurii creste. Vorbesc despre acest exercitiu care te ajuta sa iesi din depresie si tristete in cursul online Psihoterapia Ortodoxa.
O persoana care este neinstruita interior nu poate sa traiasca o stare de euforie sau de bucurie fara ca aceasta daca-i intensa si continua sa nu fie vatamatoare. Ori placerea poate fi oferta care sa-l tina pe om intr-o stare de extaz permanent. Numai ca acest extaz prelungit, ne spun stiintele creierului, secatuiesc de energie echilibrul lui interior. Si din punct de vedere nervos, sistemul acesta al subiectului care se bucura de placeri continue va obosi. El va dezvolta o dependenta, o adictie in timp, si va sfarsi prin a fi epuizat de aceasta adictie.
Placerile, ne spun stiintele creierului, sunt traite la nivelul unui sistem dopaminergic, si sunt sustinute chimic de dopamina (un neurotransmitator care dubleaza sau insoteste starea de placere). Aceste circuite dopaminergice din sistemul nervos sunt cele care intretin adictia in ultima instanta. Ele tin foarte bine minte de unde mi-am procurat placerea si data viitoare o voi cauta tot acolo. Daca nu o gasesc, ma supar, intru in depresie, cum se intampla de exemplu in cazul persoanelor care intra in depresie dupa despartire.
Sfintii Parinti au sesizat cumva ca pofta este potrivnica vietii si au pus stavila acestei pofte.
Deci tanarul este aruncat in foc si dupa aceea in apa. Si asta suprinde modul in care lumea de consum este aprinsa de pofta si dupa aceea depresia si tristetea o chinuie.
Acum depresia si tristetea mai pot interveni si din alta cauza, nu doar datorita societatii de consum. La femei, depresia si tristetea mai pot interveni din dragoste. Cand iubesti o persoana care nu te iubeste inapoi ai toate sansele sa intri in depresie si sa suferi de tristete. In cazul in care acesta este motivul starii tale sufletesti si vrei sa fii cu persoana respectiva, iti recomand sa parcurgi cursul "Iubirea in Hristos". Cursul "Iubirea in Hristos" este un curs foarte puternic care te invata pe larg cum poti face un barbat care nu te iubeste sa te iubeasca. Reusind sa fii cu barbatul pe care-l iubesti scapi de depresie si de tristete cand cele doua se datoreaza lipsei lui. Detalii despre curs prin linkul de mai jos.
Click aici pentru a afla detalii despre cursul Iubirea in Hristos!
Daca te-a cuprins depresia si tristetea din alt motiv decat cel din dragoste...
Suferinta din dragoste nu este singura suferinta care poate duce la depresie. Mai sunt si altele. Pierderea unei persoane dragi, problemele familiale, pierderea locului de munca etc. Te poti supara si imbolnavi de depresie din orice.
Daca te-a cuprins depresia si tristetea din cu totul alt motiv decat cel din dragoste, nu sta nici in acest caz sa suferi. Aceste doua boli sunt boli sufletesti care nu trec de la sine. Si tot aceste doua boli prezinta multe complicatii. Depresia si tristetea patologica, netratate corect si la timp, degenereaza in depresie severa cu elemente psihotice si pot duce pe neasteptate chiar si la stop cardiac, sau sinucidere.
Daca te-a cuprins depresia si tristetea din alt motiv decat cel din dragoste, si vrei sa scapi de ele, sa redevii o persoana fericita, sa te simti din nou bine emotional, urmeaza cursul online "Psihoterapia Ortodoxa" si pune indicatiile din el in practica.
In cursul online "Psihoterapia Ortodoxa" inveti pe larg tot ce trebuie sa faci pentru a scapa rapid de depresie si tristete. Detalii despre acest minunat curs in care explic pe larg cum se inving depresia si tristetea poti afla prin linkul de mai jos.
Click aici pentru a afla detalii despre cursul online "Psihoterapia Ortodoxa".