In acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre depresia dupa despartire. Multi oameni intra in depresie dupa despartire si nu mai sunt cum erau. In cazul in care ai intrat in depresie dupa despartire sau ai avut parte de dezamagiri la viata ta, citeste informatiile urmatore cu foarte mare atentie deoarece se bazeaza pe studii si descoperiri recente din lumea medicala.
O despartire poate cauza stres si suparare. Stresul si supararea poate cauza depresie. Ce faci atunci cand nu te mai vrea? Suferi. Intri in depresie dupa despartire. Dintre toate tipurile de depresie, depresia de dupa despartire este cea mai rea. Raman adevarate traume dupa despartire.
Iata cum se intra in depresie dupa despartire:
Nimic nu doare mai mult ca despartirea
Mai intai de toate, rolul stresului in dezvoltarea, exprimarea, si exacerbarea depresiei este arhicunoscut. (ref. 1, 2, 3, 4)
Depresia severa este una dintre cele mai des intalnite si mai grave suferinte psihice. Urmarile care rezulta pe seama depresiei sunt severe, nu doar datorita impactului pe care aceasta il are instant in viata persoanei, cat si datorita probabilitatii ca depresia sa revina, adesea in mod repetat, cat va trai. Deci cand persoana are parte de o despartire, daca ea nu este cumva pregatita din timp si rezistenta psihic, acea despartire poate reprezenta un punct important in viata ei care o va afecta ani buni. Iar daca dizolvarea relatiei i-a dat lumea peste cap, cum va raspunde cand va fi lovita de alte palme si sageti alte vietii ca de exemplu pierderea parintilor?
Stresul de asemenea are urmari negative pe termen lung asupra circuitelor din creier responsabile de reglarea emotiilor.
In situatii stresante cum sunt antrenamentele militare, cadetii raporteaza o scadere a placerii in raspuns la provocarile pozitive. Femeile aflate sub influenta stresului acut produs de o amenintare manifesta un raspuns sters la promisiunea unei recompense. Persoanele care raporteaza un nivel ridicat de stres trait in trecutul apropiat arata dezinteres fata de a invata ceva nou.
Persoanele care au parte de stres de-a lungul timpului, cum sunt cele care se confrunta cu depresie dupa despartire, pot sfarsi avand circuitul pentru reglarea emotiilor compromis, cauzandu-i acestuia sa-i ia mai mult in recuperarea de pe urma evenimentelor stresante si intoarcerea la normal. (Stresul relational prelungit este asociat cu perioade scurte de raspuns la stimuli pozitivi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008713/#R14)
Acel studiu a aratat de asemeni ca subiectii raspund foarte repede emotiilor negative si raman in acea stare de stres pentru mai mult timp. E ca si cum s-au antrenat sa prefere durerea emotionala. Petrec mai mult timp in acea stare asa ca li se pare mai cunoscuta. Si e ca si cum detesta placerea deoarece daca ar privi stimuli placuti, le-ar lua mai mult timp sa inteleaga sensul imaginilor pozitive si cand ar face-o, acele sentimente pozitive ar tine putin. Richard Davidson, unul dintre cei mai mari cercetatori din domeniul Neurostiintei, a mentionat faptul ca persoanele neantrenate sunt lente in recuperare si se adancesc in suferinta. Prea mult timp gandindu-te la fostul sau la fosta si simtind supararea in mod repetat nu va face ca lucrurile sa fie mai bune.
Deci, pentru a-ti reveni dupa o despartire ai nevoie de anumite cunostinte. Nu doar ca sa iti revii din depresie dupa despartire, ci si ca sa previi scufundarea in adanc intervenita ca urmare a stresului si a suferintei legate de despartire si a circuitelor de reglare emotionala compromise.
O alta contributie la depresie dupa despartire adusa de stresul rupturii este slabirea circuitului de recompensa. Cu alte cuvinte, amuzant devine... neamuzant, interesant devine lipsit de interes. Persoana ramanand singura dupa despartire si nefiind pregatita pentru asa ceva, sufera atat de mult incat intra in depresie.
(Stresul marit este asociat cu diminuarea capacitatii de adaptare: Cercetare pentru potentiale implicatii in Depresie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2080833/)
Din acest motiv stresul marital este asociat cu o rata mai mare a bolilor psihice, in particular depresia severa. O persoana nu poate merge mai departe dupa o despartire daca mecanismele ei de gandire pentru a merge mai departe sunt compromise.
In functie de trecutul persoanei si de istoricul ei in fata adversitatii, o despartire poate fi cel mai rau lucru care i s-a intamplat pana acum in viata si nu are bazele sau sprijinul necesar pentru a trece peste. Astfel ea intra in depresie dupa despartire.
Trauma dupa despartire
Oamenii care nu merg inainte dupa o despartire de obicei se agata de un model de viata care nu mai exista. Cred ca fostul sau fosta este "aleasa" si ca viitorul lor s-a terminat fara ea (sau el). Unii ar prefera mai degraba sa moara decat sa-si schimbe crezurile sau sa traiasca fara persoana respectiva. Se concentreaza atat de mult pe trecut incat incetul cu incetul devine un obicei. Devin foarte buni la a se simti rau.
Asta nu face decat sa-i puna intr-un picaj emotional care poate face ca revenirea din depresie dupa despartire sa fie destul de dificila, mai ales daca ei continua sa-si reaminteasca vechi amintiri cu emotii puternice. "Nu o/il pot face sa revina in viata mea. El/ea era aleasa. Imi lipseste atat de mult. Nu pot trai fara el/ea. N-am niciun viitor fara el/ea. Ma gandesc la el/ea in fiecare zi." Genul acesta de gandire nu va cultiva rezilienta.
Simte-te rau suficient timp si posibilitatea de a-ti reveni din depresie dupa despartire devine din ce in ce mai scazuta deoarece acest tip de gandire se aseaza in creierul tau si devine automat. Incepi sa-ti crezi propriile minciuni si distorsiuni cognitive. "Sunt de nimic, nimeni nu ma va iubi asa vreodata, nu mai am nimic pentru care merita sa traiesc, nimic nu-i bun, am pierdut totul, soarele a plecat de pe cerul meu."
Apoi cu tot acest sabotaj mergand in spatele cortinei, nestiind cum sa nu suferi dupa despartire, iti pierzi increderea in tine si incetezi sa mai faci lucrurile care trebuiesc facute. Ca de exemplu, sa te concentrezi constant si sa muncesti ca sa-ti refaci viata si creierul prin rugaciune corect facuta si diferite strategii cognitiv comportamentale utile in caz de depresie dupa despartire.
Acum, daca nu exista experiente noi, hipocampusul incepe sa se micsoreze deoarece nu se formeaza amintiri noi. Hipocampusului i se atribuie consolidarea informatiei din memoria pe termen scurt in memoria pe termen lung. Ce se intampla cu un hipocampus care a scazut in marime datorita lipsei de experiente noi? Pentru acest raspuns, il voi cita pe Robert Sapolsky... "Aceasta parte a creierului joaca un rol critic in invatare si memorare, iar magnitudinea pierderii din hipocampus (uneori 20%. vezi notele 8, 9, 10) ne ajuta in a explica cateva efecte cognitive bine documentate ce insotesc depresia severa."
In cazul in care nu sunt experiente noi care sa rescrie circuitele vechi, tiparele cognitive pe care le-am invatat (chiar daca nu ne sunt benefice) devin raspunsul nostru obisnuit la incercarile vietii. Precum este indoit trunchiul, asa creste si copacul.
Cu tot stresul continu, cu durerea si cu atentia pe trecut, creierul le ajuta sa mearga si mai adanc pe o cale abraziva, lenta, trista si dureroasa. Mai mult zbucium interior, mai multa vina, furie, tristete, rusine, dezamagire. E un obicei. Fostul/fosta e ca un drog pentru creier, creierul vrea o doza de bucurie si se intoarce la amintirile legate de placere, persoana incepe sa se gandeasca la trecut, placerea este legata de fostul sau fosta, acea amintire este adusa in prim plan si uneori se re-traumatizeaza singuri redeschizand rani vechi nevindecate si tot asa mai departe.
Sunt diferente in gandire cand vine vorba de persoanele care castiga si cele care pierd in viata. Peroanele care castiga au mintea flexibila. Cele care pierd au mintea rigida, inflexibila. Intr-un cuvant, progresezi sau mori. Dar e dificil sa progresezi cand mecanismele pentru progres sunt stricate.
Si tocmai asta se intampla in cazul persoanelor care nu pot trece peste si fac depresie dupa despartire. Cu toate ca multe din ele nu erau ok nici inainte de inceperea relatiei iar despartirea doar a fost degetul care le-a impins de pe marginea prapastiei emotionale pe care se aflau. Un om s-ar putea sa nu-si dea seama ca nu are pregatite mecanismele emotionale pentru a face fata cu bine la viata pana cand ceva socant nu i se intampla.
Creierul se reprogrameaza singur ca raspuns la evenimente, asa ca daca evenimentele neplacute si gandurile din trecut sunt hrana lui, toate acestea vor duce la un creier secat care va dori stimulare. E timpul sa intre in scena internetul, drogurile, alcoolul sau pariurile, poate chiar sa devina distructiv si nihilistic pentru a simti control asupra a ceva in viata.
Persoanele care intimpina dificultati in a trece peste intra in depresie dupa despartire si isi pierd planurile pentru viitor, ramanandu-le doar un trecut care continua sa se repete in timp ce le mananca viitorul. Nu este vina lor pentru dificultatile pe care le intampina in recuperare dupa despartire. Nu este vina ta daca ai facut depresie dupa despartire. E vina creierului. Fara sprijin si atentia cuvenita pentru a se redresa, o astfel de persoana poate treptat arde in interior pana cand orice speranta devine scrum, intrucat a suferit o trauma la despartire.
Apoi mai sunt unele persoane care fac Tulburare de Stres Post Traumatic dupa o despartire, datorita incheierii relatiei cu o persoana narcisista (amintim aici relatia cu un sociopat sau cu o femeie cu probleme psihice). Asta va duce la cosmaruri si amintiri dureroase, uneori chiar insomnie dupa despartire, simptome tipice ale tulburarii de stres post traumatice.
Si din aceasta cauza neuroplasticitatea este o sabie cu doua taisuri. Experientele modeleaza creierul si pot schimba structura si functionarea acestuia. In orice caz, o schimbare nu inseamna intotdeauna ca e spre mai bine. Iti poti folosi mintea sa-ti schimbi creierul... in bine sau in rau.
Nu de putine ori apare dorinta de a nu mai trai in astfel de cazuri. Am vorbit despre aceasta dorinta pe baza de trauma in materialul Cand iti doresti sa mori, material care a oprit mii de oameni de la sinucidere. Aici vom aduce in vedere doar cateva amanunte despre aceasta dorinta, special pentru persoanele care sufera de depresie dupa despartire.
Dorinta de a nu mai trai este foarte frecventa la persoanele care intra in depresie dupa despartire - ea reprezinta un simptom al depresiei severe. Daca in timpul relatiei persoana avea vise si aspiratii, acum nu mai are nimic, niciun motiv care sa o mai incante sa traiasca.
Durerea sufleteasca e groaznica dupa despartire! Sufletul doare extraordinar. Iar amintirea persoanei iubite revine mereu in minte. Stiu acest lucru de la numeroase persoane parasite pe care le-am ajutat sa iasa din depresie dupa despartire. Si chiar explic intreg procesul pe care o persoana parasita trebuie sa-l urmeze pentru a-si reveni emotional si a se simti din nou bine, in cursul online "Psihoterapia Ortodoxa".
Cursul online "Psihoterapia Ortodoxa" este locul in care inveti cum sa scapi de depresie dupa o despartire.
Depresia dupa despartire e o situatie foarte grava atat pentru suflet cat si pentru organism intrucat depresia evolueaza. Ce nu stiu foarte multi oameni, in general despre depresie (nu doar despre depresia dupa despartire, ci despre oricare tip de depresie), e ca depresia evolueaza. Atentie! Depresia evolueaza. Starea de sanatate a persoanei se agraveaza si mai mult. Dispare pofta de mancare dupa despartire, dispare energia, dispare motivatia, trauma dupa despartire se adanceste, persoana suferinda pierde in greutate, nu se poate odihni, starea sufleteasca devine din ce in ce mai rea.
Cand intri in depresie dupa despartire trebuie sa te tratezi tu pe tine. Ai anumite lucruri de invatat si de facut daca vrei sa-ti revii, daca vrei sa treci peste, daca vrei sa te simti din nou bine. Aceste lucruri, asa cum am zis, le gasesti frumos prezentate si explicate in cursul online "Psihoterapia Ortodoxa". Daca doresti sa inveti ce sa faci cand suferi dupa o despartire, iti recomand sa studiezi cursul. Poti afla detalii despre el accesand link-ul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.
N-ai cum sa mergi inainte cand te abandoneaza persoana iubita fara sa faci lucrurile pe care le explic in cursul mai sus amintit. Pur si simplu n-ai cum, nu ajuta nimic altceva. Ramai blocat. Ramai in trecut. Suferi incontinuu. Si suferinta e din ce in ce mai mare cu timpul.
Depresia fiind o boala care nu trece de la sine este neaparata nevoie de interventia persoanei care sufera de ea daca aceasta isi doreste vindecarea. Practic e nevoie de tine daca vrei sa te vindeci de depresie dupa despartire. Parintii, rudele, prietenii nu te pot ajuta cu nimic in aceasta problema. E ca la sala... nu poate nimeni merge in locul tau ca tu sa arati bine. Trebuie tu sa mergi si trebuie tu sa faci exercitiile, daca vrei sa arati bine. Asa e si cu simtitul bine... daca vrei sa scapi de suferinta si sa te bucuri din nou de viata, trebuie sa faci anumiti pasi, anumite exercitii.
Revenirea din depresie dupa despartire
Solutia la depresie dupa despartire exista. Din fericire, exista antrenamente mentale si strategii pentru a folosi neuroplasticitatea in cresterea rezilientei si pentru a reveni din depresie dupa despartire. Le poti descoperi pe toate in cursul de Psihoterapie Ortodoxa. De asemeni, starea de bine este o aptitudine care poate fi cultivata, asa ca exista multa speranta si cale de scapare care permite persoanelor sa-si revina din depresie dupa o despartire si in unele instante, sa-si atinga propriul potential post-trauma.
Cel mai important in cazul in care suferi de depresie dupa despartire e sa recunosti intermitentele simptome ale depresiei si sa faci ceva in legatura cu asta, in cazul de fata sa studiezi cursul online Psihoterapia Ortodoxa pentru a invata cum sa-ti reprogramezi creierul inapoi si sa ajungi la o stare de bine.
Ai intrat in depresie dupa despartire? Treci acum prin cursul amintit si aplica tot ceea ce vei invata. Vei iesi din depresie dupa despartire si iti vei putea continua cu bucurie viata.
Orice noua experienta iti rescrie creierul intr-o forma sau alta. Cand vrem sa focalizam aceasta reprogramare pe ceva anume - ca de exemplu, sa iesim din depresie dupa despartire - este necesar sa alegem cu atentie noile experiente care vor contribui la crearea structurii neuronale noi si vor reface in totalitate vechile trasee, eficient si sigur. Putem face asta folosindu-ne de neuroplasticitatea creierului directionandu-ne in mod intens atentia pe anumite experiente noi sau pe vechi tipare de gandire ce dorim sa le schimbam. Intreg parcursul pe care-l ai de urmat pentru a iesi din depresie dupa despartire il gasesti explicat in curs. Detalii despre curs prin linkul de mai jos.
Click aici pentru a afla detalii despre cursul online "Psihoterapia Ortodoxa"