Omul smerit poate sa miste astrele. Se pune problema insa ce inseamna smerenie si cum dobandim smerenia... Smerenie inseamna, printre altele, sa nu pui la suflet ce spune lumea. Smerenie s-ar traduce astfel sa nu te lasi ranit. Sa te consideri mic. Smerenie inseamna sa nu ai o parere inalta despre tine, sa nu te crezi cineva. Exista falsa smerenie si smerenie adevarata. In cele ce urmeaza vei afla despre dobandirea smereniei, cum se poate dobandi smerenia - adevarata smerenie.
Pentru ca foarte multa lume nu stie ce este smerenia, cu atat mai putin ce este adevarata smerenie, vom incepe materialul de fata cu definitia smereniei.
Definitia smereniei
Smerenia este haina dumnezeirii, starea normala a omului.
Omul mandru sufera. Omul mandru pune la suflet tot ce primeste din partea celorlalti. Psihologic este afectat si traumatizat chiar pe termen lung. Dar omul smerit nu este asa. Omul smerit nu se tulbura pentru cuvintele rele ori pentru relele tratamente. De cel smerit nu se lipesc cuvintele rele. Cuvinte rele, cuvinte bolnave numim cuvinte ca: nebun, prost, dus cu capul, si altele asemenea. Sunt cuvinte bolnave pentru ca ele aduc boala odata intrate la suflet - au puterea de a rani sufletul si de a otravi chimia trupului celui care le recepteaza. In aceasta privinta smerenia este prietena sanatatii si a fericirii.
Pe omul smerit nu-l afecteaza nici insuccesele. Cand ceva nu-i reuseste nu se manie si nici nu se intristeaza, ci pune nereusita sa pe seama nepriceperii sale sau a voii lui Dumnezeu.
Pana aici am spus pe scurt ce inseamna smerenie; cateva notiuni introductive bine de retinut. In cele ce urmeaza vei afla despre adevarata smerenie: ce este ea in detaliu si de ce este importanta - cum ajungi la smerenie. Discutia despre adevarata smerenie se va derula din perspectiva religioasa spre cea filosofica si stiintifica, incheind frumos cu modalitati de folosire a smereniei ca unealta spirituala de vindecare in medicina intergativa (medicina complementara pentru cei mai obisnuiti cu acest termen).
"Viata nu e sub nicio obligatie sa ne dea ceea ce asteptam."
Margaret Mitchell
De ce e nevoie de smerenie (Importanta smereniei)
Adevarata smerenie contine toate celelalte virtuti.
Dobandirea smereniei e o necesitate daca vrei sa faci fata cu bine la necazuri si neimpliniri. Fara smerenie nu vei rezista in picioare prea mult la incercarile vietii. Vei fi cazut la pamant si vei fi nevoit sa accepti cu incrancenare viata asa cum e. Toata aceasta stare de frustrare incetul cu incetul isi va lasa amprenta asupra ta, va avea un puternic efect negativ asupra sanatatii. Te vei macina in mintea ta. Vei cauta pacea prin fel si fel de metode, fel si fel de inceputuri, si nu o vei gasi. Ba chiar, mai tare te vei tulbura. Stiu oameni care in loc sa caute adevarata smerenie s-au incurcat cu yoga si cu fel si fel de baliverne orientale sau de tip NewAge si acum sufera mai tare ca inainte.
Fara smerenie omul nu poate avea o evolutie spirituala. Daca nu ne smerim, nu putem trece de anumite nivele in viata.
Un alt motiv pentru care e nevoie de smerenie e ca Dumnezeu iubeste omul smerit. Dumnezeu nu iarta mandria. Si fara iertarea lui Dumnezeu omul nu vede raiul. Deci, importanta smereniei e foarte mare pentru ca, practic, fara smerenie nu te vei mantui; vei merge in iad.
Rasplata smereniei
Dobandirea smereniei aduce foarte multa liniste in suflet.
Nicio persoana care nu se smereste nu poate avea pace. Lipsa pacii in suflet e cauzata de lipsa smereniei. Cu cat omul e mai mandru, cu atat e mai tulburat si sufera mai mult.
Daca nu esti smerit cu adevarat, te vei imbolnavi ori de inima, ori de cap, ori de altceva pe fond emotional. Iti va cadea parul. Chiar afectiuni ale pielii si ale altor organe pleaca tot de pe urma lipsei de smerenie. Deci, e nevoie de smerenie (si multa, si adevarata smerenie) tocmai ca sa nu fii afectat de vorbele rele sau nereusitele personale - smerenia te ajuta sa te protejezi impotriva energiei negative. Smerenia actioneaza impotriva starilor si a gandurilor negative mai ceva decat orice alta arma spirituala. Cu cat esti mai smerit, cu atat mai greu poti fi ranit sau intristat.
Un alt motiv pentru care e bine sa te smeresti, sa fii un om smerit il reprezinta dobandirea intelepciunii. Nimeni nu ia intelepciune fara sa se smereasca. Absolut nimeni. Iar fara intelepciune binele in viata este imposibil. O femeie parasita, de exemplu: daca nu urmeaza indicatiile intelepte din cursul online Iubirea in Hristos, n-are nicio sansa sa-si faca barbatul iubit sa se intoarca la ea. Detalii despre cursul online Iubirea in Hristos, curs foarte util femeilor care intampina probleme in dragoste, pot fi aflate prin linkul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Iubirea in Hristos.
O alta rasplata a smereniei este mila lui Dumnezeu si a oamenilor. Pe omul smerit Dumnezeu nu-l lasa. Pe omul smerit Dumnezeu il miluieste.
Asa cum am zis de la bun inceput, exista o falsa smerenie si o adevarata smerenie.
In cele ce urmeaza vom vorbi despre ce este adevarata smerenie.
Ce este adevarata smerenie
Adevarata smerenie este sa-ti pui toate nereusitele pe seama pacatelor tale, si toate reusitele pe seama milei si ajutorului lui Dumnezeu.
De exemplu, ai reusit ceva in viata? Adevarata smerenie inseamna sa recunosti ca fara ajutorul lui Dumnezeu nu ai fi reusit acel lucru.
N-ai reusit ceva in viata? Esuezi la un anume capitol? Poate in dragoste, poate in cariera, poate in sanatate? Adevarata smerenie inseamna sa pui nereusita pe seama ta, sa-ti spui: n-am reusit din cauza pacatelor mele - pentru ca am facut greseli, pentru ca am spus ce nu trebuia, pentru ca am procedat cum nu trebuia, pentru ca mi-am folosit timpul cum nu trebuia, pentru ca nu am invatat ce trebuia (sau daca am invatat, n-am pus cu sfintenie in practica), si tot asa... sa-ti asumi in totalitate vina; nu s-o pasezi pe altcineva sau sa zici ca n-ai avut noroc.
Ai aflat ce este adevarata smerenie si ce inseamna sa fii smerit. Mai departe vom vorbi despre alt lucru foarte important, si anume: dobandirea smereniei.
Dobandirea smereniei (Smerita cugetare)
Ca sa ajungi la smerenie este o cale lunga. Insa o poti parcurge in foarte putin timp daca vrei. Virtutea smerenie poate fi dobandita in foarte scurt timp de cine si-o doreste cu adevarat.
Vrei sa dobandesti smerenia? Foarte bine. Smereste-te din dragoste. Pleaca de la ideea ca intotdeauna este loc sa fii o persoana mai buna. Intotdeauna.
Asa cum am explicat mai sus, a avea smerita cugetare înseamnă a pune toată fapta cea bună pe seama lui Dumnezeu, iar tot ceea ce este rău, pe seama păcatelor mele.
Ce este adevarata smerenie? Adevarata smerenie este sa consideri ca nu ti s-a facut nicio nedreptate. Adevarata smerenie este sa consideri ca nu meriti nimic. Dar sa crezi, sa simti aceste lucruri.
Nimeni nu m-a tratat mai rau decat merit.
Sau
Nimeni nu m-a tratat pe atat de rau pe cat meritam.
Principalul este sa crezi prima varianta. Cum la smerenie se ajunge pe o cale lunga dar care poate fi parcursa rapid de oricine doreste cu adevarat sa se smereasca, te poti apropia de prima varianta multumindu-te pentru moment sa ajungi la adevarul crezarii celei de-a doua. Ca scop final, avand ca tinta dobandirea smereniei, urmareste sa ajungi cu rapiditate la adevarul de credinta ca nu meriti nimic bun. Si nu ne referim aici neaparat la cele materiale, ci la cele din raportul cu ceilalti. Considera ca nu meriti nimic bun. Nici sa te respecte lumea, nici sa te salute, nici sa te iubeasca, nici sa te caute, nici sa te sune, nici nimic, nimic. Considera-te nevrednic de a merita ceva. Da, chiar daca esti fiu al lui Dumnezeu, considera ca nu meriti nimic bun de la ceilalti, sau de la viata, sau de la Dumnezeu, daca vrei sa dobandesti smerenia.
Treptele smerenie
Smerenia nu are margini. Pentru inceput, in ciuda tuturor gandurilor potrivnice care cauta sa contrazica notiunea de mai sus, inglobeaz-o prin cugetare la ea ca adevar de credinta, dupa cum este explicat in cursul online Psihoterapia Ortodoxa. Mai tarziu, vei ajunge la constientizarea ei, la cat adevar se afla in ea, si o vei si simti.
Atunci vei putea trai in mare pace, vei dobandi mare liniste si mare bucurie sufleteasca. In plan al sanatatii, toate problemele tale de sanatate vor disparea. Vei zambi mereu si vei fi impacat in lume in raporturile cu ceilalti. Nu vei mai avea nicio rana pe suflet si nicio suferinta sufleteasca. Ca sa rezumam totul la cateva cuvinte in privinta eliberarii pe care o aduce adevarata smerenie, vei pluti cu mare bucurie considerand ca nu ti s-a facut nicio nedreptate in viata. Mare bucurie vei cunoaste din starea aceasta!
Piedici in dobandirea smereniei
Cea mai mare piedica in dobandirea smereniei este falsa smerenie.
Smerindu-te gresit apar consecinte la nivel psihologic (se vorbeste despre acest fapt si pe canalul Youtube Gandire Clara). Daca nu stii sa te smeresti, poti ajunge la probleme psihice - nevroze sau psihoze. Dar de smerit e necesar sa te smeresti. Retine doar ca trebuie sa o faci corect, adica sa ajungi la adevatata smerenie, nu la o falsa smerenie. Am vazut oameni care zic "Doamne, miluieste-ne pe noi pacatosii!" dar daca ii faci pacatosi, se supara. Acela nu este om smerit. Aceea este o falsa smerenie, respectivul fiind om mandru, care se vede clar ca nu cunoaste ce este smerenia si cum se dobandeste.
Cum poti dobandi adevarata smerenie, exemplificat intreg procesul, afli numai si numai in cursul online "Psihoterapia Ortodoxa". Treci cu atentie prin cursul online Psihoterapia Ortodoxa pentru a putea intelege si interioriza corect cele de mai sus, practica invataturile din el, si vei ajunge negresit la dobandirea smereniei si la starea de bucurie ce vine din smerenie. Poti afla detalii despre curs accesand link-ul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.
Adevarata smerenie portretizata
Am zis mai sus ce este adevarata smerenie. Aici vom raspunde edificator ce exemplu de adevarata smerenie iti poti aduce in minte cand te incearca ganduri de superioritate, de intaietate, de mandrie propriu-zis, in vederea imediatei indepartari a acestora din constient si subconstient. Totusi retine ca e imposibil sa te dezvolti suficient duhovniceste dintr-o pagina web.
Intrucat subiectul este foarte vast, toata informatia de care ai nevoie ca sa reusesti sa te smeresti cu adevarat si sa ascezi spiritual - si chiar eventual sa obtii darul facerii de minuni, sau orice alt dar dupa voia lui Dumnezeu iti doresti tu in viata ta - o gasesti in cursul amintit. In cursul despre care iti vorbesc sunt mai bine de 33 de module de informatie ce nu se gaseste in nicio alta parte, care te vor ajuta sa dobandesti darul smereniei. Adunate, sunt peste 10 ore de informatie!
Adevarata smerenie a fost portretizata pe pamant prin Mantuitorul Iisus Hristos. Omul cel mai smerit care a calcat vreodata pe acest pamant este insusi Mantuitorul Iisus Hristos. Dovada smereniei Sale a fost faptul ca, Dumnezeu fiind, S-a nascut intr-o iesle, a trait in simplitate, nu in palat, a spalat picioarele ucenicilor Sai, le-a rabdate toate cate I le-au facut oamenii, asemeni unui miel dus spre junghiere. A rabdat lovituri, batai, scuipari, jigniri, piroane in maini si in picioare, coroana de spini pe cap, sulita in coaste, toate cu dragoste, pentru a da omului pilda de adevarata smerenie si a-i deschide calea inapoi spre Rai.
Lectia smereniei
Hristos a demonstrat omului modern ca omul se poate smeri de bunavoie, poate accepta nedreptatea de care are parte, poate sa se impotriveasca cu succes patimei mandriei. Daca Iisus Hristos ar fi avut pic de mandrie, ar fi cazut in cursa diavolului. Dar Hristos este icoana adevaratei smerenii, icoana vindecatoare ce o putem lua drept exemplu si privi ori de cate ori parerea de sine ne incearca gandirea.
Hristos zice clar: „Învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima” (Mt. 11, 29)
Calauza in dobandirea smereniei - Despre smerenie si opusul ei
Opusul smereniei este mandria.
Mandria este o boala sufleteasca grava intalnita atat la femei cat si la barbati. Mandria nu trebuie sa ne stapaneasca mintea nu doar pentru ca nu e placuta lui Dumnezeu, ci si din alt motiv: si anume faptul ca din punct de vedere psihologic mandria duce in aceasta viata la imbolnavirea gandirii prin nenumaratele argumente de competitivitate si superioritate care le aduce repetat in vederea invrajmasirii cu semenii sau a stricarii bunei dispozitii interioare. Se leaga adevarata smerenie de o sanatate curata atat prin prisma pacii ce izvoraste din smerenie cat si prin prisma gandirii pline de intelepciune ce o dobandeste pe calea harului persoana smerita.
Poti invata mai multe despre dobandirea smereniei din cursul online Psihoterapia Ortodoxa. Daca vrei sa inveti mai multe despre dobandirea smereniei si sa ajungi la smerenie fara sa te retragi in manastire, treci prin cursul amintit. Nu doar ca vei invata despre dobandirea smereniei si te vei impartasi de bunatatile ei dar vei scapa si de suferinta. Se spune ca Dumnezeu nu se descopera celor mandri, Dumnezeu se arata celor smeriti. Asa este! Practic parcurgand intreg cursul ajungi la fericirea sufletului. Detalii despre curs prin linkul de mai jos.
Click aici pentru a afla detalii despre cursul online "Psihoterapia Ortodoxa".