Starea ta emotionala este un factor important si adesea trecut cu vederea cand vine vorba de starea trupeasca de bine. Deschide orice revista de sanatate si vei gasi pagini peste pagini de exercitii si recomandari alimentare menite sa te ajute sa ajungi la sanatatea si la starea de bine pe care cu totii o dorim. Mai putin gasesti informatii despre emotii si sanatate deoarece astfel de informatii cer un inalt nivel de intelegere din partea cititorului si nu vand pastile sau suplimente.
In orice caz, unii oameni stiu iar pentru multi devine din ce in ce mai clar ca alegerile pe care le facem in legatura cu emotiile intretinute in noi au la fel de mare sau daca nu chiar mai mare impact asupra sanatatii decat alimentatia si miscarea. Mintea si corpul sunt legate una de alta si trebuie sa functioneze unitar pentru a ne vindeca complet de-o boala sau a ramane sanatosi.
In cele ce urmeaza vom dezbate emotiile si somatizarea lor. Vom vorbi despre relatia dintre emotii si starea noastra de bine, despre legatura dintre emotii si organe, despre legatura dintre emotii si boli. Este foarte important si folositor ce vei citi daca te preocupa sanatatea ta, sau a unei persoane apropiate.
Legatura dintre emotii si sanatate
Legatura dintre sanatate si emotii este foarte stransa. Este atat de stransa incat nu exista functie a organismului care sa nu fie in stransa legatura cu starea emotionala a persoanei. Toate cele trei functii ale organismului uman (functia de relatie, functia de nutritie, functia de reproducere) sunt in stransa legatura cu starea emotionala.
Despre legatura dintre emotii si sanatate marturiseste chiar epigenetica, o ramura relativ noua a stiintei, care se ocupa cu studiul genelor si cu impactul pe care il au emotiile in expresivitatea genetica.
Conform celor mai recente descoperiri, emotiile afecteaza organismul la propriu din cap pana-n picioare.
Emotiile sunt de 3 tipuri:
- Pozitive
- Negative
- Neutre
Emotiile pot varia ca durata si intensitate.
Dintre cele 3 tipuri in care se impart emotiile, emotiile pozitive si cele negative sunt cele mai intalnite.
Emotiile pozitive afecteaza in mod pozitiv sanatatea.
Emotiile neutre pot afecta fie in mod pozitiv, fie in mod negativ sanatatea.
Iar emotiile negative afecteaza in mod negativ sanatatea.
Intotdeauna emotiile afecteaza sanatatea? Intotdeauna. Emotiile afecteaza sanatatea non-stop. 24 din 24. Chiar si emotiile din vise afecteaza sanatatea, cu atat mai mult cele din timpul zilei cand omul este constient.
Orice emotie - fie ca este vorba de o emotie de o clipa, cum este starea de uimire, sau de o emotie prelungita, cum este starea de tristete - are efect asupra sanatatii. Cu cat emotia este mai intensa si de mai lunga durata, cu atat mai mare este efectul ei asupra sanatatii.
Vei afla in cele ce urmeaza care este sistemul din organism cel mai sensibil la emotii si lista intreaga de boli ce pot fi declansate pe fond emotional. In cazul in care suferi de o boala, citeste cu atentie.
Legatura dintre boli si emotii
Descoperiri recente din domeniul psihoneuroimunologiei demonstreaza faptul ca exprimarea sau reprimarea emotiilor are efect direct asupra functionarii sistemului imunitar. Trairea emotiilor implica un proces complex de eliberare de chimicale ce afecteaza toate sistemele din organism. Sistemul imunitar este unul din cele mai importante sisteme. De la lupta impotriva unei banale raceli si pana la invingerea cancerului, sistemul imunitar reprezinta linia noastra fizica de aparare iar activitatea sa poate fi sporita sau inhibata in functie de priceperea pe care o avem in managerierea emotiilor.
Suntem creati de asa natura incat sa punem energia eliberata de emotii la treaba. Bine-cunoscutul raspuns la stres este un astfel de exemplu. Stresul inseamna perceperea "amenitarii" in diferite forme si intensitati. Stresul face ca un val de hormoni sa fie eliberati in organismele noastre pentru ca noi sa fim pregatiti sa ripostam sau sa ne aparam. Rezultatul acestor hormoni poate fi acut (reactia de fuga sau lupta) sau cronic (activarea sistemului de alerta pe perioade de timp indelungate). In orice caz, cand incepem sa invatam ca raspunsurile noastre naturale sunt nepotrivite sau ineficiente, le putem reprima si hormonii impreuna cu celelalte chimicale destinate sa ne protejeze incep sa lucreze impotriva noastra.
Afectiuni legate de reprimarea raspunsului emotional includ: Scleroza multipla, Cancer la san sau alte tipuri de cancer, Boala Chron, Ulcer duodenal, Colon Iritabil, Reflux gastroesofagian, Caderea parului, Diabet, Acnee, Alzheimer, Astm, Artrita reumatoida si Boli reumatice. Ba chiar in cazul femeilor gravide, stresul mamei afecteaza fatul.
Relatia dintre emotii si starea noastra de bine
Nu poate exista sanatate acolo unde lipseste mediul emotional favorabil, unde emotiile sunt reprimate sau gresit procesate de catre mental. Dupa cum mentioneaza doctorul Gabor Mate in cartea sa, "When the body says no!""Cand suntem impiedicati sa invatam cum sa spunem Nu, corpurile noastre pot sfarsi spunand ele pentru noi".
Deci gasirea unor cai eficiente de manageriere a emotiilor este extrem de importanta cand vine vorba sa ne pastram sanatatea, cei care o avem, si sa ne-o redobandim, cei care am pierdut-o. Acest lucru este cunoscut ca dezvoltarea inteligentei emotionale. Din fericire, inteligenta emotionala poate fi invatata, si in plus, s-a dovedit a fi cel mai sigur indicator al "succesului", pe langa rolul ce il are in sanatate.
Atunci ce este inteligenta emotionala si cum ne-o putem dezvolta? Asa cum spuneam si pe canalul Gandire Clara, inteligenta emotionala poate fi definita ca fiind capacitatea persoanei de a-si manageria eficient propriile emotii, si prin urmare, de a fi disponibila sa interactioneze pozitiv cu emotiile celorlalti si in fata evenimentelor care se petrec. Dezvoltarea inteligentei emotionale implica sa intelegem imbinarea dintre mintea noastra emotionala si cea rationala, doua sisteme total diferite. Armonia intre aceste doua sisteme ale creierului poate fi invatata si dezvoltata. Un dezechilibru in oricare din directii, adica sa fii ori prea emotional ori prea rational, are de obicei grave consecinte asupra sanatatii.
Spre exemplu, este cunoscut faptul ca enervarea, furia exagerata, poate avea urmari nefaste asupra sistemului cardiovascular prin tensiunea ce o produce. Cercetarile facute la Universitatea din California au scos in evidenta ca "reprimarea emotiilor negative de catre creierul cognitiv cantareste mai mult asupra inimii si a arterelor decat emotiile in sine". Intr-un studiu organizat, barbatii bolnavi de inima au fost intrebati, "Sotia iti arata ca te iubeste?" Paricipantii care au raspuns afirmativ aveau 50% mai putine simptome decat cei care au raspuns sotia mea nu ma mai iubeste. In mod similar, in randul femeilor bolnave de cancer mamar, cele care nu se bucurau de afectiune erau de doua ori mai predispuse decesului in urmatorii 5 ani.
La prima vedere s-ar parea ca nu exista niciun curs corect de actiune in privinta emotiilor, atat exprimarea cat si suprimarea emotiilor cauzand probleme. Insa... o cale de mijloc iese la iveala pe masura ce aprofundam legatura dintre emotii si sanatate. Calea de mijloc implica folosirea partii rationale din noi pentru a recunoaste, accepta si eticheta emotiile pe care le simtim, ca mai apoi sa folosim aceste emotii in mod constient in deciziile pe care le luam (vezi cursul online "Psihoterapia Ortodoxa"). In felul acesta putem intelege si ne putem calma raspunsul emotional, putem incetini si opri productia chimicalelor daunatoare, si putem da liber emotiilor "sa se consume" fara sa ne dauneze.
Dezvoltandu-ne inteligenta emotionala ne dezvoltam si abilitatea de a crea si mentine relatii dar si pe cea de a actiona. Ne mai dezvoltam in acelasi timp abilitatea de a impune limite sanatoase intre noi si ceilalti, limite prin care obtinem respect. Aceste limite se traduc in mai putine interactiuni stresante carora suntem chemati sa le facem fata. Aflati intr-o spirala ascendenta de calm, buna dispozitie si competenta, in care nu exista in noi suferinta din dragoste, rani emotionale nevindecate, neliniste, sau ganduri rele, devenim din ce in ce mai pregatiti pentru provocarile care vin odata cu existenta.
Sentimentele si bolile - Trupul ca reflexie a lumii interioare a persoanei
Vremurile cand priveam sanatatea ca pe o corectie ce o faci din exterior trupului cu pastila, injectia, bisturiul, sau aparatul laser si nu iei seama la ce se petrece in minte s-au dus. Am avansat in cunoastere. Acum stim despre legatura minte-corp si despre multe alte lucruri importante. Suntem fiinte-intregi, un sistem alcatuit in chip minunat de Dumnezeu, sistem in care trupul este menit de la bun inceput sa-i slujeasca sufletului spre mantuire. Astfel, a fi sanatos inseamna mai presus de toate o calatorie ce invita corpul, mintea si emotiile sa coopereze din plin in aceasta complexa experienta numita viata.
Daca suferi de o boala si vrei neaparat sa te vindeci, iti recomand sa parcurgi minunatul meu curs "Psihoterapia Ortodoxa". Cursul "Psihoterapia Ortodoxa" e un curs de tip online, pe care-l poti parcurge de pe telefon, tableta, si laptop, foarte usor. Vei invata in el ce ai de facut pentru a-ti redobandi sanatatea. Daca vei pune in practica, te poti insanatosi. Detalii despre el afli prin linkul de mai jos.
Click aici pentru a afla detalii despre cursul online "Psihoterapia Ortodoxa"!