Subiectul pe care vreau sa-l acopar azi e sistemul tau de crezuri. Vreau sa vorbesc despre un aspect foarte important al convingerilor si acesta fiind tocmai modul cum ne formam convingeri - cum incepem de mici copii sa avem crezuri. Iti voi explica in cele ce urmeaza cum anume esti ceea ce crezi.
De mic copil mi-a placut sa fac rugaciune pentru indeplinirea dorintelor, am crezut de mic in existenta lui Dumnezeu, am dobandit cu timpul o cunoastere extraordinara, iar ceea ce voi spune legat de crezuri are o mare importanta.
Stii, in prima zi de viata, suntem perfecti, un fel de platou gol. Nu avem crezuri, nu avem convingeri. Putem fi orice ne dorim sa fim. Ziua a doua vine repede si deja suntem invatati crezuri limitative. Pe masura ce crestem le auzim de la parinti, de la profesori, de la prieteni, preoti, pastori, psihologi, autori, guru, strainul din mijlocul de transport, si din mass-media.
Apoi dintr-o data, ne gasim in situatia de a reintari cicluri de crezuri negative. Uneori incercam lucruri si nu obtinem rezultatul dorit. Esuam in relatii, esuam in proiecte, esuam in multe visuri si dorinte. Asa ca tragem concluziile gresite, totul bazat pe aceste crezuri gresite care ne dezarmeaza.
Concluzia corecta in urma esecului este ca poate nu am avut cunostintele necesare sau pregatirea necesara sau indrumarea necesara pentru a fi de succes si a reusi in ceea ce mi-am propus. Concluzia gresita ar fi ca nu sunt facut pentru asta. Nu m-am nascut cu noroc. Nu m-am nascut talentat. Nu m-a dat Dumnezeu un geniu, trebuie sa platesc pacatele parintilor, si asa mai departe.
Acest ciclu de crezuri chiar este acel intreg, acel element central care sta la baza fiecarei fiinte umane, ce intr-adevar ne predispune sa reusim sau nu ceva. Sansele sunt ca, daca nu-ti reuseste ceva in viata ta chiar acum, si inca te chinui, poti atribui acest fapt unui crez adanc inradacinat, lipsei unui mentor, petrecerii timpului fara invataturi duhovnicesti de calitate si faptului ca mai ai de muncit. Ciclul crezurilor a reintarit in tine un crez limitativ, pana cand aproape ca devine o convingere proprie.
Cum s-a intamplat asta?
Primul pas in destramarea unei convingeri limitative este sa intelegi cum s-a format in primul rand. Apoi identificam convingerile tale limitative. De indata ce facem asta, esti gata pentru urmatoarea etapa, care presupune inlaturarea acelor convingeri limitative si inlocuirea lor cu altele care sa te sprijine in a reusi ceea ce-ti doresti.
Acest proces incepe tocmai cu intelegerea ciclurilor, a modului cum iti intaresti propriile opinii intai, apoi, cum scurtcircuitezi acel proces limitativ si incepi unul nou, adica incepi sa asezi in minte un crez care sa-ti serveasca, care sa-ti permita sa reusesti ceea ce vrei sa reusesti, sa devii ceea ce vrei sa devii, sa-ti permita sa inspiri oamenii din jurul tau, sa te simti important, sa te simti puternic.
Chestiunea difera de la persoana la persoana, deoarece cu totii traim un set de experiente diferite ca adolescenti si copii. Unii ajungem sa facem rugaciune in cazuri disperate, pentru ca asa dobandim crez de-a lungul vietii, unii alegem sa ne responsabilizam mai mult, tot pentru ca asa dobandim crez de-a lungul vietii, iar altii si una si alta, in acest din urma caz tot pentru ca asa dobandim crez de-a lungul vietii. Din copilarie, trecand prin adolescenta si pana mai ieri prind cu adevarat contur crezurile noastre, care in cele din urma dicteaza cine suntem astazi, ce facem cu viata noastra, ce credem despre noi si despre lumea din jur.
Esti ceea ce crezi in adanc despre tine
Uita-te in interior... uita-te-n urma.
Analizeaza-ti trecutul si vezi daca nu cumva iti limiteaza viitorul. Motivul pentru care multi oameni nu au succes sta in faptul ca au trait la viata lor lucruri rele si s-au invoit cu anumite ganduri negative. Cheia iesirii dintr-un astfel de trecut si invingerea convingerilor limitative este cursul online Psihoterapia ortodoxa.
Fa-ti timp sa-ti analizezi memoria. Intreaba-te cu referire la trecut, "Cum m-a afectat ciclul acesta. Cum a declansat in mine procesul devenirii mele in persoana care sunt azi." Si apropo, asta-i un lucru important. Nu-i vorba de cine esti. E vorba de cine crezi ca esti.
Orice te tine inapoi, poti invinge acel lucru. Poti inlocui cine crezi ca esti cu un crez despre tine mult mai pozitiv si mult mai puternic. Noteaza asta.
Nu esti batut in cuie. Psihologia ta e maleabila. Te poti schimba. Te poti imbunatati. Inveti cum se face acest lucru in cursul online Psihoterapia Ortodoxa. Poti rescrie orice destin doresti. Esti ceea ce crezi. Gandind in folosul tau poti crea un viitor care iti foloseste, care e in rand cu viziunile tale, care te protejeaza si iti permite sa-ti traiesti viata cu bucurie si cu demnitate.
Si in sfarsit, poti crea un viitor care sa-i puna la adapost pe cei din jurul tau - familia ta, copii tai, daca ii ai - si sa-i ajuti cu adevarat pe cei dragi sa duca si ei viata pe care si-o doresc. Detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa poti afla prin linkul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.