Cercetarile in Neurostiinta arata ca un singur eveniment stresant poate lasa amprente pe termen lung asupra creierului.
Intr-o zi o persoana are parte de o experienta traumatizanta cauzata de ceva intamplat in mod total neasteptat. Mai tarziu in viata acea persoana poate dezvolta o boala serioasa tocmai de pe urma acelui eveniment stresant; tulburare de stres post-traumatic. Dar boala nu e tot. Se pot isca mult mai multe probleme decat s-ar crede la prima vedere. Sa vorbim putin despre ce inseamna eveniment stresant si ramificatiile pe care acesta le poate avea in viitor.
Eveniment stresant este orice eveniment care creeaza o puternica neliniste in viata omului.
Ce inseamna acest lucru ca evenimentele stresante pot lasa urmari asupra creierului? Iti voi spune fara a intra prea mult in detalii stiintifice deoarece nu limbajul conteaza, ci modul in sine cum trecutul iti influenteaza viata. Pe langa faptul ca uneori iti ia si doua saptamani sa iti revii din ceva neplacut, lucru pe care probabil l-ai cunoscut deja in repetate randuri, aceste schimbari datorate evenimentelor stresante au un impact hotarator asupra viitorului tau.
Evenimentele stresante provoaca modificari in structura creierului.
La propriu, se slabesc unele conexiuni neuronale si se formeaza alte conexiuni neuronale - exact cum sunt circuitele pe o placa electronica. Inseamna ca evenimentul se aseaza in creier si iti programeaza "din spatele cortinei" modul cum gandesti si cum vezi viata mai departe. Programandu-ti fara ca tu macar sa fii constient modul cum gandesti si cum vezi viata, automat evenimentul trait iti decide si modul cum vei actiona clipa de clipa la intalnirea cu alegeri. Tu ai impresia ca faci alegeri, dar nu sunt alegeri in intregime, ci sunt doar alegerile, comportamentele si rationamentele pe care ti le scoate la suprafata programul dobandit de pe urma acelui eveniment stresant.
"Iluziile sunt la fel de puternice in efectul lor ca si adevarul." - Daniel Narcis
E suficienta o singura intamplare negativa. Mai tarziu in viata acea persoana poate judeca toate experientele ei prin prisma acelei intamplari. Fie va distruge instinctiv tot ce construieste. Fie va intra in relatii in care nu ar trebui sa intre si nu stie de ce intra. Fie va indeparta orice succes de la ea si va atrage orice lucru rau. Si aceasta este numai de pe urma unui eveniment stresant care a marcat-o. Un singur eveniment stresant devreme in viata… si pleaca totul pe apa sambetei.
Lucrurile stau in felul urmator: Nu venim programati in lume, ci lumea, mai precis, experientele de viata ne programeaza sa gandim si sa actionam in modul in care o facem. Azi esti exact suma evenimentelor prin care ai trecut.
Ce se incadreaza in categoria eveniment stresant? Foarte multe evenimente intra in aceasta categorie. Foarte multe evenimente sunt resimtite de psihic ca fiind stresante si chiar extrem de periculoase. Cu cat omul e mai nepregatit psihic cu atat aria de posibile evenimente stresante pentru el e mai mare. Mai jos voi prezenta o lista cu exemple de evenimente stresante. Lista cuprinde evenimente stresante atat din copilarie cat si din viata de adult. In timp ce parcurgi lista te poti gandi prin care din eventimentele stresante cuprinse in ea ai trecut si ce ar fi fost diferit la viata ta daca lucrurile ar fi stat altfel, daca nu ai fi trecut prin evenimentul sau evenimentele respective.
Cele mai des intalnite evenimente stresante de pe urma carora fiinta noastra se imbolnaveste si necesita terapie emotionala pentru a fi din nou bine:
- Eveniment stresant e cand iti moare cineva drag.
- Eveniment stresant e cand te paraseste cineva fara niciun inteles.
- Eveniment stresant e cand treci printr-un divort
- Eveniment stresant e cand pierzi o sarcina
- Eveniment stresant e bullying-ul din scoala
- Eveniment stresant e cand esti pus la zid prin critici si reprosuri de catre ceilalti.
- Eveniment stresant e cand iti simti sinele inhibat.
- Si multe altele (viol, amenintare cu moartea si asa mai departe).
Toate acestea au urmari care le vei purta cu tine o viata fara ca macar sa iti dai seama. E mai mult de tulburare de stres posttraumatic. E vorba de rezidurile acelei intamplari care raman in mintea ta si-ti afecteaza felul cum te simti si cum gandesti.
Foarte important: Conexiunile neuronale formate in acel moment in care ai simtit stresul, dezamagirea, supararea, sentimentul ca nu esti suficient de bun, frica, esecul, pierderea, rusinea chiar, sub intensa presiune a emotiilor, se intaresc. Nu dispar de la sine. Se vad in tot ceea ce faci. Asa cum am spus si pe YouTube, vor dura o viata daca nu sunt adresate corect si depasite.
In unele cazuri durerea pleaca. Lasa in urma o amintire. Dar pe langa amintire mai lasa si mici "resturi" in subconstient care-ti influenteaza felul cum gandesti. Numim aceste mici resturi "lectie". Lectiile, devin la randul lor limitari care te tin pe loc. Se transforma de obicei in convingeri limitative. In alte cazuri, gen despartire sau pierderea unei persoane dragi, ti se va modifica structura cerebrala atat de puternic incat durerea va sta cu tine o viata, daca nu stii ce sa faci sau cum sa scapi de ea. Astfel de cazuri le putem considera mai mult decat convingeri limitative. Astfel de cazuri eu le consider rani nevindecate, rani vii.
De ce iti spun toate aceste lucruri referitoare la evenimente stresante?
Am scris multe materiale si multe cursuri importante la viata mea, printre care Iubirea in Hristos, si am vazut multe persoane care au trecut prin evenimente stresante. Cred ca nu este om care sa nu fi trecut prin cel putin un eveniment stresant traumatizant, fie ca este vorba de despartire, pierderea cuiva drag, tradare, bataie, abandon, pierderea venitului, bullying si asa mai departe. Cu siguranta si tu ai trecut prin cel putin un eveniment stresant traumatizant. Vreau sa te gandesti: Ce eveniment stresant petrecut in viata ta te face sa nu ai rezultatele pe care ti le doresti? Ce te doare?
"Până ce nu îţi cunoşti subconştientul, îţi va ghida viaţa, şi rezultatul îl vei numi destin." - Carl Jung
Gandeste-te putin... Cu totii avem o harta mentala in mintea noastra, harta care arata in functie de cunostintele pe care le avem si de evenimentele pe care le-am trait. Daca nu esti acolo unde ai vrea sa fii cu viata ta nu e pentru ca nu esti capabil, e pentru ca s-a intamplat in trecut ceva care te tine pe loc. Harta ta mentala nu corespunde cu destinatia la care vrei sa ajungi.
Si acest lucru se poate schimba.
Intotdeauna poti obtine linistea sufleteasca. Intotdeauna poti obtine pacea interioara, intotdeauna iti poti invinge temerile, iti poti redresa persoana. Cursul online Psihoterapia Ortodoxa iti arata calea. Detalii despre el prin link-ul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.