
Daca Dumnezeu ti-a dat aceasta viata, traieste-o aducand marire Lui. Tot ce faci sa fie spre slava lui Dumnezeu. De te odihnesti, mananci, porti o conversatie, sau muncesti sa fie spre slava lui Dumnezeu - pentru a-I aduce laude, pentru ca prin fapta ta sa se preamareasca numele Lui. Un proiect de simti nevoia sa-l construiesti, construieste-l in asa fel incat sa fie spre slava lui Dumnezeu. O casnicie daca doresti sa o intemeiezi, intemeiaz-o spre slava lui Dumnezeu. Traim pentru Dumnezeu, nu pentru noi insine cat priveste adevaratul sens al vietii.
"Căci nimeni dintre noi nu trăieşte pentru sine şi nimeni nu moare pentru sine.
Că dacă trăim, pentru Domnul trăim, şi dacă murim, pentru Domnul murim. Deci şi dacă trăim, şi dacă murim, ai Domnului suntem.
Căci pentru aceasta a murit şi a înviat Hristos, ca să stăpânească şi peste morţi şi peste vii." - Pavel 1 Corinteni 14, 7-9
Chiar si aproapele trebuie iubit spre slava lui Dumnezeu, pentru ca e creatia lui Dumnezeu. Si trebuie iubit indiferent de virtuozitatea sau de pacatosenia lui, indiferent de calitatile sau defectele pe care le are. Cum iti dai seama ca nu mai iubesti pe cineva in spirit crestin - cum poti sa stii ca nu mai indeplinesti porunca iubirii lasata de Mantuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
De ce trebuie sa facem spre slava lui Dumnezeu
Motivele pentru care trebuie sa-L slavim pe Dumnezeu si sa facem lucrurile spre slava Sa sunt multiple, toate bine intemeiate pe intelepciune, si vom vorbi despre ele in cele ce urmeaza. Avem multe de castigat daca facem lucrurile spre slava lui Dumnezeu, intemeietorul cerului si al pamantului. Principalul lucru pe care il avem de castigat daca facem lucrurile spre slava lui Dumnezeu este ajutorul Sau. Dumnezeu ajuta omului care face lucrurile spre slava Sa. Ajutorul este principalul lucru pe care il avem de castigat.
Apoi avem de castigat putere si sens, daca facem lucrurile spre slava lui Dumnezeu Celui viu. Putem afirma cu tarie ca singurul rost de a continua viata cand nu te regasesti este spre slava lui Dumnezeu care ne-a dat-o si ne tine in viata. Se asteapta de la noi sa traim pentru Dumnezeu. In acest sens putem gasi si explicatia continuarii existentei atunci cand ne intrebam pentru ce mai existam. Ca fiinta ce ai primit darul deplinei cugetari ti se cere intotdeauna sa-L pui pe Dumnezeu drept inceput, continuare, si sfarsit al oricarei lucrari doresti sa o intreprinzi, deoarece Dumnezeu te-a adus la viata din nefiinta si ti-a dat acest dar prin care esti constienta de tine si de cele din jur.
Oricat de sigura ai fi pe tine ai nevoie de ajutor si luminare de la Dumnezeu in toate. Tu nu ai de unde sa stii cu certitudine daca ceea ce faci in viata ta faci bine sau este spre pierzarea ta, pentru ca Dumnezeu este cel ce judeca. De-a lungul timpului s-au inselat si filosofi si preoti si oameni de stiinta si patriarhi si conducatori si multi oameni cu studii mergand pe mana lor. Punand pe Dumnezeu lauda si inceput a toata lucrarea vei primi luminare in gandire de-a lungul drumului pe care te-ai pornit.
Iata cum se manifesta aceasta luminare: Fie vei simti incurajare sa continui cand traseul devine in panta, fie vei simti necesitatea de a face mici ajustari, fie ti se va arata sa te opresti daca nu e bine pentru tine sa continui.
Cine il uita pe Dumnezeu si face de capul sau face spre suferinta sa ulterioara. Se va pierde undeva in fapte asemeni celor ce lucrau la turnul Babilonului si nu va izbandi. Iar cine il pune pe Dumnezeu in centrul actiunilor sale va avea intotdeauna parte de putere, ocrotire si pricepere in a face lucrurile cu masura potrivita, exceptionale, cum a fost de exemplu in cazul meu privind cursurile Iubirea in Hristos, Psihoterapia Ortodoxa, si alte lucrari, cazul monahilor care au ridicat din nimic atatea si atatea schituri si manastiri de care altii acum profita, sau in cazul Apostolilor care au propovaduit Evanghelia la atatea si atatea popoare straine de Dumnezeu.
Chemarea la a conlucra cu Dumnezeu
Bucuria experientei existentiale consta in a fi in comuniune cu Creatorul si a conlucra in dragoste, apreciind oportunitatea de a face si a contribui la o lume mai buna. In fiecare secunda in care ne bate inima avem un impact asupra semenilor prin sentimentele, emotiile si gandurile pe care le avem, evident ca si prin vorbele ori faptele noastre practice.
Suntem inzestrati cu timp si energie, resurse care vrem nu vrem se consuma si nefacand nimic. Viata se petrece de la sine chiar si intr-o stare de latenta. Totusi noua ni se da libertatea de a alege cum conlucram cu acest univers in care traim, daca ne intelegem sau nu adevaratul statut din el; modul cum il privim si cum ne privim, modul cum le intrebuintam toate.
Dumnezeu, fiind cel care zilnic ne poarta povara (Ps 68), este necesar sa ocupe centrul vietii noastre si nu propria-persoana (egoul, motivul propriu) cum se intampla in repetate randuri cand, din mandrie, doreste omul atentia asupra sa. Deducem de aici importanta ca toate actiunile si activitatile personale sa aiba punct de plecare si scop final preamarirea Lui. Acest fapt semnifica sa fie savarsite sub umbrela invataturilor Sale, adica pe placul lui Dumnezeu, in ton cu ce ne invata. Mai pe scurt: sa fie inchinate si sa aduca rod placut Lui.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri." - Matei 5, 16
Abordand lucrurile din aceasta minunata perspectiva a inchinarii eforturilor noastre lui Dumnezeu, punem mai putina presiune pe noi de a reusi noi insine in ceea ce ne propunem. Practic propunandu-ne sa facem spre slava lui Dumnezeu nu doar ca avem drept reper pe Dumnezeu, dar mai si eliminam presiunea insuccesului, nu interiorizam un eventual esec in nume propriu, ci indiferent de cum a iesit rezultatul suntem impacati ca am facut ceea ce am facut spre slava lui Dumnezeu.
Cand am incercat sa facem spre slava lui Dumnezeu, esecul nu mai exista. Exista doar voia lui Dumnezeu ca lucrurile sa fie in felul in care sunt. Nu poate fi vorba de esec atunci cand tot ce ai facut ai incercat sa-i aduci lauda lui Dumnezeu ca si cum El ti-ar fi poruncit sa faci. Aceasta este adevarata traire in voia dumnezeiasca ce implica si curajul indraznirii noastre de a lucra.
Primim incurajarea de a indrazni intr-o situatie in care altfel poate nu am incepe ori nu am avea un punct de reper care sa ne ghideze, cand il punem pe Dumnezeu ca motiv.
E interesanta aceasta abordare si deoarece permite o mai multa relaxare in activitati si hotarari. Stim ca planul e sa semanam samanta in acord cu Dumnezeu si nu independent. Deci, putem sa privim lucrurile mai destinsi, sa facem mai cu blandete si detasare ceea ce intentionam. Urmand a vedea unde ne duce voia lui Dumnezeu in decursul timpului.
Existenta e o cursa lunga in care rareori poti vedea ce aduce traseul dupa curba din fata.
La fiecare incercare ce o depasim alegand calea placuta lui Dumnezeu si nu calea care ne-ar conveni noua cel mai mult (cea a satisfacerii eului), savarsim ceva spre slava lui Dumnezeu. Fie ca este vorba de infrangerea unei patimi, fie ca este vorba despre depasirea orgoliului, fie ca este vorba de abandonare totala a interesului nostru in favoarea unei cu totul alte notiuni virtuoase, dam slava Celui ce ne-a creat si ne tine in viata. Asta inseamna sa faci spre marirea lui Dumnezeu: sa-L lauzi pe Dumnezeu prin ceea ce faci, sa se preamareasca numele Sau in cer si pe pamant. Iar rasplata ta pentru aceasta este bucuria cea duhovniceasca.
Pe langa cel incurajator mentionat mai sus, conceptul in sine al desfasurarii alegerilor vietii in ton cu Dumnezeu manifesta un caracter restrictiv. Ponderat. Motiv pentru care ne fereste de a comite greseli, pastrand drept criterii de savarsire frumosul moral si folosul. De exemplu, o femeie care iubeste cu adevarat nu poate face decat binele celui iubit.
Sfantul Nicodim Aghioritul spune in Razboiul nevazut cu privire la cum se fac cu adevarat lucrurile spre slava lui Dumnezeu:
"Cand vrei sa-ncepi vreo actiune care-i placuta lui Dumnezeu ori care, in genere, este buna, nu apleca indata vointa ta s-o doreasca. Intai ridica-ti mintea la Dumnezeu si vezi daca El doreste aceasta si daca prin aceasta tu ii vei placea numai Lui. Daca iti dai seama ca propria-ti inclinatie este miscata de vointa divina, atunci trebuie sa doresti acest act si sa-l intreprinzi, fiindca Dumnezeu il doreste. Este numai pentru placerea si Marirea Lui."
Mesajul cuvintelor de mai sus este urmatorul: sa ne indreptam mintea la Dumnezeu, sa plecam urechea adanc la sentimentul ce ni-l transmite constiinta legat de fapta ce avem intentia a o savarsi, ca in cazul in care gasim voia lui Dumnezeu in ea, sa ne inclinam inca o data, de aceasta data spre a o savarsi fara intarziere spre slava lui Dumnezeu. Si asa putem spune impacati la final ca am facut lucrul respectiv spre slava lui Dumnezeu si putem da sfaturi de viata intelepte si altora.
Chiar de iti este greu astazi, candva iti vei multumi pentru tot ce faci spre slava lui Dumnezeu. Aminteste-ti ca esti datoare sa muncesti 6 zile pe saptamana si sa lucrezi binele chiar si Duminica. Nu exista zi oprita la a savarsi binele aproapelui nevoias, cu atat mai mult cand fapta se savarseste spre slava lui Dumnezeu, intr-o dragoste lipsita de orice interes propriu.
Multi oameni nu stiu cum putem da slava lui Dumnezeu. In cele ce urmeaza voi explica acest lucru.
Cum putem da slava lui Dumnezeu
Putem da slava lui Dumnezeu multumindu-i pentru toate binefacerile si desavarsindu-ne persoana prin educatie spirituala.
Multumirea adusa lui Dumnezeu reprezinta prima metoda de a-I da slava. Educarea noastra pe latura spirituala reprezinta a doua metoda de a-I da slava. Ambele sunt obligatorii intrucat, spun Sfintii, "cel ce nu invata va fi pedepsit pentru ce nu a vrut sa stie".
Putem da slava lui Dumnezeu daca ne educam spiritual, duhovniceste. Daca nu ne educam, nu putem da slava lui Dumnezeu, ca nu stim ce vrea Dumnezeu de la noi. Sunt atatea pacate care omul le face din nestiinta si-l manie in felul acesta pe Dumnezeu, incat nu se pot spune. Uneori omul chiar si cand se roaga pacatuieste. In plus, invatatura este cea care ne ajuta sa ne imbunatatim viata. Invatatura ne ajuta sa ne construim o cariera, invatatura ne ajuta sa ne maritam si apoi sa ne pastram casnicia, chiar sa o facem sa infloreasca, invatatura ne ajuta sa ne vindecam trupul si sufletul de boli, invatatura ne ajuta in tot ce conteaza pentru noi.
Dumnezeu nu vrea sa ne pierdem timpul cu divertisment. Nu vrea nici sa ne punem sperante in preoti, in sfinti sau in obiceiuri. Dumnezeu vrea sa ne educam, sa ne cultivam, sa ne desavarsim persoana, sa ajungem la cunoasterea adevarului, sa ne facem asemenea cu El. Asa ii putem noi da cu adevarat slava lui Dumnezeu, facandu-ne asemenea cu El. Desavarsindu-ne persoana, facandu-ne asemenea cu Dumnezeu putem capata o multime de harisme, chiar darul facerii de minuni, sau petrecerea de minuni in viata noastra.
Tot ce ai nevoie sa stii despre slavirea lui Dumnezeu si desavarsirea omului gasesti pe larg explicat in cursul online "Psihoterapia Ortodoxa". Cursul are 33 de lecti, plus lectii bonus, ceea ce este extraordinar, pentru ca te invata tot ce trebuie sa stii ca sa-ti fie bine si-n aceasta viata si-n viata viitoare! Detalii despre el poti afla prin linkul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul "Psihoterapia Ortodoxa".