Lucrurile care le stim si le credem despre viata au o foarte mare importanta pe termen lung deoarece ele se impletesc unul cu altul si formeaza viziunea noastra, a fiecaruia, despre viata. Filosofia despre viata este programul de baza din subconstient prin prisma caruia gandim si simtim in prezent, cantarim deciziile si ne planificam viitorul. In functie de aceasta viziune, in functie de cum vedem viata, o vom si trai. Iar viata este una singura, imposibila de oprit in loc, si de nerecuperat. In acest context al unicitatii vietii, modul cum ne traim viata este cel mai important lucru deoarece putem pierde tot sau putem castiga tot pornind de la un simplu gand.
Te-ai intrebat vreodata cum trebuie traita viata?
O gandire sanatoasa iti asigura sanatatea si te apropie totodata de mantuire. Dar sa spunem ca aceste lucruri ce alcatuiesc peisajul fiecaruia despre viata nu sunt intotdeauna lucrurile in armonie cu realitatea universala. Spre exemplu: multi cred ca viata asta e tot ce exista si fie o exploatezi material la maxim acum aici, fie ai pierdut orice sansa. Multi elimina din vedere adevaratul sens al vietii si cred ca viata e data spre dezmierdarea trupului.
Fiecare om e liber in a-si alege crezurile. Insusi Dumnezeu il lasa pe om sa creada ce vrea, nu il forteaza spre nimic. Insa filosofia cea mai inalta a vietii este una singura; ea se propune tuturor celor ce vor sa evolueze spiritual si sa dobandeasca multa pricepere in a-si trai viata.
In cele ce urmeaza vom raspunde la intrebarea care este cea mai inalta filosofie a vietii, iar apoi formulat in baza acestui prim raspuns vei afla si raspunsul la intrebarea cum ne traim viata - ce sa facem pentru a ne imbunatati semnificativ calitatea vietii. Cea din urma intrebare vei vedea ca se leaga mult de cea dintai, iar raspunsurile lor te vor ajuta sa dobandesti claritate in gandire, sa-ti reduci nivelul stresului si sa te bucuri asa cum ar trebui de viata incepand chiar de astazi. Asadar...
Care este cea mai mare filosofie a vietii
Viata naste multe filosofii. Fiecare cultura vine cu filosofia ei, fiecare popor are filosofia lui de viata bine increstata in constiinta de-a lungul mileniilor. Spre exemplu, triburile din Africa au o cu totul alta filosofie fata de America de Nord. Japonia sau China au cu totul alta filosofie fata de o tara crestin ortodoxa cum este Romania. Sensul existentei si cultura fiecarui popor difera. Unii cred in Alah, altii in Odin, altii in Dumnezeu, altii in Buddha. Unii considera cainii o delicatese, altii nu mananca porc, altii nu mananca vita. Fiecare tara are crezurile ei, rezultand din asta diversitatea culturala ce poate fi observata cand privim lucrurile aflandu-ne mult deasupra pamantului, undeva in spatiu unde se observa pamantul ca un intreg spoit in mai multe culori.
Lasand aceste diferente de gandire la o parte, filosofia din care se poate trage cea mai mare invatatura si care se aplica tuturor popoarelor este filosofia mortii.
Cea mai inalta filosofie a vietii, cea mai mare filosofie, este filosofia mortii.
Ce inseamna aceasta filosofie a mortii si de ce moartea in sine este o filosofie? Voi explica in cele ce urmeaza.
Filosofia mortii spune ca omul material este in drum spre moarte inca din clipa in care se naste. Nimeni nu scapa de moarte. Nici saracul, nici bogatul. Moartea este cea mai inalta filosofie deoarece daca privesti la cei care au fost printre noi si acum nu mai sunt, vei intelege atat de multe lucruri cu privire la viata, vei dobandi atat de multa intelepciune din ceea ce iti poate transmite moartea in sine incat vei fi mai invatat poate decat multi care au scoli inalte. Sfantul Ioan Gura de Aur spune sa mergi des in cimitire pentru a invata aceasta filosofie.
Pentru omul muritor timpul exista. Fiecare secunda este importanta. Prinsi in activitatile de zi cu zi adesea uitam ca moartea vine secunda cu secunda spre noi, tratam viata ca pe o calatorie care merge la nesfarsit, si ne stresam sa ne iasa tot felul de planuri sau rareori mai suntem pe deplin multumiti cu situatia care o avem.
Dintotdeauna mi-a placut sa ajut oamenii sa fie fericiti. Unul dintre cele mai mari regrete ale clientilor mei tine de modul cum si-au petrecut prima parte a vietii. Mai exact, in ce directie si-au investit timpul. Le pare rau cum si-au folosit timpul, regreta ca au facut rugaciune in cazuri disperate doar si au pierdut harul si contactul cu Dumnezeu pe care-l aveau in copilarie, regreta ca nu au invatat mai mult, regreta ca si-au investit orele in filme si emisiuni, regreta multe. Inainte sa treaca anii si sa te trezesti in fata faptului implinit, te-ai gandit vreodata daca modul cum iti folosesti timpul acum nu-l vei regreta? Exista un timp si o masura pentru toate.
Cum sa ne traim viata
Este important sa stii cum sa-ti traiesti viata deoarece viata gresit traita este un chin, pe cand viata corect inteleasa si traita este resimtita ca o bucurie. Nu conteaza cantitatea vietii, ci calitatea. Legat de acest lucru e posibil sa fii surprins mai jos in ceea ce semnifica la modul adevarat calitatea; nu e ceea ce esti tentat sa crezi, are legatura cu emotiile.
A trai, in acest context in care viata este trecatoare, inseamna a te pregati pentru moarte. Filosofia mortii scrie negru pe alb care este punctul final al vietii fiecaruia. Ideal ar fi sa ne traim viata incepand cu ultimul pas, adica sa ne traim viata incepand cu destinatia in minte, care in acest caz este moartea (si cele urmatoare ei). La urma urmei murim, deci e firesc daca la moarte vom ajunge, sa ne pregatim pentru moarte, pentru ca odata cu moartea ne asteapta cel mai mare test al nostru: Infricosatoarea Judecata a lui Dumnezeu.
Cand traiesti viata pregatindu-te pentru moarte, perspectiva ta de a vedea lucrurile si de a gandi se schimba. Daca, de exemplu, esti femeie si ai intrat intr-un impas in dragoste, nu-ti mai pui problema ce sa fac sa nu ma mai gandesc la el, ci-ti pui problema ce sa fac sa ma mantuiesc. Dintr-un om preocupat intens de cele ale vietii acesteia devii un om preocupat de cele ale vietii viitoare. Viata aceasta aproape ca nu mai inseamna nimic pentru tine, decat prilejul de a munci, de a face binele, de a te bucura de timp, persoane, si tot ce a creat Dumnezeu pentru tine.
Sa ne traim viata cu bagare de seama la ce ne spunem cand vorbim cu noi insine, dar si la ce ne spun ceilalti: televizorul, prietenii, reclamele, cartile pe care le citim, persoanele pe care le urmarim - deoarece acestea, majoritatea, nu pleaca in educarea noastra de la filosofia mortii ca ultim punct, ci de la filosofia profitului.
Asadar, pe unii din ei nu ii intereseaza tie chiar sa iti fie bine in aceasta viata ori sa te mantuiesti, ci sa isi indeplineasca obiectivul prin tine.
Sunt multe influente negative patrunse din strainatate, din filosofii de viata care daca sunt straine nu inseamna automat ca sunt si bune. Aici se cere mult discernamant si multa atentie la ce iei seama daca vrei sa fii fericit si sanatos, pentru ca nu este nevoie sa vina americanul sau chinezul sau chiar romanul care i-a copiat pe acestia sa-ti spuna cum sa-ti traiesti viata. Ai deja la indemana cultura crestina de vietuire - in ea gasesti adevarul, sanatatea, bucuria si viata.
Pericolul influentelor exterioare va exista mereu, deci aducerea aminte de moarte cat mai des este un bun mod de a merge drept prin viata, de a te feri de inselare si de pacate. Aducerea aminte zilnica de moarte impreuna cu respectarea invataturilor din cursul online Psihoterapia Ortodoxa reprezinta cel mai bun mod de a-ti trai viata.
A avea filosofia mortii in minte inseamna a fi suficient de intelept incat sa nu te stresezi si sa nu te superi pentru nimic din aceasta lume - toate sunt vremelnice, toate nu te ating cu nimic. Iar a te pregati pentru moarte inseamna in primul rand a te gandi cu ce este asociata moartea, ce te asteapta imediat dupa moarte; unde nu vei fi intrebat la ce petrecere ai dansat si cata bautura ai consumat ori cate camere a avut locuinta ta, ci cate fapte bune ai facut astfel incat sa meriti sa stai alaturi de suflete ce au parasit desertaciunile acestei lumi si acum se bucura de viata vesnica. A te pregati pentru moarte inseamna a-ti trai viata constient de examenul ce te asteapta la finalul ei, a face tot ce poti acum ca sa treci examenul judecatii ce vine odata cu moartea.
Moartea nu este o tragedie. Picarea la examenul ce vine dupa ea este o tragedie... tragedia cea mai mare. Moartea este o trecere. In acest sens ar trebui sa ne traim viata foarte serios, sa luam lucrurile care conteaza cu adevarat in serios, nu cele lipsite de importanta. Sa ne traim viata meditand macar cateva minute pe zi la moarte. Sa o traim cu mare bucurie pentru ca avem sansa dobandirii vietii vesnice, in care ne vom intalni cu Dumnezeu si cu cei dragi plecati dintre noi, daca o traim cum trebuie.
Cum ne pregatim din timpul vietii pentru moarte
Foarte multi oameni sunt constienti de faptul ca vor muri si se pregatesc din timpul vietii pentru moarte, cum e si normal, pentru ca odata ce ai murit nu mai poti face nimic - cum ti-ai asternut, asa dormi.
Ne pregatim pentru moarte educandu-ne cat mai mult in privinta celor vesnice si punand in practica.
Nu ne pregatim pentru moarte cumparandu-ne sicriu, haine de inmormantare si prosoape de dat de pomana. Desi unii oameni la asta se gandesc cand vine vorba de pregatirea pentru moarte, aceasta nu este adevarata pregatire pentru moarte. Dincolo nu putem lua cu noi nici persoana pe care o iubim, nici lucrurile materiale, nici onorurile. Singurele lucruri care le luam cu noi si ne insotesc la dreapta si infricosatoarea judecata a lui Hristos sunt faptele pe care le-am facut in timpul vietii. In acest sens, adevarata pregatire pentru moarte este asceza duhovniceasca. Pentru a ascede duhovniceste si a fi siguri ca intram in Rai si nu in Iad dupa moarte este nevoie de multa educatie crestina veritabila si de punere in practica a acestei educatii zi de zi, pana in ultima clipa a vietii.
Cel mai bun curs care te educa in vederea desavarsirii tale spirituale si a dobandirii vietii vesnice este cursul online "Psihoterapia Ortodoxa". Detalii despre el prin linkul de mai jos.
Apasa aici daca doresti sa afli detalii despre cursul "Psihoterapia Ortodoxa".
Ce sa facem pentru a ne imbunatati calitatea vietii
Intrucat nu stim sigur ca vom muri maine, si nici poimaine, putem nadajdui sa ne imbunatatim calitatea vietii. Filosofia mortii nu implica asteptarea ei cu mainile in san. Filosofia mortii implica intelepciune. Lasand la o parte faptul ca suntem trecatori pe acest pamant si ca nu vom putea lua nimic material cu noi din aceasta viata, modul cum ne traim viata azi influenteaza concret ziua de maine. In vederea imbunataririi calitatii vietii atat pe termen scurt cat si pe termen lung putem face o serie de lucruri.
Sa ne traim viata ignorand orice gand legat de cele lumesti, care cauta sa ne intristeze. Abordarea vietii din perspectiva mortii nu este o abordare care sa intristeze si sa-ti taie tot cheful de viata. Filosofia mortii nu e facuta sa duca la depresie. Nu! Acest lucru il face abordarea vietii fara cunoastere, abordarea vietii cu ochii inchisi. Dupa cum se vede in societate, la depresie ajung cei care si-au batut prea mult capul pentru cele din lumea aceasta, care s-au stresat mereu, care n-au iubit pe Dumnezeu si pe aproapele, care au luat viata aceasta la modul gresit in serios. Cand abordam viata in spirit de competitivitate, in spirit in care suntem plini de mandrie si ne raportam mereu la parerea celorlalti, la ce zice unul despre mine, la ce zice altul, la ce ma fac daca raman fara bani, ne stresam si suferim.
Abordarea vietii din perspectiva mortii nu este deloc asa. Fii pregatit in orice clipa pentru moarte si moartea te descatuseaza. Abordarea vietii din perspectiva mortii iti usureaza sufletul, te descatuseaza, iti ia tot stresul. Filosofia mortii, bine inteleasa, e facuta sa-ti aduca bucuria in viata, sa te faca sa apreciezi fiecare secunda, fiecare lucru creat, tot ce astazi ai si uiti adesea sa pretuiesti. Oamenii care se bucura sanatos, din activitati cum ar fi voluntariatul, practicarea rugaciunii, lectura duhovniceasca, oprirea in loc si aprecierea frumusetilor naturii, chiar este demonstrat stiintific ca traiesc mai mult si mai bine decat cei setati pe realizari si pe implinirea de dorinte materiale.
Vezi si: Rugaciuni pt indeplinire dorinte
Viata este darul (adesea ignorat)
Diavolul se pricepe destul de bine sa ii faca pe oameni sa ignore darul vietii. Ba chiar apoi acestia nu din rea intentie, ci pentru ca asa au fost formati cu privire la viata duc mai departe virusul si il predau copiilor lor, inducandu-le inca de la o varsta frageda ideea de insuficienta interioara si de bucurie prin cele materiale. Multi ajung cu timpul sa pretuiasca un telefon nou, o casa sau o masina mai mult decat viata ori decat persoana de langa ei. Se intristeaza ca nu-l au, ori ca nu au ultimul model, ca vecinul are ceva "mai bun". Se intristeaza ca nu arata precum o vedeta ce au vazut pe la televizor sau pe YouTube ca primeste atentie multa in mare parte datorita aspectul ei exterior. Sau scapa din vedere bucuria vietii fiindca nu ii iubeste nu stiu ce persoana. Exista persoane care sufera intreaga viata pentru ca nu arata fizic intr-un anume fel sau pentru ca nu au multe din ce pune era moderna la dispozitie omului.
Un om trist, preocupat intens numai de cele din aceasta viata, e un om foarte vulnerabil, un suflet usor de cucerit si de pierdut pentru totdeauna. Daca ar fi putin mai mult cu gandul la moarte, daca in filosofia vietii lor de zi cu zi ar incorpora mai mult filosofia mortii, adica ar medita la faptul ca intr-o zi pleaca si le lasa toate, aceste scumpe suflete ar realiza fiecare irationalitatea intristarii lor. Totodata ar constata adevarata bucurie care poate fi sustrasa din viata.
Viata este darul. Viata nu este data ca noi sa cautam sa ne facem daruri, spre a cauta sa ne gasim noi cum stim propria bucurie in cele materiale. Sigur, putem sa ne facem si daruri, dar viata este darul. Viata este darul cel mai de pret, pe care nu si-l poate rascumpara nimeni. Restul e irelevant.
E irelevant cum arata fizic cel de langa tine sau cum arati tu, daca te iubeste sau nu cineva, daca ai sau nu un lucru. Daca persoana pe care o iubesti nu te iubeste, o poti face sa te iubeasca. Iar daca nu ai un lucru, il poti obtine. Cum poate face o femeie un barbat care nu o iubeste sa o iubeasca explic in cursul online Iubirea in Hristos. Detalii despre el prin linkul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Iubirea in Hristos.
Totul depinde de cum ne traim viata
Viata este importanta. Si totusi, cand oamenii uita de moarte, viata isi pierde toata importanta. Cine uita filosofia mortii isi risipeste darul vietii, acaparat in lucruri trecatoare. Se afla in existenta sa exact ca la groapa de gunoi, unde scotoceste plin de praf si mizerie sa gaseasca cate un obiect stralucitor de pe urma caruia sa-si astampere putin setea de a se bucura.
Este firesc asa sa arate viata interioara a unei persoane create dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu? Ar putea crede cineva ca asa a randuit Dumnezeu pentru om viata a fi? Este acest model de traire al vietii un model demn de lauda, care sa il multumeasca la modul sincer macar pe cel care il practica? Niciodata!
Ai in cursul online Psihoterapia Ortodoxa cele mai bune invataturi pentru viata moderna. Studiindu-le vei face fata la orice provocare sau problema care acum iti da batai de cap. Ai acolo toate informatiile necesare pentru o viata reusita.
Sa ne traim viata intr-o bucurie continua, intr-un sentiment de gratitudine pentru tot ce avem, si sa lasam deoparte nemultumirile si alergarea in cautarea de mai mult. Mai mult poate insemna mai multi bani. Mai mult poate insemna o persoana in viata ta. Mai mult se defineste a fi oriceea ce nu ai si te intristezi pentru ca ai vrea sa ai. Adevarul este ca ceea ce ti-a dat Dumnezeu reprezinta deja motivul sa fii fericit - situatia actuala nu te impiedica cu nimic sa te bucuri si sa apreciezi viata. Adu-ti aminte de acest fapt ori de cate ori observi ca iar esti prins in modul in care vrei mai mult sau iar este ceva ce nu-ti convine.
Fii recunoscator pentru viata. Nemultumitorului i se va lua si ceea ce are, zice un vechi proverb. Nemultumirile, framantarea pentru mai mult nu te face decat sa te stresezi si sa-ti distrugi degeaba sanatatea. Pe cand, constientizarea perisabilitatii vietii si trairea sentimentului de gratitudine pentru tot ceea ce este astazi deja existent face trupul si sufletul sa infloreasca.
Am vorbit despre moarte si despre viata. Am vorbit despre diversitate si posibilitate, despre cum ne traim viata si cum ar fi bine sa ne-o traim. In incheire, retine din acest lung text de psihologie crestina si dezvoltare spirituala duhovniceasca faptul ca nu este nevoie sa ai tot ce exista sau tot ce urmeaza a se produce. Nu e nevoie sa fii primul sau sa primesti cine stie ce onoruri de la viata. Nu e nevoie sa te compari, moartea este filosofia ce reechilibreaza lucrurile la zero. E suficient sa constientizezi ca totul este trecator pentru a-ti imbunatati semnificativ starea de spirit, sa te bucuri de fiecare clipa asa cum e.
Devenind mai apreciativ, inima intra intr-o faza de coerenta ritmica iar sanatatea ta pe ansamblu devine mai buna. Ia acest mesaj cu tine, transmite-l si celor dragi, si bucura-te in mod autentic de viata. Vorbesc mai mult despre cum sa ne traim viata si dau toate indicatiile necesare pentru o viata de succes in cursul online "Psihoterapia Ortodoxa". Asadar, daca vrei sa stii cum trebuie traita viata - sa stii totul, pas cu pas - treci acum prin cursul "Psihoterapia Ortodoxa". Unde il poti gasi si cum poti obtine acces la el? Apasa pe acest link si vei afla detalii despre cursul "Psihoterapia Ortodoxa".