Unele necazuri pot fi evitate, unele sunt imposibil de evitat. Nu cauta placerile acestei vieti, cauta greul. Cauta efortul, osteneala trupului si a sufletului. Tot omul vrea sa se relaxeze, nimeni nu vrea sa fie in necaz. Tu cauta efortul. Paraseste comoditatea. Uraste starea de comoditate prezentata ca exemplu de viata spre care sa tintesti, deoarece un astfel de stil de viata nu este sustenibil pe termen lung nici in relatii, nici in cariera, nici in nimic.
Daca vrei sa-ti fie bine-n viata, considera odihna ca pe un privilegiu pe care tu nu il meriti.
De ce? Pentru ca intreaga zi dormim in pacat. Ca daca am fi treji cu adevarat, nu am considera ca meritam mai mult decat ce ne ofera viata, ci am plange intruna cautand mila lui Dumnezeu sa ne ajute sa facem mai mult cu noi sufleteste. Atunci nu am mai avea timp de dormit sau de nemultumiri. Am plange pacatele, ne-am ruga, am asculta zilnic invataturi duhovnicesti, ne-am pregati sufleteste pentru necazurile care nu pot fi evitate, am fugi de tot ce-i rau.
Cand esti treaz spiritual si vezi cate bube ai pe sufletul tau nu iti mai vine a zace in comoditate ca si cum ai fi perfect. Tocmai pentru ca nu esti in intregime cum cere Dumnezeu suferi. Pentru ca nu ai rabdare, pentru ca nu ai detasament, pentru ca nu ai infrangerea voii proprii in bagajul virtutilor necesare unei existente fara manie si fara suparare. Roaga-te sa iti sporeasca rabdarea, detasamentul si infrangerea voii proprii. Imi aminteste de Bruce Lee. Intr-un ton povatuitor, Bruce Lee sfatuia sa imbratisezi din timp notiunea efortului asumat: "Nu te ruga pentru o viata usoara. Roaga-te pentru puterea necesara sa induri una grea."
Iubeste suferinta
Smerenie, smerenie, si iar smerenie. Prin a cauta efortul sa nu se inteleaga indrazneala de a te inhama la lucruri prea mari pentru tine. Sa se inteleaga mereu prezenta starii de a fi pregatit pentru orice si a avea inclinatie catre actele de punere in folosul celorlalti. Precizarea aceasta vine spre a lamuri clar tipul de atitudine ce se intelege prin efort si greutati deoarece exista sansa de a cadea in extrema in care cineva cauta sa faca mai mult decat se cere, ori de cat il tin puterile in momentul respectiv. Esenta exprimata in acest articol nu este de a cauta necazurile si eforturile ca un rob care vrea sa arate cine e, doar a duce un stil de viata care sa reflecte harnicia si intelepciunea, ca atunci cand necazurile vin sa fie pregatit pentru ele.
Asa cum soarele are frumusetea lui, si ploaia are frumusetea ei. Zilele ploioase ale vietii sunt o necesitate. Inevitabil sufletul tau va cunoaste raceala ploii, umezeala ei, si atmosfera descurajanta ce o impune cerul de fiecare data cand norii necazurilor se inghesuie unul langa altul. Daca inveti sa apreciezi ploaia, sa accepti sa fii udat, ba chiar sa cauti cu indrazneala nu razele soarelui ci picaturile reci ale ploii, vei creste spiritual. Si poate cel mai important e ca vei fi un copac ocrotitor pentru toti cei care cauta un refugiu. Dumnezeu prin ploaie te va creste. Crucea este greutatea ce prin a ei apasare ne ridica din mocirla adormirii somnului celor trupesti.
"Iubiti chinul mai mult decat odihna, dispretul mai mult decat lauda si daruiti mai mult decat luati." - Avva Matoes
Realitatea deprimanta la necaz
Sigur ca daca privesti necazul fata in fata, iti piere cheful de a-l lua ca povara cand te gandesti ca sunt unii ce trec prin viata scutiti de suferinte si tu ai parte de ele la tot pasul. Revenim la acelasi subiect: viata nu e dreapta. Si totusi, in final, e dreapta, conturile se regleaza la sfarsit. Faptul ca ai parte de necazuri inseamna ca traiesti intr-o lume ce se dezintegreaza secunda cu secunda. Degeaba te atasezi de cele lumesti - de trupul tau, de posesiunile tale, de materie in toata splendoarea ei placuta simturilor. Totul este trecator. Si prin necazuri iti dai seama cat de neputincios esti in fata sortii impotriva careia lupti din toate puterile. Pentru a putea curata sufletul de mandrie ai nevoie de necazuri ce sa iti testeze abilitatile si sa iti arate ca, in ciuda faptului ca ai fost asezat cu putin mai prejos decat ingerii (Psalmul 8), esti limitat.
Necazurile pun degetul pe rana si iti arata cat de inchinator te-ai facut celor lumesti. Daca rana nu ar fi, necazul nu are durea. Nu necazul doare, ci rana care este evidentiata sub razele ultra violete ale necazului. Intr-un fel, doar lumina necazului arata ce esti cu adevarat: daca suntem buni pentru ca lucrurile ne merg bine, sau daca suntem buni pentru ca asa alegem sa fim cand am avea cale libera sa fim mai putin buni. Priveste bine invatatura nu din aceasta lume, frumusetea vietii consta si in asumarea suferintei cu iubire si devotament. Mantuitorul Iisus Hristos ne-a aratat-o prin jertfa pe care si-a asumat-o pentru noi. Ce dovada de prietenie este mai mare decat sa suferi pentru prietenul tau... sa iei tu sacul cu pacate si sa il cari cu toate ca esti fara de pacat.
Exemplul tau trebuie sa fie Iisus Hristos daca doresti rasplata lui Dumnezeu pe aceasta lume cat si in urmatoarea, nu lumea de la Tv. El este cu tine in fiecare zi.
Asumandu-ti sarcini vei avea parte si de mari bucurii la momentul hotarat de Dumnezeu. Sa stii ca in toate exista un moment ales, acel punct de intoarcere in care evenimentele iau intorsatura dorita. Slujba ce o astepti in necazul lipsei unui loc de munca isi va face aparitia, daca iti dai interesul. Persoana ce o iubesti si te trateaza cu spatele Dumnezeu ii va intoarce negresit inima catre tine, daca iti dai interesul. Boala de care suferi are si ea momentul ei cand va disparea fara macar sa bagi de seama, daca faci cele necesare. Doar cauta efortul, cauta osteneala, si are Dumnezeu grija de restul. Nu te descuraja. 🙂 Continua sa crezi, continua sa mergi mai departe, continua sa mai faci un pas.
Cum trebuie sa primim si sa privim necazurile
Ai multumit lui Dumnezeu vreodata pentru necazuri? Daca da, foarte bine. Daca nu, citeste in continuare...
Faptul ca au venit necazurile peste tine iti transmite ca suferi emotional pentru ca faci ceva gresit sau pentru ca Dumnezeu te incearca. Sau ar mai fi faptul ca necazurile ti-au venit ca sa fii tinut pe loc de la a face ceva rau. Stiu pe cineva care avea ganduri rele. L-a lovit Dumnezeu cu un necaz ca nu le-a mai putut duce la indeplinire. In ultima instanta mai sunt necazuri care le tragi azi pentru greseli facute pe parcurs; decizii gresite ce te-au condus la suferinta.
Ce face omul la necaz? Se enerveaza, se supara, sau ambele. Si ce ar trebui sa faca in schimb? Sa multumeasca lui Dumnezeu si sa caute solutii. Asadar, sa multumesti lui Dumnezeu cand ai necazuri si sa te educi ca sa iesi din ele. Singura cale de a iesi cu bine din necazuri e educatia. Singura cale de a nu intra in necazuri e tinerea poruncilor lui Dumnezeu.
Necazul trebuie intotdeauna primit cu bucurie. Necazurile se primesc cu acceptare, cu pace in suflet. Trebuiesc primite cu atitudine pozitiva. Nu capitulam intr-un necaz, nu devenim delasatori, acceptam necazul venit asupra noastra, de orice tip ar fi el, si vedem daca se poate face ceva, iar daca se poate, ne facem partea. De cele mai multe ori se poate. De exemplu in dragoste, ce faci cand nu te mai iubeste sotul? Capitulezi? Nu. Studiezi cursul online "Iubirea in Hristos".
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online "Iubirea in Hristos".
Necazurile se primesc calm, in duh de smerenie. Primind calm un necaz primesti o injectie binefacatoare impotriva careia nu-ti incordezi corpul sa te doara, ci o lasi sa patrunda usor in compozitia ta trupeasca. Este necazul la prima vedere un inconvenient, ce ne poate determina sa dorim indeplinirea unei dorinte rapid. Ramane un inconvenient cata vreme il respingem. Dar de indata ce ne schimbam gandirea si intelegem unde gresim sau leacul vindecator in el, sufletul se usureaza si primeste necazul cu bucurie.
Rugaciune la necaz si suparari
Esti binecuvantat pentru faptul ca suferi de o boala, pentru faptul ca induri jigniri, pentru faptul ca ingrijesti de cineva, pentru faptul ca oferi o mana calda cuiva care crede ca merita ceva mai bun decat tine. Ti-a dat Dumnezeu o cruce usoara - faptul ca tu o compari cu ale altora o face grea. Inca mai ai timp sa te indrepti si sa nu mai pasti din cele lumesti, ci din cele ceresti. Inca putina vreme si nu vei mai fi. Sa nu iti para rau pentru ce induri, sa iti para rau ca nu induri mai mult pentru cei dragi, ca nu faci mai mult pentru ei. De asta sa iti para rau: nu cum esti tratat, ci pentru cum tratezi... pentru ca nu faci mai mult din cat ai putea face, pentru ca nu te ostenesti pana la jertfa pentru semenii tai.
Doamne ajuta-ma sa vreau ceea ce nu vreau in mod firesc. Caci indemnurile Tale sunt adevarul, iar sufletul meu netrebnic cauta ale sale in loc sa cugete la adevarul Tau.
"Bine voi cuvânta pe Domnul în toată vremea, pururea lauda Lui în gura mea." - Psalmul 33
Necazurile ne intaresc in credinta
In clipa inceperii necazului si pe locul durerii si al deznadejdii, eu il voi binecuvanta pe Domnul. Ii voi multumi pentru toate lucrurile sale cele minunate si-L voi sluji pentru atotputernicia Lui. In toate zilele ma voi sprijini de mila Lui si voi recunoaste ca in mana Lui se afla indreptatirea tuturor vietuitoarelor si toate lucrarile lui sunt adevarul. Cand durerea va incepe, eu voi lauda si voi canta eliberarea Lui pentru mine.
Daca Dumnezeu exista de ce nu ne ajuta la necazuri?
Cand omul are o problema (un necaz), Dumnezeu vrea ca omul respectiv sa invete ce are de facut pentru a rezolva acea problema si sa puna in practica. Dumnezeu nu vrea ca omul sa fie un milog care tot cere cere cere si nu face ce are de facut. Dumnezeu vrea ca omul sa se educe in problema pe care o are si sa puna in practica rezolvarea, fiindca asa creste. Dumnezeu urmareste cresterea spirituala a omului.
Deci, daca tu ai acum un necaz in viata ta, Dumnezeu vrea de la tine sa iti dai tot interesul ca om sa-ti rezolvi acel necaz. Dumnezeu vrea sa te interesezi, sa inveti, sa aplici. Asta vrea Dumnezeu de la tine: Ca in orice problema sau dorinta neimplinita ai avea sa iti dai tot interesul.
Poti invata ce sa faci ca sa iesi din necazul pe care-l ai, in cursul "Psihoterapia Ortodoxa". Cursul "Psihoterapia Ortodoxa" este un curs de tip online pentru necazurile vremurilor moderne. Pe baza invataturilor din el isi au rezolvarea o multime de necazuri.
Special pentru necazurile in dragoste ale femeilor exista cursul online "Iubirea in Hristos". Pe acesta il parcurg femeile care au necazuri in dragoste. In cursul "Iubirea in Hristos" inveti ca femeie cum sa faci un barbat care te-a parasit sa revina la tine - si - cum sa faci un barbat care nu te iubeste (sau nu te mai iubeste) sa te iubeasca si sa fie cu tine toata viata. Te ajuta indiferent in ce situatie din cele doua te-ai afla. Daca necazul tau e ca te-a parasit sotul sau iubitul, inveti cum poti face sa revina la tine. Daca necazul tau e ca nu te iubeste (sau nu te mai iubeste cel pe care-l iubesti), inveti cum poti face barbatul in cauza sa te iubeasca.
Click aici pentru a afla detalii despre cursul online "Iubirea in Hristos".