
Uneori e mai bine sa lasi tacerea sa vorbeasca. Tacerea isi merita cu prisosinta locul in randul virtutilor, si il pune pe cel care stie sa o pastreze atunci cand trebuie in randul celor filosofi. Cel ce vorbeste mult se tulbura mult. Greseste mult. Isi face singur rau prin insusi faptul ca se predispune la a petrece mult timp cu oameni clevetitori, negativisti, invidiosi, ale caror obiceiuri vor fi preluate. De vorbesti mult, vei fi criticat mult si iti vei pierde linistea. De vorbesti mult, vei gresi mult. Este cu neputinta sa vorbesti mult si sa nu-ti pierzi timpul.
Iata ce spune Biblia despre vorbire, carte pe care am studiat-o mult inainte sa realizez cursul online de mare succes Seductie in Linie Dreapta:
"Cine vorbeşte mult nu se poate să nu păcătuiască, dar cel ce-şi ţine buzele este un om chibzuit. "
Proverbele 10:19
In cele ce urmeaza vei afla pe langa beneficiul productivitatii ce alte favoruri iti faci atat tie cat si celor din jur atunci cand vorbesti putin sau deloc. S-ar crede la prima vedere ca ai de pierdut daca ai o fire mai retrasa in a dialoga cu ceilalti, dar nu e asa. Dupa cum se va vedea, oamenii care vorbesc putin si bine au numai de castigat. Acest articol pune punctul pe i si raspunde clar de ce este bine sa vorbesti putin in majoritatea situatiilor (chiar daca stii multe sau poti intretine conversatii ore intregi). In plus, daca ai darul vorbirii, darul multelor cuvinte, vei gasi in cuprins o multime de sfaturi despre cum sa conversezi eficient. Cuvintele sunt cele mai puternice droguri cunoscute de omenire, asa ca foloseste-le cu atentie.
Vorba multa, saracia omului
Si aici nu e neaparat vorba de saracia materiala. Ci de saracia sufleteasca. Lipsa pacii interioare. Din aceasta lipsa de pace interioara vine si saracia materiala incetul cu incetul. De aceea saracia sufleteasca este premergatoare materialului, avand ca radacina patima vorbitului mult.
Cand vorbim mult ne pierdem linistea. Exista riscul sa provocam discutii prin care ne ranim. Intram in pareri contradictorii cu ceilalti. Devenim partinitori sau acuzatori, judecam, ne infierbantam, aducem la vedere situatii din trecut, primim jigniri, poate la randul nostru scapam cuvinte ce ne vor aduce probleme mai tarziu...
Daca vorbesc mult (si mai ales cu cine nu rebuie), dau prilejul gandurilor rele sa se infiltreze in mintea mea. Mintea fiindu-mi apoi tulburata de ganduri rele si nemaisuportand starea pe care o produc acestea, voi ajunge sa vreau sa scapa de ganduri rele cu toata fiinta mea - lucru care nu e deloc usor de facut odata ce acestea s-au inradacinat.
De preferat ar fi sa nu intram in dezbateri cu ceilalti atunci cand acestia nu au pregatirea necesara pentru a purta discutii cu mintea deschisa catre noi puncte de vedere. Nu toti oamenii pot primi adevarul obiectiv, ci foarte multi vor incerca sa te atace personal daca punctul tau de vedere in ceea ce se discuta este contrar crezurilor lor. In aceasta privinta cumpatarea vorbelor, parasirea discutiei in momentul in care aceasta depaseste limita bunului simt reprezinta alegerea inteleapta.
Chiar si strategic, privind pe termen lung, linistea te pazeste, iti ofera pace in ce priveste raportul cu persoanele, dar si mister, pentru ca tacand tu se vor da de gol ceilalti. Sunt momente cand e mai bine persoana cealalta sa nu stie ce gandesti. Toate aceste scapari de sub control care provin de la vorba multa nu sunt bune, contribuind chiar la probleme de sanatate.
De ce e bine sa taci
E mai buna linistea putinelor cuvinte in raportul cu semenii decat vorba multa. Chiar si atunci cand avem parerea despre noi ca suntem inteligenti si pentru celalalt se merita sa auda ce avem de zis. E foarte important sa stii cand sa vorbesti si cand sa taci.
Garabet Ibraileanu spunea: "Un prost, care tace, nu va plictisi niciodată ca un inteligent care-şi debitează întreaga gândire. Faţă cu o femeie, va învinge întotdeauna pe un inteligent, care spune mereu tot ce gândeşte. Tăcerea provoacă curiozitatea, care aţâţă iubirea şi dă impresia de forţă, de virilitate."
(O mica paranteza cu referire la actiuni si proclamatii de viitor pe care uneori ai entuziasmul sa le expui celorlalti: taci, fa ce vrei sa faci dar nu spune. Vorbeste putin si fa mult. E mai bine sa stai la adapostul tacerii decat sa proclami dinainte aia si cealalta. Tu taci. Vorbeste putin. Altele. Si fa ce ai de facut. Sau ce vrei sa faci.)
Atunci cand fugim de vorba multa si evitam petrecerea timpului in compania discutiilor peste limita de suficienta, ne facem bine. Fiindca ne cream liniste. Ne oferim prilejul sa ne reasezam in noi, ii dam mintii odihna si apare calmul. Intreaga noastra lista de valori si principii se reechilibreaza.
Vorbind putin putem sa tacem mult. Dandu-ne astfel timpul sa meditam asupra trecutului si sa aflam prin introspectie ce nu a mers bine, unde am gresit, ce am facut rau, unde s-a produs ruptura nereusitelor noastre. La adapostul tacerii construim un suflet frumos, ce nu ii deranjeaza pe ceilalti, nu jigneste, nu intra in polemici, ci deschide gura doar daca are ceva bun de zis (incurajator, compasional) si e potrivit sa vorbeasca.
"Pune, Doamne, o strajă înaintea gurii mele şi păzeşte uşa buzelor mele! "
Psalmii 141:3
Daca mintea se tulbura prin multa vorbire si isi paraseste atentia de la cele proprii, prin sustragere de la conversatii si evitarea oricarui cuvant in plus ea se aduna in trup, punand in centrul atentiei curatarea propriei persoane de toate cate ii ingreuneaza sufletul. Odata descoperita cat de buna este linistea, omul va dori mereu sa fie in ea. Va dispretui tulburarea ce i-o aduc ceilalti si va tanji dupa pace. Sub aceasta dorinta de pace cuvintele rostite vor deveni chibzuite si putine la numar, ziditoare.
Spre exemplu, daca esti femeie poti invata ce trebuie sa-i spui unui barbat ca sa ai o relatie buna cu el, in cursul online Iubirea in Hristos. Link mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Iubirea in Hristos.
Revenind la avantajele comportamentului inteligent...
Traim intr-o lume galagioasa, in care daca te faci disponibil la a fi deranjat, imediat iti vorbeste cineva, imediat iti suna telefonul, imediat apare emailul. De indata ce deschizi televizorul cineva are interesul sa-ti zica multe. Internetul la fel: pune la dispozitie o imensitate de informatie audio-vizuala ce cauta sa te patrunda. Iar telefonul vine inca din fabrica programat cu o serie de notificari mult prea bogata. Adunate produc neliniste, cauzeaza sufletului tulburare. Toate acestea nu fac decat sa starneasca o conversatie neimportanta pentru tine si in care cu cat te adancesti mai mult, cu atat te departezi de starea ta originara - de neutralitate.
Din ce vine linistea omului? Din tacere. Din departarea de orice sursa de zgomot. Din insingurare si din cunoasterea de sine care vine odata cu aceasta. Daca vrei sa dobandesti linistea, treci prin cursul online Psihoterapia Ortodoxa si urmeaza pasii din el. Iti vei gasi linistea cu siguranta. Cursul online Psihoterapia Ortodoxa este alt curs foarte frumos al meu.
Desertaciunea materialitatii face sa existe nerabdare chiar daca pe fundal exista atat de multe motive de bucurie in viata incat sa nu fie maxima nevoie de solutionarea unei probleme urgent pentru a fi in apele noastre. Ramai calm in orice situatie care pretinde comunicare. Viata e doar o picatura. Ce este urgent nu este chiar asa urgent in unele cazuri. Persoanele se grabesc sa catalogheze nevoile lor ca fiind urgente deoarece e vorba de ei, o neliniste a lor transforma banalul in urgent, dar exagereaza. Poti trece peste dramatismul intalnit in viata de zi cu zi temperandu-ti raspunsurile intr-un asa fel incat sa fii stapan pe situatie. Si pentru tine si pentru ceilalti va fi mai bine daca iti temperezi raspunsurile. Dai dovada de control. Ori ca e vorba de comunicare prin email, ori ca e vorba de comunicare prin telefon sau fata in fata, secundele trebuie sa se scurga lent. Ritmul experientelor sa fie incetinit pana la stadiul de calm.
Facand parte din proces TU dictezi ritmul cuvintelor. Tu calmezi, pastrand linistea, orice distragere vine asupra ta. Un email nou, un telefon nou, o persoana tulburatoare, toate pot fi incetinite ca experienta sau chiar ignorate daca e cazul. Nimic nu-i asa urgent iar salvarea lumii nu sta neaparat in mainile tale. Are Dumnezeu grija de toate. Fii calm, stapaneste-ti timpii de raspuns ca sa-ti poti stapani si cuvintele ce-ti ies din inima, pentru ca, nu-i asa, inima exprima prin gesturi si cuvinte toate starile prin care treci. O inima calma va scoate cu totul alte cuvinte decat o inima agitata: cuvinte pozitive; raspunsuri intelepte. Pentru disciplinarea dovedita la cultivarea unui caracter rezervat vei culege roade placute in plan al sanatatii mintale. Noptile tale vor fi mai linistite iar zilele traite atent la obiectivele proprii.
Alt motiv pentru care e bine sa taci e ca daca vorbesti mult cu cineva si nu ai sufletul curat, te atasezi patimas. Daca, sa zicem, persoana respectiva te paraseste sau nu mai vrea sa vorbeasca cu tine, suferi mult, ajungi sa te intrebi ce sa faci cand ai sufletul trist. Esti intr-o astfel de situatie? Iubesti pe cineva care nu te iubeste sau nu mai vrea sa vorbeasca cu tine, sau care poate a plecat la ceruri si te-a lasat pe pamant in singuratate? Tot in cursul online Psihoterapia Ortodoxa inveti cum sa uiti pe cineva cu care ai vorbit mult. Informatia din curs poate fi folosita atat pentru a "uita" pe cineva drag (un prieten drag, parinte, bunic, membru de familie) cat si persoana iubita.
Click aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.
Avem un dar de nepretuit, dat de Dumnezeu: cuvantul. Si cum acest dar este atat de vast, numai o buna utilizare il poate face servant folositor si nu proprie capcana.
Inainte sa vorbesti invata sa taci - Linistea sufleteasca si tot binele incep cu tine
La prima vedere, linistea lasa loc de interpretari, linistea transmite raceala. Risti a fi considerat distant daca vorbesti putin. Ca femeie, risti sa fii considerata neprietenoasa daca vorbesti putin. Daca esti casatorita, nu te culca pe o ureche, foloseste cuvintele in mod inteligent si fa-l sa te doreasca mai mult deoarece casnicia nu tine de la sine, trebuie intretinuta, altfel se ajunge la despartire.
Linistea poate slabi legaturile intre oameni. Insa la un nivel mai profund, putinele cuvinte insotite de liniste stabilesc un sens in care se crede pentru ca astfel cuvintele capata greutate. Cu totii avem nevoie de linii, de directii clare. Poate ca se vorbeste prea mult de cand cu mijloacele moderne de comunicare, imprastiat in toate directiile, si se face prea putin pe plan concret. Oamenii ajung sa ii placa in final pe cei care fac mai mult pentru ei decat pe cei care promit, cu toate ca initial promisiunile sunt cele care capteaza atentia in nevoia de satisfacere a sperantei ce o are fiecare sau chiar de umplere a timpului.
Trebuie sa recunoastem, sunt si persoane care doar cauta sa-si umple timpul prin conversatii, nimic special. Cred ca linistea putinelor cuvinte te pazeste si in acest caz in care foarte usor ti-ai putea pierde timpul cu cineva ce nu discuta intr-un mod serios cu tine; o persoana ce nu e in primul rand serioasa cu ea insasi. Nevoia de comunicare este una fireasca, numai ca daca este o comunicare de suprafata si celeilalte persoane nu ii pasa cu adevarat de tine sau nu e cu adevarat interesata de ce ai tu sa oferi (cum e cazul oamenilor care se plimba prin magazine fara intentia de a cumpara vreodata ceva), atunci iti iroseste timpul.
In viata pentru oricine are ca scop sa ajunga undeva Da e Da, si Nu e Nu. Traim printre oameni si oamenii sunt sensibili la promisiuni. Suntem sensibil la cuvinte. Crestinul adevarat recunoaste acest fapt cu doua taisuri pentru semenii sai, in sensul ca promisiunile ii pot rani cand nu sunt implinite dar ii vor bucura atunci cand sunt duse la bun sfarsit, si are cuvant. Vorbeste doar cele necesare, in numarul de cuvinte care sa il faca inteles. Nu isi ia vorba inapoi dupa ce face o afirmatie ori o promisiune. Vietuirea intr-un astfel de mod place lui Dumnezeu. Chiar de esti mai tacut esti mai placut prin hotarare. Esti mai de incredere in fapte cand vorbesti putin si bine. Sigur, unora nu le place aceasta purtare tacuta fiindca sunt obisnuiti cu schimbul de cuvinte si linistea le creaza disconfort, totusi te vor place pentru aspectul tau interior diferit - acela de a fi calm, adunat, nepierzator al timpului, mai cu seama cu o directie clara. Dumnezeu te face iubit si in putine cuvinte. Mai iubit!
Avantajul pastrarii linistei consta tocmai in adunarea interioara ce se realizeaza cand omul se abtine de rostirea cuvintelor. Mintea se concentreaza in ea insasi cand e indreptata dinadins pe calea tacerii. Va incerca sa razbata, va incerca sa se exprime, pentru ca asa e mintea, o vorbareata care cauta sa se faca auzita. Dar stapanirea de sine o poate tine la cutie. Acesta este si secretul unui om om inteligent si tacut: faptul ca isi da atentie gandurilor dar nu le lasa pe toate sa fie cunoscute celorlalti; foloseste tacerea ca misticitate cand cuvintele ce-i vin in minte nu-i sunt de folos sa fie exprimate.
Intrebarile pe care le adresezi, raspunsurile pe care le dai, fie pe cale directa, fie in scris, prin email sau alte mijloace de comunicare la distanta, sunt bine a se incadra eficient sub umbrela linistei. Acest fapt inseamna sa mangai persoana in numarul de cuvinte necesare, nu multa vorbaraie, ci structurat totul pe baza de raspunsuri concise si incurajatoare, din care celalalt sa sustraga cu usurinta esentialul. Cand ai mangaiat o persoana in putine cuvinte, i-ai atins inima intr-un mod greu de uitat.
Iata cum poti construi relatii solide cu oamenii si ii sustine si pe acestia in a-si indeplini visele: vorbindu-le suficient de scurt dar pozitiv.
Fii smerit. Oamenii au nevoie de compasiune. Atat oamenii care vorbesc putin cat si oamenii care vorbesc mult. Atat cei bogati in calitati cat si cei saraci in calitati. Nu stii prin ce trece fiecare sau ce situatii i-au facut in viata sa dobandeasca unele crezuri. In discutii da dovada de intelegere si blandete. Da dovada de caldura dar si de luciditate in a accepta starile prin care trece celalalt. Poate acest aspect e mai important mai ales in cazul raportului cu femeia - ea este mai sensibila. Ea este dulce si dragalasa asa cum este ea influentata de starile prin care trece, stari prin care trece uneori datorita celor de langa ea, eventimentelor ce se petrec cu ei si care o afecteaza si pe ea.
Suntem fiinte care ne schimbam starea, care preluam starea din mediu. Notiunea aceasta subliniaza importanta folosirii cuvintelor, in general, a intrebuintarii dialogurilor in mod compasional. Ramane sa constientizam dificultatile prin care trec interlocutorii nostrii in viata de zi cu zi ca macar sa nu-i ranim mai tare cu vorbele noastre. Traim intr-o lume plictisita, o lume preocupata de fel si fel de probleme, o lume in care timpul fiecaruia trece cu repeziciune iar conversatiile de multe ori par deranjante. Asa ca, linistea putinelor cuvinte e remediul gratuit pentru o regasire interioara ce o descoperi atunci cand esti fortat sa taci ca nu ai cu cine vorbi. Cine nu vorbeste cu tine iti face un bine. Linistea iti aminteste realitatea. Realitatea apoi, daca o accepti, da de gandit spre folosul tau. Linistea nu te lasa sa te ratacesti de la realitate.
"Omul care tace este omul care se pregateste sa vorbeasca in veacul viitor."
Sfantul Isaac Sirul
O persoana ce vorbeste putin va intelege mult mai mult lumea in care se afla. Va sti sa nu greseasca. Sub nicio forma nu se va hazarda in decizii, ci va gandi ca un intelept privind o perspectiva larga a lucrurilor. O astfel de persoana, cuprinsa-n linistea vorbelor putine, isi va trai smerit viata in Dumnezeu si in ajutorul Acestuia. Se va cunoaste pe sine si fiecare zi ii va fi netulburata de drama, mizeriile, criticile si negativismul ce-i ies in cale. Nici nu se va pierde in potentiale lucruri viitoare. Va trai constant ancorata in prezent; lucrand faptele bune si cautand sa puna mereu inceput bun vietii sale.
Linistea sta in noi
Din ce in ce mai multi oameni isi pierd linistea si au o stare emotionala foarte rea. Din ce in ce mai multi oameni sunt rapusi de stres si de suparare. Stresul, anxietatea, supararea, dezamagirile - toate acestea duc la pierderea linistii. Omul devine tulburat, stresat, agitat, simte ca nu mai face fata la viata, nu mai face fata la evenimente, ba chiar ajunge sa nu mai gaseasca o cale de iesire.
In cazul in care ti-ai pierdut linistea o poti regasi foarte usor.
Ce trebuie sa faci pentru a-ti gasi linistea inveti in cursul "Psihoterapia Ortodoxa".
Cursul "Psihoterapia Ortodoxa" te invata pas cu pas ce trebuie sa faci pentru a-ti gasi rapid linistea si pacea sufleteasca. E perfect atat persoanele care si-au pierdut linistea si vor sa o regaseasca pe cat de repede posibil cat si pentru cele care n-au avut-o niciodata, care nu cunosc senzatia minunata de liniste sufleteasca dar vor sa o cunoasca. Indiferent care e cauza tulburarii tale, urmand indicatiile din curs iti vei gasi rapid linistea sufleteasca. Detalii despre el prin linkul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul "Psihoterapia Ortodoxa".