Daca ar fi sa spunem ce este materia, intr-un inteles simplu, materia este ceea ce vezi cu ochii. O definitie mai simpla si in acelasi timp cuprinzatoare pentru tot ce inseamna materialitate nu exista. Materialitatea e ceea ce ne inconjoara. O viata intreaga ai de-a face cu materialitatea. Vrei nu vrei traiesti intr-un secol in care materialitatea predomina - si e vorba de materialitatea artificiala, cea creata de om, facuta sa atraga, sa-ti ia ochii. Si semenii tai intampina aceeasi provocare, traiesc in acelasi mediu in care frumosul exterior este promovat la rangul de sens suprem al vietii spre care ar trebui sa tinteasca fiecare.
In acest articol vei invata cum sa te raportezi la materialitate, la ceea ce vezi cu ochii. Este important sa stii cum integrezi corect conceptul de materie in viata ta pentru ca, dupa cum s-a precizat la inceput, materia, materialismul te inconjoara, iar neintelegerea din timp a celor din jur asa cum sunt randuite a fi provoaca nefericire si frustrare, ce se reflecta imediat in starea de sanatate. Viata e una singura si multi se pierd in ea nevenind la intelegere cu mecanismul de desfasurare al ei.
De exemplu, unele femei se intreaba in mod personal de ce iubesc pe cineva care imi face rau, sau de ce ingaduie Dumnezeu boala, nu stiu ca dragostea se bucura de adevar si ca mai mare este aura celei ce iubeste decat a celui ce este iubit, sau ca in slabiciune se arata puterea lui Dumnezeu, nu inteleg viata pe ansamblul ei. Prin intelegerea corecta a vietii in general, cu elementele ei alcatuitoare, vei ajunge la un echilibru interior si la o gandire clara in care nici nu vei dispretui banii, dar nici nu te vei lasa captivat de ei si de cele ce le pot cumpara.
Vei cunoaste locul frumusetii, dar nu o vei lasa sa iti devina un idol. Iar pe cei care esti tentat sa-i judeci pentru alegerile lor ii vei privi cu multa compasiune deoarece noile informatii te vor ajuta sa patrunzi mai bine in sufletul oamenilor si sa intelegi de ce fac ceea ce fac sau de ce vor ceea ce vor. Mai cuprinzator zis, prin stapanirea corecta a conceptului de materialitate te vei integra perfect in viata, asa cum se desfasoara ea astazi.
Trebuie pentru ca trebuie sau pentru ca esti format sa vrei?
Economia de consum formeaza oamenii spre a fi atrasi de sine, iar acest lucru il pot implini numai cumparand constant produse ce ofera un scurt timp sentimentul de implinire. In dorinta de progres economic s-a descoperit de catre mintile insetate o bresa in psihologia umana, si exploatarea ei inadusa progresul spiritual in timp ce il catalizeaza pe cel material. Cunoastem acest lucru urmarind putin pauzele publicitare la televizor, unde daca privesti ce ti se arata cu o minte clara, observi cum incearca sa ti se vanda ceva - pe o cale lipsita de etica; cale prin care incearca sa-ti induca o dorinta sau sa-ti stimuleze la maxim una deja existenta pentru a actiona.
Nu ma intelege gresit, sunt cu totul pentru lucrurile care te fac sa fii o persoana fericita, numai ca ele sa nu devina cauza nefericirii tale.
Frumusetea pentru care esti dispus sa platesti scump vine vremea cand se va pierde. Si e trist cand te gandesti ca ce-ti raneste inima azi maine e trecut. Ajungem doritori sa platim preturi uriase emotional pentru frumusete trecatoare. De ce te ranesti inima si gemi dupa atomi ordonati sub o forta necunoscuta intr-un tipar cu proportii "atragatoare"? De ce nu vezi dincolo de ceea ce vezi? Dincolo de superficialitate. Ar fi frumos sa intelegi inca de la o varsta frageda invizibilul pe care anii batranetei il vor face sa para o banalitate - acel invizibil ce se vede atat de clar cand s-a asezat timpul peste el. Parca cu cat mai mult timp se aseaza cu atat mai bine se vede.
Dumnezeu intarzie cu raspuns cand iubesti desertaciunea.
Daca ai avea pricepere acum sa accepti inexistenta celor existente... Inima nu s-ar mai intrista, sufletul nu ar mai plange, cugetul nu s-ar mai ocupa cu piatra la care nu poate ajunge caci este prea inalta pentru tine. Cand se mahnea duhul in mine eram fara pricepere ca dobitoacele (Psalmul 73). Este originalitatea vietii in toata patima ce o traiesti cand tanjesti dupa ceva, pentru ca toti ne ciocnim unul de altul si ne comparam unul cu altul, uram sa fim in pierdere mai mult decat iubim sa castigam.
Omul se lupta sa scoata viata si bucurie din materie
Putine sunt momentele cand cineva nu doreste constient nimic. Omul este o fabrica de pofte. Ce isi doresc oamenii? Mai mult decat au. Mai mult timp decat au la dispozitie, mai multa sanatate si mai multa frumusete exterioara, mai multa fericire, mai multa slava din partea semenilor. Dupa cum se vede, isi doresc sa primeasca. In vederea aceasta muncesc, isi propun tinte inalte profesional, si prinsi in dorinte doresc consumarea timpului prezent spre intalnirea cat mai degraba cu momentul reusitei. Traiesc sentimentul de bine prin implinirea de dorinte. Poate fi adaugata trecerea rapida a timpului ca o dorinta mai mereu complementara altor dorinte, in acest sens dorintele nasc noi dorinte. Intreg acest mecanism este de-a dreptul impresionant! Ne invata multe despre noi si despre cei din jur. Face parte din viata omului, e acolo.
Dupa cadere, sufletul s-a despartit de Dumnezeu, de izvorul cel adevarat al vietii: "Departe de Dumnezeu si fara viata Lui, sufletul cauta sa se intretina (hraneasca) storcand (exploatand) trupul. Astfel se nasc patimile sufletesti. Trupul, la randul sau, negasind viata in suflet, se intoarce spre cele din afara si devine captiv materiei, cum era si firesc; se inchide in circularitatea stricaciunii. Astfel apar patimile trupesti iubitoare de placere, prin care omul se lupta sa scoata viata si bucurie din materie". Daca te incadrezi in aceasta situatie, ai nevoie sa urmezi sfaturile din cursul online Psihoterapia Ortodoxa, altfel nu-ti vei putea gasi linistea in nimic.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.
Parcurg acest curs tot mai multe femei cu suferinte psihice, stres si suparari.
Frumusete straina ai vazut si ti-ai ranit inima cu ea
Motivul pentru care oamenii sunt fascinati de materialitate il reprezinta iubirea de sine. Oamenii se iubesc atat de mult! E aceasta o iubire inrobitoare; face prizonier si-l chinuie mult pe cel care-i cade prada. Si partea ascunsa-i ca incearca pe toata lumea. Dragostea de sine incearca pe toata lumea. Multi ii cad prada, putini ii vad pericolul si o infrunta. Traim pentru frumusete? Traiesti atunci un mare chin psihic: zi de zi te degradezi, iar mintea nu vrea sa auda de acest lucru. Sute de milioane valorifica industria cosmetica de pe urma iubirii de sine a oamenilor. Si nu este singura, restul industriilor isi au partea lor. Omul se transforma singur intr-un sclav. Isi pune zabala in gura si isi da fara mila cu biciul pe spate.
Toti imbatranim, nu ramane nimeni aici. Frumusete, erai candva, dar nu mai esti. Batranetea isi spune cuvantul. Timpul nu te iarta chiar daca traiesti din amintiri si vrei sa pacalesti. Imaginea, materialitatea venerata azi este trecatoare. Continutul sufletului este permanent.
Partea frumoasa e ca le poti avea pe amandoua ocupandu-te intensiv de cea din urma. Cu cat iti dezvolti mai mult calitatile interioare fara a te rani in procesul de invatare, cum ar fi: compasiunea, rabdarea, darnicia, adaptabilitatea, cu atat mai mult ca bonus facilitezi obtinerea de rezultate imbucuratoare si in plan material. Dezvoltarea celor interioare cu scop de a-i placea lui Dumnezeu fara sa tintesti neaparat aduce si binecuvantarea in plan material la timpul ei. Biblia nu spune ca argintii sunt rai. Spune ca iubirea de arginti e rea. Daca stii sa-ti tii sufletul tot cu Domnul, sa nu te atasezi de cele lumesti, atunci materialitatea nu e rea. Rea este cand iti fura inima, cand ajungi sa o venerezi, sa o doresti intensiv, sa nu te mai poti dezlipi de ea, de bani si bogatii, de placeri ca sa te inchini lui Dumnezeu.
Cand ti-ai lipit sufletul cu materia esti un om mort. Dar cand Dumnezeu e pe primul loc in inima ta si mintea ta e numai cu El, atunci materialitatea e un obiect ce il ai dar n-are nicio importanta in inima ta. Cred ca statutul acesta il vrea Dumnezeu de la om: nu il condamna pentru ca are lucruri, il condamna pentru ca le are si uita totusi pe Infaptuitorul lor. Dumnezeu de toate ne da, dar pretinde cu gelozie inima noastra numai pentru El. 🙂
Sfantul Maxim Marturisitorul face o categorisire a lucrurilor pe care ni le da Dumnezeu spre folosire afirmand cu referire la ele si la intrebuintarea lor urmatoarele:
"Dintre lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu spre folosire, unele se afla in suflet, altele in trup, iar alele in jurul trupului. Astfel sunt: in suflet, puterile lui; in trup, organele simtirii si celelalte madulare; iar in jurul trupului, bucatele, averile, banii si celelalte. Deci, modul in care le vom folosi pe acestea si celelalte legate de ele in bine sau in rau, ne va arata pe noi virtuosi sau netrebnici."
Aceasta cugetare este foarte frumoasa si de mare folosinta in a ne lumina in ce priveste aspectul interior al vietii, pe care fiecare il avem in noi insine si de care suntem mai mult sau mai putin conectati constient, si cel material.
Averea cea mare
Cea mai mare avere e starea interioara. Dincolo de sanatate poti sa fii sanatos si sa fii trist, dar poti sa fii bolnav si cu o stare interioara pozitiva si sa te faci bine. Cum la fel de bine iti pot lipsi multe material insa totusi bucuria in suflet sa abunde. Fericirea o gasesti daca vrei in increderea ca ziua de maine va aduce o imbunatatire, sau in acceptare. Orice mic progres, chiar posibilitate de mic progres, aduce speranta, care la randul ei aduce un mic zambet si fericire in suflet. Ia-o ca pe o promisiune.
Banii sunt un bun servant dar un rau stapan. Poti prin bani face unele fapte bune. Chiar si sfintii au daruit galbeni celor aflati in mare nevointa. Orice ura fata de bani e o ura impotriva modului cum e organizata lumea, si nu aduce decat frustrare. Modul ideal este sa fii cu banii neutru. Nici sa-i urasti. Nici sa-i doresti. Partea fina a materialitatii sta subtil ascunsa in utilitate, in nevoia de hrana si adapost resimtita de orice om. Cei dragi tie au nevoie de hrana si adapost. Aici materialitatea are rolul ei in viata bine randuit inca de la inceputurile lumii: In sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce (Facerea 3).
Astazi mergi intr-un supermarket si iti iei tot ce vrei numai sa ai banul in buzunar (si il ai daca ai urmat sfaturi de viata intelepte). Iti cumperi de toate. Nu mai e neaparat nevoia sa muncesti pamantul ca sa ai ce manca. Altcineva il munceste pentru tine; e suficient sa ai banul in buzunar pentru a pune in cosul de cumparaturi si a cara la masina tot ce-ti doreste inima. Se traieste mai bine ca oricand. Produse din Africa si din toate colturile lumii ajung la mana oricarui doritor. Atat de mult a usurat Dumnezeu existenta incat poti sa ai parte cu mult mai multa usurinta de tot ce aveau parte stramosii tai, fie cultivand pamantul cu mijloacele agricole moderne fie muncind in alt fel si obtinand banii necesari implinirii nevoilor tale.
Dumnezeu nu a gresit cand a facut lumea. Lumea a gresit ca a iubit materialitatea. Asa sta treaba in ziua de azi. Lumea e o industrie materiala. Sigur nu asta i-a fost scopul ei. Dar e prea tarziu, lucrurile doar se vor inrautati. Va fi un infern. Macar poti sa te bucuri ca ti se deschid ochii si vezi dincolo. Spala-ti mintea seara de seara sa poti vedea a doua zi pentru ce traiesti. Acum poti intelege clar ce s-a intamplat in trecut si de unde au plecat o serie de chinuri ale tale (vazand cu ochii, imaginand cu mintea, dorind cu inima).
Pana nu esti dispus sa dai tot ce ai, insasi viata, nu poti fi fericit. Atat timp cat inca te temi, atat timp cat inca esti tentat sa te agati de unele lucruri, nu esti liber.
Materialitatea poate fi cuprinsa in multe feluri. Aici am cuprins-o in dorinte, frumusete, si bani. Cele 3 constitue bune exemple prin care putem sa intelgem mai bine lumea de langa noi dar si provocarile pe care le avem de infruntat direct noi insine.
Ce ramane de facut celui care vede si pricepe cum stau lucrurile in privinta incercarilor ce le are de infruntat zi de zi? Raspunsul e unul scurt, de mare valoare: Izolarea sau ruperea de realitate nu este o solutie practica in lume, cum nu este nici criticarea semenilor prinsi in materialitate. Solutia sta in acceptarea cu blandete a trairilor ce le are fiecare si desavarsirea vietii proprii.
Clar, cu succesul nu trebuie sa te certi ca succesul in veci nu se va da dupa tine. Cu succesul trebuie sa cooperezi in felul in care iti cere, avand grija sa ramai in normele lui Dumnezeu. Il faci cel mai bun prieten al tau modelandu-ti persoana interioara cu trasaturi pozitive, virtuti. Implinirea ca persoana cere parasirea celor ce te tin pe loc - a patimilor, iar ea se va implini pe deplin prin Dumnezeu. Pastreaza o atitudine pozitiva fata de completarea ta interioara si fata de munca!
Daca doresti sa inveti mai multe, iti recomand sa studiezi cursul meu online Psihoterapia Ortodoxa. Detalii despre el poti afla prin link-ul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.