Aproape 5 milioane de romani sufera de migrene. Migrenele sunt niste dureri de cap recurente care cauzeaza pulsatii intense, de regula focalizate intr-o parte laterala a capului. (Cuvantul migrena deriva din grecescul hemikrania, care inseamna "jumatate de craniu".) Orice om poate fi lovit de migrene, la orice varsta, dar boala este intalnita mai frecvent la femei. In Romania, aproape 35% dintre femei au migrene intr-un moment sau altul din viata lor.
In acest articol vei gasi informatii despre migrene care nu au mai fost revelate pana acum pe Pamant. Vei descoperi aici secretele care se ascund in spatele multor migrene si informatiile de care ai nevoie pentru a te vindeca. Simptome, cauze, tratament, alimente si remedii pentru migrena.
Ce simptome ai cand ai migrene
Cei familiarizati cu migrenele stiu foarte bine ca durerea poate fi insotita frecvent de o sensibilitate extrema la lumina, la sunete si/sau la mirosuri; de incetosarea vederii; de flash-uri de lumina; de greata si/sau voma; de dificultati de vorbire; si de ameteli care pot conduce pana la lesin. O migrena poate dura de la doua ore la mai multe zile si te poate priva de dorinta de a face altceva decat sa stai in pat intr-o camera intunecata si linistita pana cand iti trece durerea.
Aceasta boala misterioasa poate fi extrem de neplacuta, facand aproape imposibile mentinerea unei slujbe sau savurarea vietii sociale. Oamenii care sufera de migrene simt adeseori ca trebuie sa isi programeze intreaga viata in jurul durerilor de cap. Ei incearca in permanenta sa anticipeze de o intalnirea, o programare sau un pranz cu prietenii le vor fi ruinate de o migrena.
Unii devin chiar superstitiosi, ajungand sa se teama sa mai rosteasca cuvantul migrena pentru a nu declansa una. Am avut clienti care mi-au spus ca se simt ca intr-o inchisoare. Sentimentul ca migrenele le controleaza fiecare miscare, guvernandu-le viata, la care se adauga efectele degradante ale durerii fizice, ii poate face pe suferinzi extrem de vulnerabili si de sensibili in plan emotional.
Aceasta boala misterioasa este foarte complexa. Combinatia de probleme care o declanseaza este diferita pentru fiecare om in parte. Doctorii incearca sa trateze migrenele cu "cocteiluri" de medicamente, aplicand mecanismul "incercare si eroare". Daca un grup de medicamente nu da rezultate, ei recomanda un altul, apoi un altul, pana cand pacientul incepe sa experimenteze o stare de usurare. Din pacate, efectele secundare ale medicamentelor pot crea la randul lor probleme. De altfel, de multe ori ele nu dau decat rezultate temporare. In unele cazuri, organismul isi dezvolta in timp o rezistenta la medicamente, dar pe de alta parte renuntarea la ele poate declansa la randul ei migrene.
Cauze - Factorii care declanseaza migrenele
Comunitatile medicale nu cunosc cauzele reale ale celor mai multe migrene, in parte si pentru ca au o abordare gresita a tratarii lor. Pana acum, marea lor teorie spune ca o neuropeptida secretata in sistemul trigeminal (nervii cranieni) genereaza dureri de cap la oamenii sensibili la ea.
In realitate, de cele mai multe ori nu este vorba de o singura cauza, ci de o combinatie de factori. Voi prezenta imediat cei mai comuni factori care pot declansa migrenele. Citeste descrierile care urmeaza si incearca sa le identifici pe cele care se aplica in cazul tau, apoi trateaza-le pentru a te vindeca.
De asemenea, este bine sa nu te opresti din cautare dupa ce ai identificat o cauza, caci multe migrene sunt rezultatul mai multor cauze - doua, trei, patru sau mai multe, care actioneaza colectiv ca factori de declansare. Spre exemplu, daca nu dormi suficient de mult si daca esti stresat cronic, dar altfel esti sanatos, cel mai probabil nu vei avea o migrena. In schimb, daca ai fost expus la metale grele (cum ar fi mercurul sau aluminiul) si traume emotionale si peste toate consumi produse lactate si oua (alimente care formeaza mucozitati, sunt acide si alergenice), atunci lipsa somnului, stresul, traumele emotionale, metalele grele si sensibilitatile alimentare se pot combina, impingandu-ti la limita sistemul si declansand o migrena.
Suspectii de serviciu
Exista anumite conditii binecunoscute pentru declansarea simptomelor asociate cu migrenele. Un doctor bun incepe intotdeauna prin a verifica urmatoarea lista pentru a vedea daca te confrunti cu una din aceste situatii. Daca suferi de migrene, cel mai probabil ai consultat deja mai multi doctori, explorand o intreaga gama de factori declansatori si teste de diagnosticare. Pentru cei care nu sunt insa familiarizati cu aceste chestiuni, iata lista:
- Anevrism cerebral: umflarea ca un balon a unui vas de sange din creier.
- Atac cerebral: rana la creier in care aprovizionarea cu sange a unei parti a acestuia este intrerupta sau mult redusa, generand moartea celulelor cerebrale din cauza lipsei de oxigen si de substante nutritive. Acest gen de atac cerebral cauzat de rani este usor de identificat.
- Accident ischemic tranzitor (AIT): conduce la o rana mai mica a creierului decat atacul cerebral. Poate fi atat de subtil incat persoana nu il simte intotdeauna, dar poate avea efecte substantiale asupra sanatatii.
- Contuzii: rani traumatice la cap, cauzate de regula de lovituri la cap sau de scuturarea violenta a capului si a partii superioare a corpului. Daca ai trait o experienta in care ai suferit o contuzie, spune-i doctorului tau despre ea. Chiar daca experienta s-a produs cu mai mult timp in urma, iar migrenele nu au inceput decat mult mai tarziu, este totusi posibil ca sensibilitatea ta sa fi fost declansata de prima contuzie.
- Deteriorarea nervilor cervicali: este vorba de opt nervi care pornesc din maduva spinarii si care controleaza diferite parti ale corpului. Primii doi nervi cervicali (C1 si C2) controleaza capul. Daca exista probleme cu acesti nervi, pot aparea diferite afectiuni, inclusiv migrenele.
- Meningita: inflamarea si umflarea severa a membranelor protectoare din jurul creierului si maduvei spinarii, cauzate de regula de o infectie virala. Alte cauze pot fi bacteriile si anumite medicamente. Daca ai suferit candva de meningita, chiar si cu mult timp in urma, este posibil ca aceasta sa-ti fi declansat o sensibilitate la migrene.
- Tumoare cerebrala: formarea unei mase anormale de tesut in interiorul creierului. O tumoare poate fi canceroasa sau benigna, dar ambele tipuri pot genera migrene.
- Un chist sau micro-chist cerebral: este un sac umplut cu aer, cu fluid sau cu un alt material (de regula este benign) care se formeaza in interiorul creierului.
Daca ti s-au facut diferite teste, iar medicul de familie ti-a citit istoricul medical, excluzand elementele din lista de mai sus, inseamna ca suferi de o boala psihosomatica. Voi oferi in continuare o serie de explicatii referitoare la factorii care declanseaza migrenele, pe care comunitatile medicale nu ii inteleg inca pe deplin... precum si o serie de informatii prezentate in premiera absoluta.
Virusii Epstein-Barr si Zona Zoster
Doctorii nu stiu ca milioane de oameni sufera de migrene din cauza virusului Epstein-Barr (VEB) sau chiar a virusului zonei zoster. Despre acesti doi virusi vom spune cateva cuvinte in randurile ce urmeaza.
Virusul Epstein Barr si migrenele merg mana in mana. Daca esti infectat cu virusul Epstein Barr poti avea migrene cand stai intins, cand te ridici, si in alte situatii.
Virusul Epstein Barr se gaseste in saliva si in mucus. Este un virus transmisibil.
Asa cum am explicat in cursul de vindecare, virsulul Epstein-Barr inflameaza incontinuu sistemul nervos central, care include si creierul. Daca virusul reuseste sa ajunga la nervul vag, acesta se inflameaza si poate genera migrene.
Am vorbit despre virusul Epstein Barr si migrenele. Sa spunem cateva cuvinte si despre virusul Zona Zoster (numit si Herpes Zoster), intrucat si el poate fi o cauza a migrenelor.
Alternativ, Zona Zoster poate inflama nervul trigeminal si/sau cel frenic, care au la randul lor potentialul de a declansa migrene.
Milioane de oameni fiind purtatori ai acestor doi virusi este foarte usor sa-i contactezi si apoi sa ai migrene de pe urma.
Pentru a afla daca esti infestat cu virusul Epstein-Barr, fa-ti un set de analize si incearca sa identifici alte simptome ale acestei infectii, in afara migrenelor. Daca ajungi la concluzia ca esti infestat, urmeaza instructiunile din cursul de vindecare "Psihoterapia Ortodoxa" pentru a combate virusul.
Ce analize se fac pentru Zona Zoster? Pentru a afla daca vinovatul este virusul Zonei Zoster, fa analiza VZV.
Este posibil ca eliminarea acestor virusi, Epstein Barr si Zona Zoster, sa fie singurul lucru de care ai nevoie pentru a scapa pentru totdeauna de migrene.
Factorul care declanseaza atacul ischemic micro-tranzitoriu
Atacul ischemic micro-tranzitoriu este similar unui atac ischemic tranzitoriu, dar se produce la o scara mult mai mica. Comunitatile medicale nu sunt deocamdata constiente de aceste micro-atacuri cerebrale care pot declansa migrene.
Migrene si sinuzita
Unele migrene apar pe fondul unor infectii cronice cu streptococi ale mucoaselor cavitatii sinusurilor. In astfel de cazuri, specialistii ORL recomanda adeseori operarea sinusurilor pentru indepartarea tesuturilor cicatrizate. Dat fiind ca streptococii sunt foarte greu de indepartat odata ajunsi in mucoasele sinusurilor, astfel de operatii nu le ofera pacientilor decat cel mult o usurare de moment.
O modalitate mai buna de a trata aceste migrene consta in intarirea sistemului imunitar pentru ca organismul sa poate lupta in mod natural cu infectia. Recomandarile de pe acest site te vor invata ce trebuie sa faci in aceasta directie.
Permeabilitatea la amoniac ca factor de declansare
Un alt factor foarte important care contribuie la aparitia migrenelor sunt intestinele disfunctionale. Atunci cand sistemul digestiv nu functioneaza corect, gazul numit amoniac poate afecta nervii vag, frenic si/sau trigeminali. Amoniacul poate trece bariera vaselor de sange din jurul creierului si poate infesta toate partile sistemului nervos central. Pe masura ce gazul ii priveaza de oxigenul de care au nevoie, acesti nervi devin inflamati... perturband buna functionare a creierului si provocand migrene.
Pentru a afla daca te integrezi in aceasta categorie, si daca da, ce trebuie sa faci, citeste articolul Sanatatea intestinelor.
Deficitul de electroliti ca factor de declansare
Pentru a ramane sanatos, corpul tau trebuie sa-si mentina un anumit nivel de electroliti, ioni creati de sare si de alte componente ale fluidelor corporale. Acesti electroliti sunt folositi pentru transmiterea impulsurilor electrice de-a lungul nervilor, si indeosebi prin creier, care este centrul intregii activitati electrice a corpului. Atunci cand exista un deficit de electroliti, acesta poate perturba grav activitatea creierului, fapt care pune o presiune suplimentara asupra sistemului nervos central si conduce la aparitia migrenelor.
Cauza cea mai comuna a deficitului de electroliti este deshidratarea. Apa si sucurile proaspete sunt principalele surse de electroliti, cu ajutorul carora iti poti reface cu usurinta stocurile. Bea zilnic minim 300g suc de castraveti, de mar sau de telina. Daca ti-e greu sa faci asta, urmeaza cursul "Psihoterapia Ortodoxa" pentru a te vindeca mult mai usor prin gandire.
Stresul ca factor de declansare (Migrene din cauza stresului)
Ce declanseaza migrenele? Migrenele nu sunt declansate doar de anumiti virusi, anumite substante, sau anumite deficite in organism. Traumele emotionale nerezolvate si stresul pot declansa si ele migrene extraordinare.
Stresul reprezinta o cauza foarte importanta in declansarea migrenelor. Cele mai multe migrene, atat la femei cat si la barbati, pleaca de la stres.
Traumele emotionale reprezinta stres acumulat in subconstient, si stresul de la o problema sau situatie anume reprezinta tot stres.
Stresul poate veni asa cum s-a zis mai devreme, pe seama unui eveniment din trecut, in acest caz vorbind de o trauma emotionala activa, dar si din munca, din proiecte care trebuiesc terminate, din relatii toxice, cat si din ganduri negative pe care si le formeaza persoana in legatura cu modul in care va arata viata pe viitor.
Munca, proiectele neterminate, relatiile toxice, conversatiile cu persoane care nu sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine, vorbitul la telefon, gandurile negative, toate acestea pot duce la migrene puternice. Chiar si ganditul intens la o persoana! Pentru oricine se regaseste in aceasta ultima situatie doresc sa vin in ajutor cu urmatoarea precizare: Nu e ca si cum daca ma gandesc la o persoana inseamna ca si ea se gandeste la mine. Ganditul intens la o persoana poate reprezenta un stres, poate fi chiar un semn al unei obsesii.
Cand vine vorba de stres, majoritatea oamenilor simt din cand in cand o stare de stres mai mare sau mai mica. Unii sunt mai sensibili la stres decat altii. Daca traiesti intr-un stres continu, secretia continua a adrenalinei atat de corozive tinde sa creeze haos in anumite parti ale corpului, inclusiv in creier si in multi nervi care strabat corpul. Acest lucru poate crea o reactie hipertensiva care poate contracta anumite zone specifice cum ar fi nervii trigeminali, fapt care duce la migrene.
Pentru a-ti usura tensiunea mentala, citeste articolul Cum Sa-ti Calmezi Sistemul Nervos.
De luat in seama in cazul migrenelor este si tensiunea psihica. Durerea de cap pricinuita de stres se manifesta prin constanta sau senzatie de apasare la nivelul fruntii si tamplelor sau la nivelul cefei si gatului. De obicei, acest tip de cefalee are o intensitate medie sau usoara si nu impiedica desfasurarea activitatilor zilnice. Pot insa exista cazuri in care durerea e severa, continua sau intermitenta, putand dura de la 30 de minute la cateva zile. Daca faci parte din categoria persoanelor nelinistite, cu multiple preocupari, poti scapa de stres (si implicit de migrenele cauzate de stres) cu ajutorul indicatiilor din cursul "Psihoterapia Ortodoxa".
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online "Psihoterapia Ortodoxa".
Ciclul menstrual ca factor de declansare
Multe femei care sufera de migrene se plang ca acestea apar chiar inaintea, in timpul sau imediat dupa ciclul menstrual. Atunci cand se afla la ciclu, sistemul reproducator al femeii are nevoie de 80% din rezervele sale de energie si din functionalitatea sistemului sau imunitar. Daca organismul tau este supus si altor factori de declansare precum stresul, alergiile alimentare, intoxicarea cu metale grele sau deshidratarea, atunci cand mai intervine si ciclul menstrual, bum! - te alegi cu o migrena, caci toate sistemele tale si sistemul tau imunitar se reseteaza pentru a-ti ajuta sistemul reproducator. Asa se explica de ce o pondere atat de mare din randul celor care sufera de migrene sunt femei.
Daca te numeri printre acestea, focalizeaza-ti atentia asupra minimizarii celorlalti factori potentiali de declansare, astfel incat sistemul tau sa nu fie coplesit in timpul ciclului menstrual.
Tot la capitolul ciclu menstrual mai precizam ca anticonceptionalele pot cauza migrene.
Tulburarile somnului
Daca nu dormi suficient de profund (adica daca nu ai un somn neintrerupt in care sa visezi), acest lucru creaza in timp dezechilibre la nivelul chimiei cerebrale. Acestea de regula nu sunt suficiente pentru a-ti cauza migrene, dar se pot combina cu alte probleme, devenind astfel un factor major.
Daca ai o tulburare a somnului precum insomnia, nu-ti face probleme, intrucat chiar daca stai noaptea intins in pat, dar treaz, jumatate din creierul tau doarme totusi. In acest fel, corpul tau continua sa se vindece, iar sistemul nervos central sa se regenereze. De aceea, pe cat posibil, incearca sa nu devii frustrat sau ingandurat atunci cand faci o noapte alba. Simpla intelegere a acestui secret ar putea fi suficienta pentru a te predispune intr-o mai mica masura la migrenele legate de tulburarile somnului.
Daca insomnia ta se datoreaza unei boli fizice din cele discutate pe acest site, cum ar fi virusul Epstein-Barr, zona zoster sau boala Lyme - aplica recomandarile din cursul psihoterapia ortodoxa pentru a te vindeca.
Daca nu dormi suficient de mult pentru ca ai foarte mult de lucru, iar ziua nu iti ajunge pentru a-ti indeplini toate obligatiile, fa un efort pentru a reduce macar o parte din acestea. Stiu ca uneori acest lucru pare imposibil, dar alternativa ar putea consta in a pierde alte zile din cauza migrenelor, asa ca merita sa incerci sa dormi mai mult, respectand astfel limitele corpului tau.
Metalele grele si alti factori toxici de mediu
Metalele grele precum mercurul, aluminiu, plumbul si cuprul se pot instala in creier si in alte organe, cum ar fi ficatul, afectandu-le capacitatea de a functiona corect. Printre consecintele potentiale se numara: anxietatea, depresia, tulburarea obsesiv-compulsiva si tulburarea deficitului de atentie si a hiperactivitatii (ADHD). Un alt rezultat posibil sunt migrenele.
Exista mii de alte substante chimice toxice la care esti expus in mod regulat la birou, acasa, atunci cand mananci, atunci cand bei apa, atunci cand respiri s.a.m.d. Mai devreme sau mai tarziu, acestea patrund in creier si ii pot perturba acestuia impulsurile electrice. Marea majoritate a oamenilor nu isi pot controla mediul - aerul pe care il respira si multe substante la care sunt expusi - dar toti au puterea de a elimina aceste toxine din organismul lor. Pentru a afla cum poti face acest lucru citeste articolul Vindecarea Prin Gandire. In unele cazuri, simpla detoxifiere, dublata de evitarea pe cat posibil a expunerii la alte toxine noi, este suficienta pentru a opri mai devreme sau mai tarziu migrenele.
Alimente care declanseaza migrena
In continuare vom vorbi despre alimente care provoaca migrene. Este putin probabil sa faci o migrena din cauza unui aliment la care nu ai o sensibilitate si daca nu suferi de o alta boala. Cel mai adesea, la baza migrenelor stau probleme multiple, intre care se pot numara si anumite alimente din lista care urmeaza:
- Aditivii: (cum ar fi glutamatul de sodiu, aspartanul, etc): sunt neurotoxici si pot declansa migrene agresive in cazul celor sensibili la ei.
- Alcoolul: este extrem de deshidratant si exercita o presiune enorma asupra ficatului.
- Alimentele fermentate (cum ar fi muraturile, kimchi, ketchupul): alimentele fermentate sau care contin otet reduc pH-ul in tractul digestiv, generand aciditate in organismul tau, care poate declansa apoi migrene.
- Carnea (de vita, pui, porc etc): daca ai un sistem digestiv slabit, inclusiv o cantitate redusa de acid clorhidric, proteinele dense pot genera secretia amoniacului, care iti poate satura si irita sistemul nervos central.
- Ciocolata: stimuleaza la extrem si este foarte agresiva pentru sistemul nervos central, actionand ca o neurotoxina ce poate declansa migrene. Unii oameni pretind ca ciocolata si alte tipuri de cafeina le alina durerile de cap. In realitate, ei experimenteaza acest efect deoarece cafeina le activeaza glandele suprarenale, care inunda organismul cu adrenalina, ce blocheaza inflamatia care sta la baza migrenei. In timp insa, cafeina genereaza si alte repercusiuni, mai putin benefice.
- Glutenul (din grau, orz, secara, grau spelta etc): induce o stare de confuzie sistemului imunitar si declanseaza un val de histamine, care pot genera migrene.
- Ouale: daca ai un sistem digestiv slabit, inclusiv o cantitate redusa de acid clorhidric, consumul de oua poate duce la o crestere a amoniacului din corp, care poate satura si irita sistemul nervos central.
- Produsele lactate: conduc la formarea de mucus, care exercita o presiune asupra sistemului limfatic, si in ultima instanta asupra sistemului nervos central.
- Sarea: cele mai bune saruri pentru consum sunt cea de mare si cea de Himalaya. Nu iti recomand sarea obisnuita de bucatarie.
- Uleiurile: uleiul de rapita, de porumb, din seminte de bumbac si cel de palmier sunt puternic inflamatorii.
Pentru a-ti facilita procesul de vindecare, este recomandat sa renunti la alimentele din lista de mai sus, cel putin pana la trecerea migrenei. Daca ti se pare prea dificil, incepe cu alimentele la care nu iti vine prea greu sa renunti. Conteaza foarte mult sa ai o atitudine pozitiva si pro-activa (sa incerci sa faci ceva pentru a te vindeca).
Reactiile alergice
Atunci cand te confrunti cu un alergen, corpul tau produce histamina pentru a te proteja de respectiva substanta potential periculoasa. In unele cazuri el poate reactiona excesiv, producand prea multa histamina, care poate genera migrene. Reactia poate fi intarziata, producandu-se la cateva zile dupa ce ai consumat produsul alergen.
Intreaba-te daca exista ceva ce mananci, ce bei, ce respiri, ce atingi sau la care esti expus intr-un alt fel, care iti face sistemul imunitar sa o ia razna. Poate fi vorba de fumatul pasiv, de polen sau de cainele vecinului.
Daca migrenele tau au inceput recent, fii cu deosebire atent la orice alergen potential cu care ai interferat cu putin timp inainte de primul episod. Odata identificate toate cauzele posibile a unor reactii alergice, incearca sa le elimini si vezi daca acest lucru iti pune capat migrenelor. Intuitia ta legata de lucrurile la care esti sensibil este infinit mai corecta decat testele medicale, care dau erori mari, asa ca asculta-ti corpul si ramai constient.
Complicatiile migrenei
Nu neglija migrenele! Ar putea declansa boli mult mai grave.
Migrenele nu sunt simple dureri de cap, asa cum le place multora sa se planga. Cine sufera cu adevarat de migrene stie cat de greu de suportat sunt. Ca si cum n-ar fi suficient ca migrenele fac oricui viata grea, s-a descoperit ca, daca ai parte de ele, cresc riscul pentru declansarea unor boli mult mai grave.
Potrivit unui studiu recent, publicat in revista Neurology, in cazul celor care sufera de migrene se dubleaza riscul de producere a unei afectiuni ce declanseaza paralizia faciala.
Dupa analizarea situatiei medicale a 100.000 de persoane, dintre care jumatate sufereau de migrene, o echipa de cercetatori din Taiwan a constatat ca rata de contactare a uneu afectiuni a sistemului nervos, numita paralizia Bell, s-a dublat in cazul celor din urma. Paralizia Bell afecteaza nervii care controleaza miscarile muschilor fetei. Din pacate, cei care sufera de migrene au un risc major de a dezvolta si alte afectiuni grave.
Depresie
Suferinzii de migrena, mai ales femeile, au sanse mult mai mari de a se confrunta cu depresia, arata o cercetare a Universitatii din Calgary. Si, in timp ce este logic ca durerile severe de cap sa afecteze grav starea de spirit a unei femei, exista dovezi ca relatia functioneaza si in sens invers: depresia poate contribui, la randul sau, la dezvoltarea migrenelor, sustine un studiu in neurologie.
Migrenele nu trebuie neglijate, dimpotriva, trebuie sa le acordati o atentie deosebita. Creierul se va schimba pe masura ce imbatranim, indiferent daca ne place sau nu, si nu in bine. Migrenele nu ajuta deloc in aceasta situatie, asa ca, daca vrei sa te simti bine, fa tot posibilul pentru a limita daunele provocate creierului.
Parkinson
In cazul in care migrenele sunt cu aura (insotite de senzatii de flash-uri de lumina), riscul de a dezvolta boala Parkinson este mai mult decat dublu, potrivit unui alt studiu. Acest fapt este valabil mai ales daca ai trecut de varsta adolescentei si suferi de migrene. Cauzele migrenelor fiind cele de mai sus, dopamina, un neurotransmitator ce face conexiunea intre neuroni, joaca si ea un rol important in producerea acestora. Cercetarile arata ca nivelul de dopamina este afectat la persoanele care sufera de maladia Parkinson, ceea ce explica legatura dintre Parkinson si migrene.
Boli de inima si accident vascular cerebral
Un alt studiu facut recent a descoperit legaturi puternice intre migrene si un risc crescut de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral (AVC). Din nou, s-a demonstrat ca legatura de cauzalitate este mult mai puternica in cazul femeilor care au suferit de migrena cu aura. Riscul de accident vascular cerebral a crescut cu pana la 400% in acest caz.
Cele trei afectiuni mentionate mai sus au in comun perturbari ale fluxului de sange, ceea ce explica conexiunea foarte stransa dintre ele.
Ce sa faci cand ai migrene; Tratarea migrenelor, tratament migrene puternice
Asa cum am vazut, exista un numar urias de factori potentiali care pot declansa migrene. Daca ai identificat cauzele probabile ale durerilor tale de cap, lucrul cel mai util pe care il poti face este sa le elimini din viata ta.
Plantele medicinale si suplimentele alimentare, precum si alimentele vindecatoare si orele de psihoterapie, sunt la fel de importante. Ele te pot ajuta sa iti reduci durerile, inflamatiile si reactiile alergice, sa-ti alini nervii, sa iti imbunatatesti sanatatea intestinelor si sa te detoxifici, sa te calmezi si sa-ti vindeci ranile interioare usor.
Ce sa mananci cand ai migrene (Alimente vindecatoare)
Alimentele pot ajuta la prevenirea si/sau vindecarea migrenelor prin relaxarea muschilor, eliminarea toxinelor, sustinerea tesuturilor cerebrale, imbunatatirea digestiei, alinarea nervilor si furnizarea unor substante nutritive esentiale. Sucul proaspat de telina, coriandrul, semintele de canepa, papaya, ardeii iuti, usturoiul, ghimbirul, varza kale (creata), scortisoara si merele se numara printre cele mai importante alimente recomandate in caz de migrena.
Remedii pentru migrene - plante medicinale si suplimente alimentare
- Captalan (brustur): intareste bazofilele (un tip de celule albe) in timpul migrenelor.
- Cayeene (boia): alina durerile si contribuie la mentinerea echilibrului histaminei.
- Ceai de crizantema: calmeaza reactiile alergice si reduce histamina.
- Coaja de salcie alba: reduce inflamatiile si durerea.
- Coenzima Q10: reduce inflamatiile si stimuleaza capacitatea nervilor de a trimite semnale.
- Ester-C: aceasta forma de vitamina C contribuie la eliminarea histaminelor din sange si la furnizarea unor cantitati mai mari de oxigen zonelor care au nevoie de el. De asemenea, intareste sistemul imunitar.
- Frunze de rozmarin: ajuta la protejarea vaselor de sange.
- Ginkgo biloba: calmeaza reactiile alergice si reduce histamina.
- Gura lupului: alina nervii tensionati.
- Kava-kava: alina nervii iritati.
- Magneziu: reduce tensiunile la nivelul nervilor trigeminali si in jurul acestora.
- Radacina de valeriana: relaxeaza nervul vag si reduce hipertensiunea asociata cu durerile de cap.
- Riboflavina (vitamina B2): asista nervii.
- Roinita: reduce inflamatiile si alina sistemul nervos central. De asemenea, ucide virusii care pot inflama nervii.
- Spilcuta: echilibreaza expansiunea vaselor de sange in timpul crizelor, de exemplu in timpul unui atac de migrena.
Migrenele sunt o problema care in cele mai multe cazuri nu se rezolva cu tratament medicamentos, plante medicinale, sau suplimente alimentare. Nu se rezolva cu tratamente pentru migrene, plante medicinale, sau suplimente alimentare, dar se rezolva prin psihoterapie ortodoxa.
Persoanele care au migrene pot scapa de ele cu ajutorul cursului "Psihoterapia Ortodoxa". In cursul "Psihoterapia Ortodoxa" inveti pas cu pas, pe parcursul a mai multe lectii, tot ce trebuie sa faci pentru a scapa de migrene.
Daca vrei sa scapi de migrene treci prin acest curs despre care tocmai ai aflat si pune in practica indicatiile din el. Detalii despre pretul cursului si cum poti obtine acces la curs gasesti in link-ul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul "Psihoterapia Ortodoxa".