
Te-ai intrebat vreodata de ce atatea ganduri? Iti voi spune de ce. In acest material vom vorbi pe larg despre natura mintii si posibilitatile ei. Mintea este una din puterile sufletului. Mintea a primit de la Dumnezeu o natura menita miscarii neincetate. De aceea, Sfantul Diadoh spune: "Mintea noastra... cere neincetat de la noi indeletniciri in stare sa satisfaca nazuinta spre lucrarea care ii sta in fire."
In legatura cu aceasta, Sfantul Efrem Sirul recomanda: "Gandeste-te la lucruri bune, ca sa nu te gandesti la rele, fiindca mintea nu sufera sa stea degeaba."
Nu doar bolile incep in minte. Totul incepe in minte! Saracia, bogatia, tristetea, fericirea, succesul in dragoste, vindecarea, toate incep din minte.
Teoria mintii si provocarile ei
Iti poti folosi mintea ca sa te vindeci de o boala serioasa, iti poti folosi mintea ca sa fii cu persoana pe care ti-o doresti, iti poti folosi mintea ca sa iti construiesti viata pe care ti-o doresti, iti poti folosi mintea pentru ORICE. Insa, ia te rog seama ca mintea trebuie folosita intotdeauna spre bine. Una din provocarile mintii e sa fie folosita spre bine, doar in scopuri bune. Cel mai greu e cand ai o minte stralucita sa nu o folosesti in scopuri rele. Nu-ti folosi niciodata mintea spre viclenie sau spre gasire de solutii in vederea savarsirii pacatului, daca vrei sa-ti fie bine in viata. Rene Descartes spunea: "Nu este indeajuns sa ai o minte buna, scopul principal e sa o folosesti bine".
Multi oameni isi folosesc rau mintea. O irosesc. Odata cu ea irosesc si timpul. Irosesc atatea ceasuri din zi gandindu-se la lucruri la care n-ar trebui sa se gandeasca si hranindu-si mintea cu lucruri cu care nu ar trebui sa o hraneasca. Isi irosesc mintea, isi irosesc si timpul, si odata cu asta isi fac si rau. Apoi se supara ca viata nu e asa cum si-ar dori. Ti s-a intamplat asta? Ti se intampla sa te superi ca ceva la viata ta nu e asa cum ti-ai dori? De vina daca unele lucruri nu sunt asa cum ti-ai dori e felul cum iti folosesti mintea, felul cum gandesti, pentru ca din minte pleaca totul. Folosirea gresita a mintii duce la folosirea gresita a timpului. Folosirea gresita a mintii, pe termen lung, duce la imbolnavire si la insatisfactii.
In cursul online Psihoterapia Ortodoxa vorbesc foarte mult despre minte si despre intrebuintarea ei in sens pozitiv pentru dobandirea fericirii. Mintea e nevoie sa cunoasca unele lucruri, altfel va cauza stari de anxietate sau depresie. Toate suferintele si toate insatisfactiile, toate nereusitele omului, pleaca din minte. Pentru ca mintea este strans legata de cunoastere, cunoasterea gresita sau necunoasterea il tulbura pe om in aceasta viata. Omul poate atinge o stare de bucurie continua, totul e sa stie cum - explic acest lucru in cursul online Psihoterapia Ortodoxa. Cu ajutorul mintii avem posibilitatea de a ne indrepta in orice moment viata. Tot cu ajutorul mintii avem posibilitatea de a ne indrepta in orice moment starea, psihologia mintii fiind in stransa legatura cu emotiile, emotii care la randul lor sunt in stransa legatura cu gandurile.
Cum este mintea
Mintea este goala cand vii pe aceasta lume. Iar apoi, pe masura ce-i dai informatii si acumuleaza experiente, capata o natura a ei. Aceasta natura este proprie fiecarui individ. Fiecare om are mintea altfel. Unul gandeste intr-un fel, altul gandeste in alt fel. Primul a avut parte de un set de experiente si a consumat un anumit tip de informatii, iar celalalt a avut pare de alt set de experiente si a consumat alt tip de informatii.
Mintea invata. Iar asta e foarte important pentru tine!
De ce este importanta capacitatea mintii de a invata?! Pentru ca astfel poti sa-ti faci viata asa cum doresti. Daca nu esti acolo unde ti-ai dori in viata, poti invata. Iti poti imbogati mintea cu informatiile de care are nevoie si pe care evident nu le stie din moment ce viata ta nu e tocmai asa cum ti-ai dori, si apoi totul decurge de la sine prin punerea lor in practica. Daca stii concret cum se obtine ceea ce iti doresti, fie ca este vorba de sanatate, bunastare sau dragoste, si depui munca necesara, vei obtine ceea ce iti doresti. Negresit! Negresit vei obtine ceea ce iti doresti. Stiu ca pentru a-mi atinge obiectivul x am de facut a, b, c. Fac a, b, c si-mi ating obiectivul x.
Omul cu o capacitate inalta de gandire poate misca astrele, o spun scrierile vechi. Sa-si faca viata cum doreste e joaca de copil, fapt ce l-am observat chiar la unele persoane ce au studiat cursurile mele si si-au indeplinit unele obiective cu relativ destul de mare rapiditate.
Vom vorbi concret despre puterea mintii in cele ce urmeaza, fiindca mi se pare de mare folos acest subiect.
Ce poti face cu puterea mintii
Omul isi poate intrebuinta mintea, mai precis puterea creatoare a mintii, intr-o gama vasta de directii.
- Poti sa-ti intrebuintezi mintea ca sa-ti castigi existenta.
- Poti sa-ti intrebuintezi mintea ca sa iti vindeci trupul.
- Poti sa-ti intrebuintezi mintea ca sa cuceresti persoana iubita.
- Poti sa-ti intrebuintezi mintea ca sa faci ca persoana iubita sa se intoarca la tine (in caz ca te-a parasit).
- Poti sa-ti intrebuintezi mintea ca sa scapi de stres.
- Poti sa-ti intrebuintezi mintea ca sa scapi de anxietate.
- Poti scapa de depresie fara medicamente.
- Poti sa-ti intrebuintezi mintea ca sa ajungi renumita (daca renume cauti, si ma gandesc aici la un artist sau o artista care vrea sa-si sporeasca popularitatea).
- Poti sa-ti intrebuintezi mintea ca sa avansezi in cariera.
- Poti sa-ti intrebuintezi mintea ca sa devii o persoana foarte fericita.
- Poti sa-ti intrebuintezi mintea ca sa influentezi copilul sau persoana iubita sa faca alegeri pozitive in viata (gen sa renunte la un obicei nociv, sa implementeze un obicei pozitiv).
- Poti sa-ti intrebuintezi mintea spre a atinge diverse performante sportive, lucru despre care vorbesc in materialul de psihologie sportiva.
- Poti folosi mintea in foarte multe directii...
Am mentionat aici doar cateva dintre problemele pe care eu le-am rezolvat in cursurile mele. Nu mi-ar ajunge o zi sa spun in cate moduri iti poti folosi mintea. Dar intelegi ideea... te poti folosi de puterea gandului in dragoste, te poti folosi de puterea gandului in vindecarea bolilor, te mai poti folosi de ea in cariera, in imbunatatirea relatiilor cu semenii, iti poti folosi mintea cam in orice directie doresti. Iti poti face viata mai buna, garantat! Totul e sa vrei.
Cat te poti increde in mintea ta
Mintea reprezinta un aspect foarte delicat. Educatia omului despre minte adesea este gresita. Am studiat foarte multe filosofii si teorii. De la cele New Age din vest, pana la cele budiste si hinduse din est. Nicaieri in afara scrierilor ortodoxe nu se vorbeste despre natura pervertita a mintii.
Datorita procesului incorect de formare, sau incomplet, mintea poate fi extrem de inselatoare in unele cazuri. Faptul ca nu stii ceea ce ar trebui sa stii sau stii lucruri gresite (care nu sunt asa cum se spun a fi) te poate face sa te inseli. Cand te inseli, traiesti in mod automat consecintele negative ale crezurilor tale.
Uneori te poti increde in mintea ta. Alteori nu si trebuie sa ai suficienta smerenie incat sa urmezi sfaturile unei persoane mai incercate ca tine. Nu te poti increde intotdeauna in ce-ti spune mintea. In minte, se pot strecura ganduri rele, se pot strecura tot felul de crezuri si de sugestii care te duc la trairea unei vieti gresite si care implicit iti vor aduce suferinta.
Sunt situatii si situatii. De exemplu, nu te poti increde in mintea ta intr-o problema in dragoste.
Cand ai o problema in dragoste devii subiectiva. Nu mai esti obiectiva, asa cum de altfel ar trebui sa fii. Fiind subiectiva, oricat de mult te-ai gandi si oricat de bine-intentionata ai fi in rezolvarea ei, vei lua decizii gresite. Vei face lucruri pe care nu trebuie sa le faci, vei spune barbatului iubit lucruri pe care nu trebuie sa le spui. Intr-un final, nu vei rezolva problema. Ci mai tare o vei agrava! Cu tot interesul tau de a o rezolva, increzandu-te in propria-ti minte, mai tare o vei agrava.
Toate femeile intelepte, cand au o problema in dragoste urmeaza indicatiile din cursul Iubirea in Hristos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Iubirea in Hristos.
O alta capcana a mintii o reprezinta asteptarile. Activitatea mintii poate duce de foarte multe ori la asteptari nerealiste (sau false).
Asa cum descriu pe larg in cursul online Psihoterapia Ortodoxa, tine de tine sa-ti analizezi constant mintea si sa vezi daca ceea ce gandesti este in ton cu invatatura lui Dumnezeu (pe care o explic tot in curs) sau nu. Poti crea si situatii bune in viata ta, poti crea si situatii rele. Te poti vindeca, sau te poti imbolnavi. Totul tine de cunoasterea ta si de modul cum iti folosesti mintea.
Piedici in calea utilizarii cu folos a mintii
Exista piedici in calea utilizarii mintii la maxim si cu folos. Aceste piedici tin in principal de starea mintii. Una din aceste piedici este supararea. Mintea, din cauza supararii, nu poate face mai nimic. Altfel gandesti atunci cand esti fericita si altfel gandesti atunci cand ai o suparare in suflet. De aceea, fericirea este foarte importanta pentru minte.
O alta piedica este agitatia. Chiar daca nu vrei, sa zicem, sa faci vreo descoperire uimitoare, ci doar sa duci o viata linistita, ai nevoie intai de o stare pasnica in suflet pentru a-ti putea mai apoi folosi spre binele tau si al celor din jur mintea. Cand esti trista sau agitata nu ajuti pe nimeni.
Nimic nu-i ingreuneaza mai mult sarcina omului in aceasta viata decat propria-i minte. Care este cel mai mare dusman al omului, daca nu propria sa minte? Mintea fie cade in ganduri de mandrie, de invidie, de manie, de slava desarta sau de deznadejde, fie se streseaza pentru cele viitoare.
Mintea impatimita are tendinta de a le judeca toate in favoarea ei, de unde apare indreptatirea de sine. Aceasta este o mare piedica in calea fericirii. Orice om prins in mrejele acestui mod de a fi traieste un mare chin cat este pe acest pamant. Nu poate avea odihna de la o zi la alta. E cuprins de stres, e cuprins de ganduri rele, e cuprins de o multime de temeri si frustrari. Ca sa stapanesti orice altceva trebuie mai intai sa-ti stapanesti mintea. Iar asta, daca vrei, inveti in cursul online Psihoterapia Ortodoxa. Ti-l recomand cu toata inima deoarece e foarte folositor. Detalii despre el prin linkul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.