Ai vrea sa ai un creier si o minte foarte puternica? Ai vrea sa reusesti tot ce-ti pui in plan? Creierul e doar un organ iar mintea ta e fara control. Ea acum se gandeste la una apoi ore intregi poate ramane fixata pe alta. Dar acest lucru nu e neaparat in favoarea ta, pentru ca te poti supara si gandi la o suparare foarte mult. Sau poti afla o stire si acea stire sa te destabilizeze. Daca vrei sa reusesti ceva exact in viata, trebuie sa-ti optimizezi mintea pentru performanta mentala maxima. Performanta mentala se cultiva.
Vei afla in cele ce urmeaza informatii importante despre performanta mentala. Ele te vor ajuta, daca vrei, sa-ti optimizezi mintea si sa ajungi la o performanta mentala la care cei mai multi oameni nu ajung. Ai citit din titlu performanta mentala maxima... Ce inseamna performanta mentala maxima?
Maxima inseamna de fapt nelimitat. Performanta la care poate ajunge mintea este nelimitata. Puterea ta de concentrare si de acces la informatii este nelimitata. Totul se rezuma daca tu intri in zona si beneficiezi de aceasta putere sau o lasi sa te inconjoare fara sa beneficiezi de ea.
Vreau sa stii de la bun inceput ca ai optiunea de a te concentra pe orice. Ai aceasta optiune. Ai puterea de a-ti directiona mintea pe ce-ti doresti tu. Nu esti robul mintii. Ai fost, esti si vei fi si in viitor daca nu inveti si nu pui in practica ceea ce trebuie sa inveti si sa pui in practica, dar teoretic nu esti robul mintii. Depinde de tine daca preiei controlul asupra ei sau o lasi sa te robeasca, pentru ca poti hotari ce faci cand nu te mai iubeste persoana iubita, poti hotari cum procedezi cand primesti o veste rea, poti alege in general pe ce si cum iti folosesti timpul si energia mentala.
De ce este importanta performanta mentala
Desi ar fi bine sa stie despre acest aspect, multi oameni nu stiu. Si nu stiu nu pentru ca nu au posibilitatea sa stie, ci pentru ca nu isi dau interesul. Majoritatea oamenilor nu sunt atrasi de invatatura si de dezvoltare personala. Majoritatea oamenilor sunt atrasi de nimicuri. Si ma refer aici de la cei tineri pana la cei in varsta. Pentru fiecare om interesat de imbunatatirea sa exista 999 care nici in vise nu-si pun problema imbunatatirii lor, desi, dupa cum vei vedea in cele ce urmeaza, acest proces aduce mari beneficii.
Despre ce beneficii este vorba... Iti spun imediat. Am obtinut rezultate semnificative la viata mea si i-am ajutat si pe altii sa obtina.
Omul are abilitati cognitive (mentale) si abilitati noncognitive. Abilitatile cognitive le domina pe cele noncognitive. Cand ne referim la abilitati cognitive ne referim la capacitatea omului de a-si folosi mintea impreuna cu tot ce presupune ea, atentie, concentrare, creativitate si asa mai departe.
Performanta mentala e importanta in special pentru oamenii cu obiective, pentru studenti, pentru sportivi, pentru cei care lucreaza intr-un domeniu competitiv dar si pentru ceilalti. Performanta mentala e importanta pentru orice om care are o problema de rezolvat sau vrea o viata mai buna. De ce? Deoarece rezolvarea problemelor si aducerea vietii la stadiul la care iti doresti presupune concentrare, iar concentrare este sinonim cu performanta mentala.
Sa luam lucrurile practic... Vom incepe cu exemplul unui sportiv, pentru ca eu am lucrat cu multi sportivi si i-am ajutat sa progreseze, multi dintre ei obtinand chiar trofee importante, si am scris si despre psihologie sportiva.
Esti sportiv, da? Vrei sa obtii rezultate... In acest caz se ajunge la performanta si la rezultatele pe care le doresti intai si intai prin performanta mentala. Cea mai buna modalitate de a-ti mari performanta fizica este sa iti maresti performanta mentala. Jocul si antrenamentele presupun modele de gandire si de gasire a solutiilor, presupun coordonare, presupun concentrare si atentie, presupun pe ansamblu performanta mentala. Partea fizica a sportului se imbina intotdeauna cu partea mentala a sa. Intotdeauna in mintea unui sportiv are loc o conversatie care fie il ajuta sa obtinta succesul dorit fie il impiedica din asta. Deci este necesar pentru orice sportiv care doreste succesul, sa ajunga in top, performanta mentala.
Sa luam alt caz, pentru ca am cooperat si cu artisti, arta fiind si el un domeniu foarte frumos care, la fel ca si sportul si multe alte domenii, prezinta competitie. Asadar, alt caz... Lucrezi intr-un domeniu competitiv, in care creierul tau trebuie sa fie atat inteligent cat si creativ. Aici banul tau depinde de performanta mentala la care te ridici. Nu poti avansa in cariera, nu te poti ridica de la nivelul la care esti la cel la care ai vrea sa fii fara sa-ti ridici mai intai performanta mentala. Iti ridici performanta mentala si incepi sa obtii rezultate mult mai bune profesional pentru ca in acest caz performanta mentala echivaleaza cu eficienta ridicata la locul de munca si cu super solutii. Practic devii un super creier, un super om care gandeste mai bine si mai repede decat ceilalti, care este laudat si in acelasi timp invidiat de colegii sai.
Daca esti un student, la fel - performanta mentala ramane la fel de importanta. Poti plati 4 ani taxa la facultate sau poti primi bursa, in functie de cum iti merge mintea. Iti merge foarte bine mintea - primesti bursa. Nu-ti merge foarte bine - scoti bani din buzunarul tau. Poti petrece cativa ani de studii foarte importanti in viata ta si sa nu te alegi cu mare lucru din ei, sau poti petrece acesti ani la un nivel de performanta mentala foarte ridicat si poti obtine maximul din ei in timp ce colegii tai au pierdut timpul in fel si chip in loc sa asculte rugaciuni deosebite si sa fie insetati dupa sfaturi de viata intelepte. Vei vedea mai tarziu ca viata e o competitie. Orice strop de performanta mentala pe care poti sa il storci in plus din creierul tau si din timpul tau il poti folosi pentru a-ti face viata mai buna.
Pentru omul de rand, care are un servici sau o afacere si isi vede de traiul lui zilnic, performanta mentala e la fel de importanta ca pentru oricine altcineva deoarece performanta mentala se reflecta in sanatate si in calitatea relatiilor cu cei din jur; in calitatea vietii in general. Acest lucru este valabil pentru tot omul. Tanar sau trecut de prima tinerete tot esti nevoi sa gandesti si sa iei decizii zi de zi; decizii de care depinde fericirea ta de maine, chiar existenta. Iei astazi decizii bune, iti vei multumi si azi si maine. Iei astazi decizii rele deoarece ai lipsa de performanta mentala, regreti si platesti pentru ele si maine si mai tarziu. Este performanta mentala unul din cele mai importante lucruri in viata. Indiferent cine ai fi sau ce ai fi. Performanta mentala e o chestiune cu care te confrunti toata viata.
Multi oameni sunt invatati sa gandeasca despre creierul lor si despre mintea lor in general ca e asa cum e. Dar nu e adevarat. Creierul poate fi schimbat iar mintea poate si ea la randul ei fi schimbata. Acest proces se numeste reprogramare mentala. Vorbesc despre el in amanunt in cursul de dezvoltare spirituala duhovniceasca pentru performanta mentala maxima, cursul online Psihoterapia Ortodoxa. Voi pune link spre pagina sa de prezentare ceva mai jos.
Ce scade performanta mentala (Scaderea performantelor cognitive)
Scaderea performantei mentale si, implicit, a energiei mentale poate fi cauzata de mai multi factori. Despre ei vom vorbi ceva mai jos. Inainte de a-i preciza care sunt, vom elimina din consideratie varsta, oboseala si temperatura ambientala ca factori care pot influenta in mod negativ performanta mentala intrucat studiile recente in neurostiinta arata ca se pot atinge performante mentale incredibile, la orice varsta, chiar si dupa multe ore de efort, chiar si in orice conditii ambientale foarte grele si in plus eu vorbesc despre performanta la modul general, zi de zi.
Asadar, ce duce la scaderea performantelor cognitive? Cand ne scade performanta mentala? Ce ne face sa ne simtim fara resurse psihice, sa nu putem gandi coerent, sa nu ne putem concentra uneori, sa nu putem da randamentul care am vrea sa il dam?
Sunt anumite situatii de viata care duc la o scadere drastica in planul performantei mentale...
Iata care sunt aceste situatii:
- Ne scade performanta mentala cand avem pe cineva drag bolnav.
- Ne scade performanta mentala cand trecem prin probleme de cuplu.
- Ne scade performanta mentala cand suferim de depresie.
- Ne scade performanta mentala cand suntem stresati.
- Si, nu in cele din urma, scade cand ne descurajam.
Am observat ca suferinta din dragoste duce foarte mult la scaderea randamentului psihic. Precizez despre ea in mod special deoarece am intalnit-o in foarte multe cazuri. Ea poate duce si la descurajare si la imbolnavire si la pierderea increderii in sine si la lipsa motivatiei. Avand cunostine unice chiar am realizat cursuri in care explic cum poate fi castigata dragostea unei persoane. Femeilor interesate sa invete cum se castiga (si se pastreaza) dragostea unui barbat le recomand sa studieze cursul meu online numit Iubirea in Hristos. Detalii despre el se pot afla prin linkul de mai jos.
Clic aici pentru a afla detalii despre cursul online "Iubirea in Hristos".
Acum ca am discutat despre ce duce la scaderea performantelor cognitive, sa discutam si despre marirea acestora.
Cum iti poti mari performanta mentala
Performanta mentala implica 6 componente:
- Atentie
- Concentrare
- Flexibilitate
- Memorie
- Viteza
- Creativitate
Cand vorbim despre marirea performantei mentale vorbim in general despre doua aspecte: cresterea puterii de concentrare ca intensitate si durata, si sporirea creativitatii.
Sunt activitati si exercitii pe care daca le faci iti maresti performanta mentala, si sunt activitati si exercitii pe care daca le faci iti reduci singur performanta mentala, iti scazi singur puterea de concentrare, creativitatea, atentia, viteza si flexibilitatea in gandire, si chiar iti nenorocesti memoria. Boala Alzheimer, de exemplu. este o boala in care omul de-a lungul timpului si-a nenorocit singur memoria, puterea de concentrare si toate celelalte. Daca intentionezi sa-ti maresti atentia, puterea de concentrare, flexibilitatea in gandire, viteza de decizie, creativitatea, si memoria, trebuie sa faci cat mai mult din activitatile si exercitiile care duc la sporirea acestora, si cat mai putin sau chiar deloc din cele care le inhiba.
Cei mai multi oameni au o putere de concentrare foarte mica (s-ar putea sa fie si cazul tau daca nu te poti concentra bine). Aceasta putere de concentrare scazuta, sau mai bine zis lipsa de putere de concentrare, ii face sa nu se poata concentra prea mult pe ceva, ii face sa se plictiseasca, ii face sa cada prada emotiilor negative, ii face sa nu poata accesa in momentele cheie, in momentele de stres, de presiune, resursele si solutiile interioare care le au deja. Daca ma intrebi pe mine, isi distrug toata viata. Traiesc viata fugind de la un gand la altul, isi traiesc viata distrugand si construind.
Da-mi voie sa-ti spun un pic despre mine pentru ca mi-am construit cu timpul o putere de concentrare foarte mare, am atins un nivel de performanta mental care unii oameni nici nu-si imagineaza ca exista (e vorba de cunoastere superioara). Iti voi spune calea.
Ca sa ajung la nivelul de performanta mentala descris mai sus, la care de altfel poti ajunge si tu, am urmat o cale foarte precisa. Iata ce am facut. Iti voi spune pe scurt...
La performanta mentala se ajunge prin exercitiu. Performanta mentala nu e chestie de pastile, de suplimente naturale, de mantre sau de mai stiu eu ce. Performanta mentala e chestie de lucru interior. Nimeni nu ajunge la performanta mentala daca nu isi antreneaza psihicul. Psihicul este un ca un muschi pe care-l lucrezi. Daca-l lucrezi corect, el sporeste si atingi o performanta mentala mai ridicata decat cea intalnita la majoritatea. Acest lucru iti aduce foarte multe beneficii. Daca in schimb nu-l lucrezi corect, nu se dezvolta, ramai la stadiul la care esti sau dai inapoi - fapt ce are consecinte grave (pierderea capacitatii de concentrare, tulburari emotionale, pierderea memoriei, dementa chiar, etc).
Eu m-am rupt de lumea exterioara si m-am rugat foarte mult cu anumite rugaciuni pentru a ajunge la performanta mentala la care sunt acum. Nu inseamna ca am plecat din lumea in care traim cu totii. Nu. M-am rupt de televizor, internet, telefon, distractii sau alte activitati pierzatoare de timp si am inlocuit tot acest timp cu rugaciunea. Practic poti avea un serviciu, o munca, sau un program de studii sau antrenamente si in acelasi timp sa te si rogi 2-3 ore pe zi fara probleme daca inlocuiesti activitatile care nu iti sunt benefice si care iti reduc din puterea de procesare - cu rugaciunea corect facuta.
Un alt aspect in ce priveste performanta mentala e meditatia. Nu ma refer la meditatiile de tip yoga sau alte chestii. Nu. Meditatia simpla. Te inchizi 20-30 de minute pe zi intr-o incapare, intr-o camera, si esti atent la tine, la gandurile tale, la tot ce simti pe moment, la directia in care te indrepti in viata, la tot. Practic, esti constient de sine. N-ai nevoie sa stai intr-o pozitie speciala, in nimic. E suficient sa petreci acest timp in singuratate. Cu timpul, cu exercitiu, mintea ta se va schimba, creierul tau se schimba si incepi sa devii constient de lucruri de care azi nu esti constient. Totodata incepi sa te poti concentra mai mult decat te poti concentra in prezent. Incepi sa ai mintea mai ascutita. Incepi sa gandesti mai optim si mai eficient. Incepi sa vezi solutii acolo unde nu sunt solutii.
Daca vrei sa-ti maresti performanta mentala iti recomand sa parcurgi cursul online Psihoterapia Ortodoxa. Nu costa mult, e un curs fantastic, te ajuta in foarte multe aspecte ale vietii printre care si in cel legat de marirea performantei mentale. Daca ai astazi o problema in viata ta, acea problema sigur poate fi rezolvata prin marirea performantei mentale, prin facerea unui salt la urmatorul nivel, pentru ca vezi cum e in viata... stim si putem accesa doar lucrurile de la nivelul la care suntem. Daca ne marim nivelul de constienta, putem observa cu usurinta in aria noastra solutii pe care altfel nu le-am putea observa.
In pagina de servicii a acestui site vei vedea ca lucrez si cu persoane din corporatii si cu sportivi si cu totul felul de oameni. Nu refuz pe nimeni daca am timp, pentru ca stiu ca nivelul meu de performanta mentala imi permite sa ajut oamenii in probleme serioase. Ca sa imi mentin nivelul de performanta mentala sunt foarte atent la mine insumi. Am grija sa duc o viata foarte disciplinata atat la interior cat si la exterior. Nu inseamna ca acum nu ma mai uit la televizor sau nu mai petrec timp pe internet. Nu, fac si aceste lucruri. Dar stiu cand sa ma opresc de la ele. Am cunoscut intai ce este performanta mentala, iar acum pot sa observ foarte usor cand un lucru da sa imi scada din performanta mentala si sa ma opresc imediat de la el. Pentru ca performanta mental se poate pierde de tot. Daca nu esti atent, o poti pierde de tot.
Pot sa fac deosebirea intre o stare de performanta mentala foarte buna, de claritate, de concentrare, si o stare de performanta mentala care incepe sa scada, sa se piarda in zare. Majoritatea oamenilor niciodata nu ajung la o stare de performanta mentala foarte buna pentru ca le lipseste disciplina si vointa de a se impotrivi lucrurilor care distrug performanta mentala. Dar daca faci ceea ce trebuie sa faci, vei ajunge si tu la o stare de performanta mentala foarta buna.
Creierul este un muschi care se antreneaza. Aplicand de unul singur exercitiile si sfaturile din cursul amintit, iti poti spori cu usurinta creativitatea, atentia, memoria, viteza, flexibilitatea si puterea de concentrare a mintii. Performanta mentala la care poti ajunge este nelimitata.
Poti reusi tot ce-ti doresti daca-ti devolti suficient capacitatile mentale
Retine: performanta mentala nu are limita. Capacitatea omului in ce priveste mintea este infinita deoarece omul este creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este infinit. Totul depinde daca omul se ridica sau nu la acest rang la care este chemat, sau se plafoneaza in ganduri, comportamente si obiceiuri care scad performanta mentala, care il marginesc pe om.
Ca sa ai o performanta mentala mai ridicata decat ceilalti trebuie sa duci o viata mai aparte de ceilalti. Esti dispus sa faci acest aparent compromis in favoarea unei vieti pline de satisfactii? Daca da, urmeaza indicatiile din cursul online "Psihoterapia Ortodoxa". Detalii despre el prin linkul de mai jos.
Click aici pentru a afla detalii despre cursul "Psihoterapia Ortodoxa".