Ai grija la cum te porti prin viata fata de oameni sa nu superi pe careva pe nedrept ori sa starnesti invidie. In acest articol vei invata lucruri importante despre sentimentul de ura cat si despre teama de a nu-l supara pe celalalt. Sentimentul de ura si teama de a nu supara pe cineva au legatura. Aceste doua notiuni merg mana-n mana in ce priveste dobandirea linistii sufletesti, care la randul ei e importanta in regasirea sinelui si in vindecarea intregului corp. Deci, daca traiesti intr-un mediu ostil, daca doresti sa ai succes in ciuda persoanelor care nu cred in tine, daca doresti sa te vindeci poate de vreo boala anume, sau doar sa inveti despre teama de a nu supara, anxietate sociala si asa mai departe, citeste cu atentie totul.
Pentru inceput, sa stii ca...
Sa nu fii urat e mai important decat ca sa fii iubit.
Ura nu e buna, nu te avantajeaza in nimic.
A nu fi urat iti asigura o postura neutra; postura din care poti relativ usor intra in gratia cuiva. Pe cand a fi urat iti asigura o postura de dusman; postura din care foarte greu mai intri in gratia cuiva.
Cand esti urat de persoana pe care o iubesti, aceasta nu vrea sa aiba de-a face cu tine. Iar cand esti urat de oameni in general, oamenii respectivi nu vor sa fii in cercul lor si nici sa-ti mearga bine. In ambele cazuri ai de suferit. In ambele cazuri te simti exclus.
Este mai bine sa fii privit ca un om umil decat ca un om mandru. Umilului si vrajmasilor lui li se va inmuia inima, dar celui mandru i se va dori oarecum caderea chiar si de catre cei care-l iubesc, pentru ca la urma urmei invidia este un sentiment care odata starnit, daca e intretinut, adica nestins cu dovada de smerenie, arde mai adanc ca dragostea. Fiecare se iubeste pe sine, si chiar daca iubeste si pe altul, totusi in cele din urma nu-i va mai placea acela cand respectivul se considera superior lui sau manifesta o oarecare parere de sine ascentista. Chiar daca esti superior oamenilor, si oamenii stiu ca le esti superior, nu arata tu ca esti superior, coboara-te. Lasa-i pe ei sa te ridice, da-le lor statutul mai mare - in felul acesta nu poti fi urat, decat apreciat chiar si de catre cei care ar vrea sa te urasca si nu au cum ca esti cu adevarat umil.
Ce inseamna sa nu fii urat
Sa nu fii urat inseamna sa nu se aiba ciuda pe tine. A nu fi urat inseamna a nu se avea ciuda pe tine.
Pe cat posibil cauta sa fii in pace cu toata lumea. Nu din teama de a nu supara pe cineva ci din bunatate. Pentru tine, pentru linistea ta sufleteasca.
Tu poti sa-i ierti pe toti. Poti depasi chiar si sentimentul de respingere. Daca vrei, poti sa faci in asa fel incat sa fii bine sufleteste. Exista indicatii in cursul online Psihoterapia Ortodoxa pe care daca le urmezi, iti linistesti sufletul, atingi o stare interioara de bine - stare interioara care nu poate fi atinsa in niciun alt mod.
Intorcandu-ne la a nu fi urat de oameni, e bine sa ai smerenie.
Adica sa nu te porti cu mandrie, cu aroganta, cu ignoranta fata de ei, cu opulenta daca e cazul. Sa fii considerabil de locul pe care-l ocupi langa ei si cum ii faci sa se simta prin modul cum te porti. Nu injosi pe nimeni prin purtarea ta. Nu imprima etichete de inferioritate in ceilalti (si la acestea trebuie sa fii atent pentru ca pot veni pe multe cai, cum ar fi: ignorare, vorbire prea inteligenta, etc). Nimeni nu vrea sa se simta lipsit de importanta, insuficient, ori inferior in mod obligat.
Da, oamenii poate ca se simt deja insuficienti ori inferiori. Cei mai multi, de fapt, chiar se simt. Parintii, scoala, societatea, i-au facut sa se simta asa. Dar nu-i mai fa si tu sa se simta asa, chiar daca poate in ei salasluieste sau nu teama de a nu supara pe cineva. Nu bate cuiul pana la capat in sicriul lor. Daca poti si ei doresc sa-l scoti, scoate-l. Fii o persoana care construieste oamenii, care-i ridica, cum invat si pe canalul de YouTube. E mai de preferat sa renunti la tine cand ai putea sa te ridici mai sus decat sa-i injosesti pe ceilalti. Esti cu adevarat sus cand optezi sa te cobori constient sub ceilalti - sa le dai lor locul din fata cand ai putea sa stai tu pe el - sau cel putin sa te asezi la acelasi nivel cu ei.
Sa fii modest e cel mai bun mod de a pastra darurile ce ti le-a dat Dumnezeu. Sigur, in fata oamenilor mandri modestia te costa, dar rasplata de la Dumnezeu este nemasurabila. Pacea si buna dispozitie a sufletului modest intrece orice slava pasagera venita de la oameni. Sufletul modest nu cunoaste intristarea si nici teama. Sufletul modest nu se framanta pentru nimic. Sufletul modest stie ca Dumnezeu ii asculta rugaciunea, stie ca Dumnezeu ii va face voia de este buna. Si nu urmareste slava de la oameni. Prefera sa-i cinsteasca el stiind ca mai mare este cu adevarat cel ce se face mai mic. Relaxant pentru omul ce nu cauta intaietate este urmatorul verset din cartea Psalmilor, care il asigura de buna purtare de grija a lui Dumnezeu in toata clipa:
"Daca veti dormi in mijlocul mostenirilor voastre, aripile voastre vor fi argintate ca ale porumbitei si spatele vostru va straluci ca aurul."
Psalmul 67
Teama de a nu supara pe cineva nu este un tovaras bun pe drumul vietii, e doar un indicator ca omul mai are de lucrat la fiinta sa. Smerenia e tovaras bun pe drumul vietii. Dobandirea ei - a adevaratei smerenii - fie ca este vorba de smerenie intr-o relatie de cuplu, fie ca este vorba de smerenie in general se invata in cursul online amintit mai devreme (Psihoterapia Ortodoxa).
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.
A nu fi urat mai inseamna a-ti vedea de treaba ta si a nu cauta sa demonstrezi nimanui nimic atunci cand nu e cazul.
In cazul in care iti vezi de treaba ta si totusi cineva te uraste pe nedrept este problema lui. Denota din reactia sa ca este cuprins de patima invidiei. Omul respectiv are problemele lui interioare si e treaba lui sa si le rezolve. Nu poti fi indragit de catre toti, intotdeauna vor exista oameni care te vor indragi si oameni care te vor uri. Deci, oricat ai incerca sa nu ofensezi pe nimeni vor fi oameni care se vor simti ofensati si vor prinde ura pe tine pentru simplul fapt ca ai sau esti mai mult decat ei, sau ai ceva ce ei nu au si pentru ca ei nu au ar dori nici tu sa nu ai.
Cand ai de-a face cu o ura nejustificata
In acelasi timp, sa nu iti pese prea mult de cum te privesc oamenii; adica sa nu cauti intens a fi pe plac la fiecare, sau la o persoana anume, pentru ca ajungi in acest caz sa faci greseli uriase. Dau un exemplu: Esti femeie sau barbat si cauti intens sa fii pe placul persoanei din a doua casnicie - iti vei neglija sau nedreptati copilul din prima casnicie, si astfel vei comite un pacat urias inaintea lui Dumnezeu, care evident se va rasfrange tot impotriva ta.
Iti dau un alt exemplu: preotii si medicii sunt invidiosi pe mine (nu toti, unii din ei) pentru ca fac mai mult bine decat ei - ajut bolnavi sa se vindece de boli grave, vindec rani sufletesti, scot oamenii din probleme prin educatie. Iar asta pe unii ii macina: cum de nu pot face si ei. Dar nu e vorba despre mine, este vorba de harul lui Dumnezeu, ca daca nu-mi lumina Dumnezeu mintea sa stiu unele lucruri, nu le puteam pune la dispozitie celor interesati.
Trebuie sa mergi inainte in viata cand te confrunti cu o ura nejustificata, stiind ca ceea ce faci faci bine. Si tu poate ca ai ceva care lumea invidiaza la tine. Si stiu sigur ca ai pentru ca cine te raneste nu te-ar rani si nu te-ar invidia daca nu ai avea ceva care el nu are.
Deci, fii linistit. Frumusetea, tineretea, priceperea, succesul sau posibilul succes... deranjeaza omul invidios. Sunt notiuni care in general deranjeaza. Daca le ai, sau daca ai altceva de valoare, e mai bine sa nu fluturi in ochii oamenilor acel dar, dar nici sa te simti vinovat pentru el. A avea grija sa nu te faci urat nu inseamna a fi intr-o extrema in care faci ce e pe placul fiecaruia de dragul de a fi acceptat sau de teama de a nu fi pedepsit. De exemplu, pe placul unora e sa iti dai toate bunurile si sa te vada ca te milogesti, ori sa le pupi picioarele. Nu.
Fii bun si foloseste dreapta socoteala. Pastreaza-ti darurile vii. Bucura-te de ele. Imparte-le cu ceilalti. Foloseste-le spre slava lui Dumnezeu, si astfel il preamaresti pe Cel care ti le-a dat. Ca sa traiesti o viata senzationala este nevoie sa lasi deoparte o serie de temeri, printre acestea numarandu-se si teama de a nemultumi la tot pasul pe cineva.
E apasatoare aceasta teama, chiar stresanta. Cu cat poate am primit mai multe reprosuri in trecut cu atat vrem mai mult sa placem la toata lumea si sa nu fie nimeni nemultumit de noi. E apasator asupra psihicului ca mereu sa te intrebi daca nu cumva il superi pe celalalt. Toate actiunile tale sunt infranate de frica parerii celuilalt. Traiesti constant intr-un stres si permiti sa fii abuzat emotional.
Oamenii care incearca sa fie pe placul celorlalti de obicei sunt oamenii care sufera cel mai mult in viata. Isi neglijeaza sinele, isi neglijeaza dorintele, isi suprima crezurile... Sfarsesc bolnavi cronic.
Teama de a nu supara pe cineva
Dupa cum bine se observa la o analiza sincera asupra vietii, de bucurat pe fiecare nu il poti bucura. Inevitabil vei intalni persoane ce doresc sa aiba autoritate asupra ta ori te invidiaza pentru ceva ori isi varsa nervii pe tine pentru ca au ei probleme emotionale si nu stiu sa fie rationali. Aceasta este strict problema lor. Ce tu poti sa faci in viata este sa traiesti cu bucurie si fara patima catre nimeni, sa intelegi ca persoanele care totusi se poarta mai putin frumos cu tine cu toate ca tu nu le-ai facut nimic au problema lor.
Nu e vina ta, nu e vina nimanui ca nu urmaresc sa-si aleaga cu grija gandurile astfel incat sa traiasca si ei in pace. Cei care te urasc merita si ei iubiti. Daca le esti mai putin placut, pentru tine sa nu conteze asta. Zambeste si nu cersi iubirea. Gandeste pozitiv! Priveste-i cu compasiune. Partea ta este sa privesti cu dragoste pe toata lumea. Si, foarte important in incheiere: in orice clipa aminteste-ti modestia. Modestia este o coroana de aur, iti aduce mult folos spiritual pe termen lung.
Ca sa poti avea dragoste sincera fata de ceilalti e nevoie niciodata sa nu te privesti superior lor, iar de te surprinzi a te inalta in parere de sine deasupra celorlalti, spune-ti imediat ca toti sunt mai buni si tu esti cel mai pacatos. Sa nu ii desconsideri niciodata pe oameni, ca sa nu te paraseasca Duhul Sfant. In felul acesta si respectand si celelalte indemnuri din cursul online Psihoterapia Ortodoxa vei inainta frumos in viata, te vei vindeca complet de diverse afectiuni daca suferi cu sanatatea, vei face mari progrese in domeniul in care activezi.
Cum sa faci ca sa nu mai fii urat de oameni
Daca oamenii te urasc, nu e deloc bine pentru tine. Bine pentru tine este ca oamenii sa te placa, deoarece daca oamenii te plac ai numai de castigat. Se poarta frumos cu tine, te indragesc, te ajuta, manifesta bunavointa fata de tine, ti se deschid usi in viata care altfel ti-ar sta inchise, primesti stima si respect, si multe altele. Daca te urasc, nimic din toate astea nu se-ntampla. Ba chiar oamenii sunt impotriva ta si iti pun piedici ori de cate ori au ocazia! Ura lor chiar te poate ucide, pentru ca te afecteaza emotional si te imbolnavesti.
Pana cu ceva ani in urma, daca oamenii te urau... te urau; nu puteai face nimic. Te ura cineva din vecini, din familie sau chiar persoana iubita? Ala erai! Nu puteai face nimic, decat sa simti in mod constant repulsia si adversitatea acelei persoane fata de tine. Puteai sa le dai oamenilor sau respectivei persoane luna de pe cer ca nimic nu se schimba, tot aveai din partea acelei persoae sentimentul de respingere, de adversitate. Dar apoi am descoperit sistemul psihologic prin care poti face o persoana care te uraste sa te indrageasca (si chiar sa te adore), si pe oameni in general, si l-am explicat pe larg in cursul onlinr "Psihoterapia Ortodoxa".
Ca sa nu mai fii urat de oameni, de cine te uraste pe tine, trebuie sa procedezi exact cum te invat in cursul "Psihoterapia Ortodoxa". Cursul "Psihoterapia Ortodoxa" este un curs de tip online unic, fiind singurul material care prezinta asa ceva. Pe internet mai sunt sfaturi pentru cazul cand esti urat de oameni, dar niciunul din ele nu da rezultate cand vine vorba de a face ca oamenii care au antipatie fata de tine sa nu mai aiba, ci din contra, sa te indrageasca. Sistemul psihologic prin care ii faci pe oameni sa nu te mai urasca, ci sa te indrageasca si chiar sa te aprecieze, in timp bineinteles, in caz ca asta iti doresti de la ei, il gasesti explicat in cursul online "Psihoterapia Ortodoxa". Tot acolo vorbesc si despre vindecare emotionala. Detalii despre curs prin linkul de mai jos.
Click aici pentru a afla detalii despre cursul online "Psihoterapia Ortodoxa".