Multe lucruri se pot spune despre sensibilitatea sufleteasca. Ce faci daca esti o persoana extrem de sensibila? E bine sa fii sensibila? Este un suflet sensibil o binecuvantare sau o povara? Raspunsul la aceste intrebari si altele il vei afla in cele ce urmeaza. In acest articol vom vorbi numai si numai despre sensibilitatea sufleteasca, cuprinzand toate ramificatiile ei. Daca esti o persoana sensibila, iti va fi de mare ajutor! Vei afla tot ce trebuie sa stii despre sensibilitatea sufleteasca.
Sa incepem prin a defini intregul subiect.
Ce este sensibilitatea sufleteasca
Se pot spune multe despre sensibilitatea sufletului...
Sensibilitatea sufleteasca este o trasatura caracteristica mai mult femeilor, dar se intalneste si la barbati.
Inainte de toate, ea este o trasatura emotioanala strans legata de psihic, caracteristica tuturor fiintelor vii. A nu fi sensibil la nimic inseamna a fi mort. Pana si Iisus, cel care m-a determinat sa scriu cursul online Iubirea in Hristos, a plans si a fost indurerat. A fost sensibilizat chiar si de durerea celorlalti, lucru pe care il aflam din cuvintele Evangheliei lui Luca "Si, vazand-o Domnul, I s-a facut mila de ea si i-a zis: Nu plange! Si apropiindu-se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit. Si a zis: Tinere, tie iti zic, scoala-te." (7, 13-14).
Ca sa intelegi foarte bine la ce se refera sensibilitatea sufleteasca gandeste-te la o persoana marinimoasa si la una fara scrupule. Ambele au suflet, ambele au minte, ambele au inima. Dar in una din ele sensibilitatea sufleteasca este moarta sau orientata cu totul spre sine.
Sensibilitatea sufleteasca merge mana in mana cu emotiile.
Sensibilitatea sufletului se traduce prin rapiditatea si usurinta cu care acesta simte si recunoaste atat trairile proprii cat si pe cele ale celor din jur. Un suflet sensibil este un suflet viu. Un suflet insensibil este un suflet impietrit. Spunem despre un om sau despre un suflet ca este insensibil atunci cand respectivul nu simte emotie. Un suflet insensibil este adesea un suflet nemilos, un suflet dur, un suflet orientat spre sine. Aceasta este o caracteristica fundamentala a persoanelor sociopate si a celor care sufera de tulburare bipolara.
Material relevant recomandat a fi citit de catre orice femeie: Relatia Cu Un Sociopat
Important e cum ne folosim sensibilitatea sufleteasca. Ca multe alte lucruri in viata, ea poate fi o mare problema, dar si un mare dar. Sa fii atent daca ai un suflet sensibil. Trairile sufletului sensibil sunt complexe. Au ramificatie in toate ariile vietii.
Cum se manifesta sensibilitatea sufleteasca
Sensibilitatea sufleteasca ia nastere de cele mai multe ori ca urmare a unei nemultumiri sau a unei jigniri si se manifesta in viata persoanei prin emotii negative traite intens.
Emotiile pe care o persoana sensibila adesea le resimte sunt: supararea, furia, frica, descurajarea, rusinea, inferioritatea, sau pierderea increderii in sine.
Persoanele sensibile se supara foarte repede. Uneori persoanele sensibile tin aceste emotii negative in interiorul lor, retragandu-se chiar pentru a se proteja, alteori aleg varianta exteriorizarii.
Persoanele sensibile au nevoie de foarte multa dragoste si intelegere intrucat sensibilitatea sufleteasca le face cu anumite prilejuri sa devina suprasensibile si sa se intristeze puternic daca simt lipsa dragostei sau a intelegerii.
Este bine sa ai un suflet sensibil?
Sensibilitatea sufletului permite trairea unei largi game de emotii.
Daca esti o persoana sensibila (sau cunosti o persoana sensibila) este important sa stii despre sensibilitatea sufleteasca faptul ca intuneca gandirea, ceea ce poate duce la luarea de decizii ce nu sunt tocmai bune atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Persoanele sensibile in general nu iau cele mai bune decizii pentru viata lor, fiind totodata persoanele cele mai predispuse la depresie.
Sunt insa si beneficii in a avea un suflet sensibil. Persoanele sensibile pot empatiza foarte bine cu celelalte persoane si pot castiga mai usor dragostea si respectul celor din jur. Sunt foarte potrivite pentru cariere medicale si artistice. Un suflet sensibil adesea vine la pachet cu abilitati creative extrem de ridicate. De multe ori persoana care are aceste abilitati nici nu stie de ele, de aceea daca esti o persoana cu un suflet sensibil e bine sa lucrezi cu un mentor care sa-ti ofere sprijinul emotional si teoretic necesar in a-ti atinge tot potentialul.
Cuviosul Paisie Aghioritul afirma cu privire la sensibilitatea sufletului urmatoarele: "Impresionabilitatea si sensibilitatea sufleteasca sunt daruri firesti. Din nefericire insa, diavolul reuseste sa le foloseasca pe acestea in scopurile sale. Diavolul insufla celui sensibil sufleteste sa ingroase tonurile pentru a nu fi capabil sa treaca peste diferite greutati si sa cada foarte usor. Daca intrebuintezi trasatura sensibilitatii cu folos, atunci poti ajunge la cer cu ea. Daca insa permiti ca ea sa fie acaparata de diavol, iti va fi daunatoare... Astfel, omul alunga de la el darurile divine. In loc sa-I multumeasca lui Dumnezeu, el le-ntelege toate pe dos."
Sensibilitatea sufleteasca te poate face si sa infloresti, dar si sa-ti pierzi increderea in tine, sa te superi usor, sa renunti, sa suferi pentru lucruri pentru care n-ar trebui sa suferi, sau chiar sa ajungi in depresie.
Cazul 1: Cand sensibilitatea sufleteasca e un lucru rau
Daca ai un suflet sensibil, nu se poate spune niciodata ca e un lucru 100% rau, pentru ca nu e. Totusi, sensibilitatea sufleteasca te poate distruge. Psihic, fizic, sau chiar in ambele moduri simultan, daca esti o persoana foarte sensibila si nu stii sa te manageriezi emotional.
Sensibilitatea sufletului este foarte mare. Sufletul simte si resimte orice, incepand de la bataile inimii celuilalt si pana la cuvintele pe care le rosteste. Este sensibil chiar si la o postare pe Facebook sau un clip pe YouTube. Tot ce vedem, tot ce citim, tot ce auzim, tot ce simtim isi lasa amprenta asupra sufletului nostru. Pe un om sensibil sufleteste, o simpla privire, o simpla vorba, un simplu gest il poate afecta foarte mult.
Te superi la vorbele altora? Iti pasa de ce spun altii despre tine? Te deranjeaza anumite gesturi pe care le fac cei din jurul tau? Suferi cand lucrurile nu iti ies asa cum ti-ai dori? Daca da, e semn ca ai un suflet extrem de sensibil.
Sensibilitatea sufleteasca duce de cele mai multe ori la suparare.
Pentru cei mai multi oameni, sensibilitatea sufleteasca reprezinta o problema deoarece o folosesc in mod gresit, indreptata spre sine. Folosesc sensibilitatea sufleteasca pentru a se rani. Iau lucrurile personal. Pun la suflet cuvinte. Mediteaza asupra lor. Se supara. Plang. A nu se confunda sensibilitatea sufleteasca cu un psihic slab. Cele mai multe probleme ale omului in viata vin pentru ca nu stie cum sa-si manevreze psihicul. Nu are cunostintele necesare pentru a stapani partea rationala din el, si atunci o ia la vale si partea emotionala; puterile sufletului sunt folosite in scop gresit.
Cum stii daca suferi de sensibilitate sufleteasca si ce poti face in privinta asta?
Sensibilitatea sufleteasca e foarte usor de depistat. Am zis si mai sus... Daca te superi din orice sau ai adesea stari de suparare, dai dovada de o sensibilitate sufleteasca foarte mare.
Poti sa repari acest lucru daca vrei, poti sa te schimbi. Adica sa nu mai fii o persoana asa sensibila. Eventual sa nu mai ai stari de descurajare sau stristete. Sa fii o persoana echilibrata, care nu poate fi ranita de nimeni si de nimic.
In cazul in care sensibilitatea iti face probleme si te aduce des in stari negative iti recomand cursul online Psihoterapia Ortodoxa - te va ajuta sa rezolvi aceasta problema in cazul in care faci tot ce scie in el. Garantez! Daca vrei, poti lucra cu tine la acest capitol sa te ajuti sa nu te mai superi si sa nu mai suferi. Am ajutat, prin cursul mentionat, pe multi oameni sa-si controleze sensibilitatea sufleteasca astfel incat ceilalti sa nu-i mai poata rani.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online "Psihoterapia Ortodoxa".
Cazul 2: Cand sensibilitatea sufleteasca e o binecuvantare
Sensibilitatea sufleteasca este o arma. Iti poate da o mare forta, o mare putere, har infinit de la Dumnezeu, dar numai si numai daca alegi sa o folosesti in mod constructiv. Sfintii Parinti vorbesc foarte mult in scrierile lor despre zdrobirea sinelui si iubirea aproapelui ca modalitati sigure de dobandire a tuturor bunurilor ceresti si pamantesti.
Modul constructiv in care poate fi folosita sensibilitatea sufleteasca este acela de a-ti pasa de oameni, de a-i iubi, de a cauta sa-i ajuti. Poate fi contraproductiv pentru interesul tau pe termen scurt sa faci asta, dar e benefic pe termen lung, e singurul mod in care sensibilitatea sufleteasca lucreaza pentru tine si nu impotriva ta. E singurul mod in care sensibilitatea sufleteasca nu-ti ruineaza sanatatea.
Practic, renunti de tot la tine ca sa te bucuri pentru celalalt. Si facand asta vei fi de neoprit. Nimic nu mai are putere asupra ta cand te-ai smerit atat de mult incat sa nu-ti pese deloc de tine dar la maxim de celalalt. Detalii despre acest amanunt in materialul Ce este Adevarata Smerenie.
Sfaturi de urmat pentru sufletul sensibil
Aminteste-ti in momentele in care iti simti sufletul ranit ca ideal este sa folosesti sensibilitatea sufletului in a-i ajuta pe ceilalti, si nu in a te distruge pe tine.
Sa nu pui lucrurile la suflet. Dar sa pui suflet.
Ca sa poti face asta, trebuie sa lucrezi la sufletul tau.
Cum se traduce lucreaza la sufletul tau?
Pune-ti in valoare sufletul. Dezvolta-ti puterile sufletesti. Sensibilitatea sufleteasca e in stransa legatura cu modul cum te dezvolti sufleteste. Un suflet insuficient dezvoltat sufera pentru ceea ce nu ar trebui sa sufere si e pasiv la ceea ce ar trebui sa-l miste.
In cursul online "Psihoterapia Ortodoxa" explic pe larg care este singura cale prin care omul poate scapa de suferinta sufleteasca. Daca te confrunti cu stari sufletesti neplacute si vrei sa scapi de ele, poti parcurge cursul si poti urma indicatiile din el. Odata ce ajungi la nivelul descris in curs nu te mai poate afecta in sens negativ nimic.
Obisnuieste-te si lauda-L pe Dumnezeu pentru orice s-ar intampla in viata ta, fa tot ce scrie in curs.
Singura piedica care mai poate alimenta sensibilitatea sufleteasca in sens negativ este moartea - cand ti se imbolnaveste cineva drag, cand pierzi pe cineva drag. Dar si in acest caz, poti folosi sensibilitatea sufleteasca in scopul bun, in a ajuta cat de mult poti persoana respectiva acum cat este in viata, in a face toate eforturile sa se faca bine, si in acelasi timp, a accepta cu bucurie ca daca unul din voi doi moare, va veti regasi mai tarziu in imparatia lui Dumnezeu.
Daca ajungi la nivelul descris in curs - lucru pe care il poti face pentru ca ai totul la indemana explicat in curs - nici macar moartea cuiva drag nu te va intrista.
Sfantul Diadoh al Foticeii spunea cu privire la sensibilitatea sufleteasca faptul ca definitia desavarsitei desfatari este "a socoti bucurie tristetea mortii". Cursul online "Psihoterapia Ortodoxa" te ajuta sa ajungi pana la acest nivel - acesta fiind nivelul suprem la care poate ajunge omul. La acest nivel au ajuns sfintii, martirii si multi altii, chiar oameni din ziua de azi care au luat-o din timp pe calea dezvoltarii personale duhovnicesti si au lucrat metodic la sufletul lor. Si poti sa ajungi si tu. Incepi azi si in scurt timp poti scapa de suferinta. Detalii despre curs afli accesand link-ul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.