Mamografiile pot detecta aparitia cancerului la san inainte ca acesta sa produca simptome. Totusi, mamografiile nu sunt intotdeauna relevante, asa ca, pentru mai multa siguranta, este bine sa cunosti ca femeie care sunt simptomele cancerului la san. Te intrebi ce simptome sunt cand ai cancer la sani? Mai jos vei afla pe larg toate simptomele cancerului la san.
Inainte de asta, sa vorbim cateva cuvinte despre importanta cunoasterii. Cu cat cunoaste femeia mai multe in viata cu atat mai bine pentru ea, mai ales cand vine vorba de sanatate. Foarte multe femei aleg zilnic sa asculte clipurile de pe canalul YouTube Gandire Clara. Ziua are 24 de ore iar femeile care doresc sa-si rezolve o anumita problema sau sa-si indeplineasca un anume vis isi fac timpul necesar cand vine vorba de a invata si a pune in practica ce e de invatat si de pus in practica in legatura cu reusita lor. Uneori in viata ne trezim din partea organismului cu semne suparatoare, semne care ne pot produce panica sau ingrijorare, cum este cazul semnelor care pot prevesti prezenta cancerului la san. In astfel de momente cunoasterea si atitudinea constructiva sunt de mare folos.
De ce este important sa stii care sunt simptomele cancerului la san
Cancerul, fie la san fie in alta parte, este o boala care se extinde. Depistarea lui timpurie e foarte importanta. Daca nu stii care sunt simptomele cancerului la san, exista riscul de a nu da atentie din timp semnalelor pe care organismul ti le ofera si astfel cancerul sa treaca intr-un stadiu mult mai avansat. In schimb, daca stii care sunt simptomele cancerului la san si iei din timp masurile necesare, iti poti mari considerabil sansele de vindecare.
Si nu e vorba doar de viata si moarte, e vorba si de frumusete, integritate corporala. Luand seama din timp la simptomele cancerului la san iti poti chiar pastra sanul intact - poti evita tratamentul cu citostatice si chiar operatia de extirpare a sanului si a ganglionilor limfatici axilari (operatie numita masectomie radicala).
Simptomele cancerului la san
Iata ce simptome ai cand ai cancer la san:
- Discomfort sau durere neobisnuita in piep
- Sensibilitatea persistenta a sanului
- Piele solzoasa sau patata pe mamelon
- Mamelon retras in interior
- Durere de san
- Secretii mamelonare curate sau sangeroase
- Umflaturi la subrat (noduli limfatici)
- Umflaturi sau noduli in san (aceasta este cea mai des intalnita simptoma a cancerului la san)
Unele femei trateaza cu indiferenta simptomele cancerului la san si ajung sa regrete mai tarziu. Regretul e in stransa legatura cu faptul ca boala avanseaza. Mai departe vei afla simptomele cancerului la san cand boala a avansat deja.
Cancer la san avansat
Faza a patra, sau cancerul la san metastatic reprezinta faza cea mai avansata a acestei boli. Cancerul la san metastatic este cancer ce s-a raspandit dincolo de sani si nodulii limfatici in alte parti ale corpului. Simptomele cancerului la san avansat includ:
- Scaderea poftei de mancare
- Pierdere neintentionata in greutate
- Dureri osoase (metastaza osoasa)
- Dificultati de respiratie (metastaza pulmonara)
- Dureri de cap, dureri nevralgice, sau slabiciune (poate fi metastaza la creier)
Cancerul de san inflamator
Un tip al cancerului la san care nu apare sub forma de umflaturi este cancerul de san inflamator (CSI). Aceasta forma agresiva de cancer creste in straturi in loc de umflaturi si se extinde in pielea din apropiere - asemanandu-se cu o iritatie. Nu va raspunde cremelor topice sau antibioticelor si ar trebui tratat foarte prompt. Simptomele cancerului de san inflamator pot include:
- Marire neasteptata a sanilor deja ajunsi la maturitate
- Mancarime continua a zonei respective care nu inceteaza cu pastile sau creme
- Schimbare in culoarea sanului - rezultand in zone roz, rosii sau negre
- Sanul este neobisnuit de cald sau de tare la atingere
- Uneori o schimbare in textura pielii, asemenea cu cea a unei coji de portocala
- Ulcer de piele pe san (ultimele stadii CSI)
Recidiva cancerului de san
Cancerul de san recidiveaza uneori datorita incapacitatii medicinei alopate de a trata boala la origine. Recidiva cancerului de san poate fi clasificata ca locala, regionala, si distanta. O recidiva distanta este acelasi lucru cu cancerul de san avansat (metastaza). In cazul unei recidive locale este vorba de cancer la san care a revenit dupa tratament - in acelasi loc sau in apropiere de tumora originala. Recidiva regionala poate fi in muschii pieptului sau in nodulii limfatici aflati sub stern, imediat deasupra claviculei si in jurul gatului.
Simptomele cancerului la san in cazul recidivei locale implica o mica umflatura sau iritatie pe zona unde a avult loc incizia sau sub piele. Simptomele cancerului la san in cazul recidivei regionale includ noduli limfatici umflati sub acelasi brat de unde cancerul a fost initial extirpat sau noduli limfatici umflati deasupra claviculei sau in jurul gatului.
Daca o tumora noua apare si are o patologie diferita fata de cancerul de san diagnosticat initial, aceasta nu este considerata recidiva. Este vazuta ca un nou caz de cancer si poate aparea intr-o zona diferita a sanului care a fost deja afectat sau in celalalt san. Un nou caz cancer este diagnosticat si tratat independent de tumora initiala.
Masuri (Cancerul de san se poate vindeca)
Acum stii care sunt simptomele cancerului la san. Simptomele cancerului la san nu trebuiesc ignorate. Este bine sa-ti autoexaminezi lunar sanii pentru a te familiariza cu textura acestora, schimbarile datorate ciclului, marimea sanilor, si starea pielii.
O mamografie poate detecta cancerul dinainte ca tu sa simti vreo umflatura, de aceea este binevenita una pe an. Depistarea cancerului din timp reprezinta cea mai buna modalitate de a-ti proteja sanatatea si a-ti imbunatati sansele de supravietuire. Este important sa iei masuri imediat daca observi modificari ale sanilor sau simti aparitia unui nodul.
In cazul in care suferi de cancer la san citeste si materialul: Vindecarea Cancerului Cu Puterea Mintii
Pentru informatii ce te pot ajuta sa-ti imbunatatesti starea mentala, iti recomand cursul online "Psihoterapia Ortodoxa". Detalii despre el poti afla prin linkul de mai jos.
Apasa aici pentru a afla detalii despre cursul online Psihoterapia Ortodoxa.