• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Gandire Clara

Psihologie crestina, Medicina integrativa, Dezvoltare spirituala duhovniceasca

  • DespreDaniel Narcis
  • CuprinsArticole de la A la Z
  • ContactIa legatura
  • Lucreaza cu mineIndeplineste-ti dorinta

Totul Despre Stres – Cauzele Si Managementul Stresului In Secolul 21

De Daniel Narcis

Totul Despre Stres – Cauzele Si Managementul Stresului In Secolul 21

Cu totii avem parte de stres in vietile noastre. Intrucat majoritatea problemelor de sanatate sunt cauzate sau influentate de stres, este important sa intelegi cum stresul iti afecteaza organismul si sa inveti tehnici eficiente pentru managerierea stresului astfel incat stresul sa functioneze in avantajul trau, nu impotriva ta. In acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii legat de stres: cauze, simptome, tipuri de stres cat si tehnici care scad tensiunea cauzata de stres.

Vei afla totul despre stres.

Sa incepem cu inceputul...

Ce este stresul?

Stresul este raspunsul corpului tau la schimbarile vietii. Intrucat viata implica constant schimbari (variind de la schimbarea locatiei ce o faci in fiecare dimineata de acasa la munca sau adaptarea la schimbari de viata majore cum sunt casatoria, divortul, sau disparitia unei persoane dragi), stresul nu poate fi evitat.

De asta obiectivul tau nu ar trebui sa fie eliminarea stresului pe de-a-ntregul, ci numai eliminarea stresului care nu este necesar si managerierea restului. Sunt cateva cauze comune ale stresului pe care multi oameni le intampina, dar fiecare persoana este diferita.

Cauzele stresului

Stresul poate veni din multe surse, cunoscute drept "stresori". Datorita faptului ca experienta a ceea ce numim "stresant" este creata de catre perceptiile noastre unice a ceea ce intalnim in viata (bazat pe propriul nostru amestec de trasaturi caracteriale, resurse disponibile, tipare de gandire si multe altele) o situatie poate fi perceputa ca fiind "stresanta" de o persoana si "destul de simpla" de alta.

Simplu descris, ce este stresant pentru o persona s-ar putea sa nu fie la fel de stresant pentru o alta. Acestea fiind spuse, anumite situatii tind sa cauzeze mai mult stres pentru majoritatea oamenilor si pot creste riscul de epuizare. Spre exemplu, cand ne regasim intr-o situatie in care sunt asteptari mari pe umerii nostri; in care avem putin control si putine alegeri; in care nu ne simtim pregatiti; in care putem fi aspru criticati de ceilalti; si in care consecintele esecului sunt dure sau imprevizibile, avem dendinta sa devenim stresati.

Din cauza aceasta, multi oameni sunt stresati de locul de munca, de relatii, de provocarile finaciare, problemele de sanatate, si alte lucruri zilnice cum ar fi aglomerarea mentala si programul incarcat. Invatand tehnici care te ajuta sa faci fata cu succes acestor provocari iti poti reduce senzatia de stres.

Efectele stresului

Asa cum stresul este perceput diferit de fiecare dintre noi, tot la fel stresul ne afecteaza pe fiecare in mod unic.

O persoana poate avea dureri de cap, in timp ce alta poate resimti probleme stomacale, iar o a treia poate resimti oricare din celelalte semne ale stresului. Cu toate ca fiecare dintre noi reactioneaza la stres in felul sau, exista o lunga lista de efecte ale stresului, ele incadrandu-se in efecte moderate si efecte ce ne pun viata-n pericol. Stresul poate afecta imunitatea, lucru care practic poate avea impact in tot ce tine de sanatate. De asemeni, stresul poate afecta starea psihica in multe feluri.

Femeie depresiva
Femeie care sufera de prea mult stres

Daca te regasesti in situatia de a resimti simptome fizice ce crezi ca sunt de la stres, este important sa-ti dai tot interesul si sa ai grija de sanatatea ta. Simptomele care pot fi cauzate de stres nu "sunt doar in capul tau" si trebuiesc luate in serios.

Crearea unui plan pentru managerierea stresului reprezinta adesea primul pas spre o sanatate mai buna.

Strategii de combatere a stresului

Stresul poate fi tinut sub control in multe moduri. Tinand cont ca stresul nu trece cu medicamente impotriva stresului, cele mai bune strategii de manageriere a stresului includ de obicei o combinatie de solutii care adreseaza problema stresului atat la nivel fizic cat si psihic, ajutandu-te sa-ti dezvolti in acelasi timp rezistenta la stres.

Adopta solutii rapide pentru a te elibera de stres

Unele tehnici de eliberare emotionala pot incepe sa dea rezultate in cateva minute cand vine vorba de calmarea raspunsului ce il are organismul la stres. Aceste tehnici reprezinta o solutie rapida care te ajuta sa te linistesti pe moment, fapt ce aduce si alte beneficii. Cand raspunsul la stres nu este declansat, adica mintea si corpul nu se hazardeaza, poti aborda problemele mai cu tact, poti fi creativ in rezolvarea lor. De asemeni esti mai putin predispus sa-ti versi nervii pe ceilalti, fapt ce duce la o imbunatatire a relatiilor. Dizolvarea raspunsului tau emotional la stres te poate tine departe de a suferi de stres cronic.

Solutiile rapide impotriva stresului ca de exemplu exercitiile de respiratie corecta e posibil sa nu-ti intareasca rezistenta la stres sau sa diminueze stresorii din viata ta, dar te ajuta sa-ti calmezi fiziologia corpului de indata ce reactia la stres s-a declansat.

Formeaza-ti obiceiuri care alunga stresul

Unele tehnici sunt mai putin convenabile de folosit cand te afli in mijlocul unei situatii stresante. Dar daca le practici constant, te pot ajuta sa tii stresul sub control in general prin faptul ca devii mult mai putin reactiv la stres si mult mai pregatit sa-i faci fata cand se iveste.

Obiceiuri sanatoase, cum ar fi exercitiile sau meditatia, te pot ajuta sa-ti intaresti psihicul impotriva stresului. Dezvoltarea abilitatilor de comunicare, la fel, iti poate fi de mare ajutor daca vrei sa nu mai fii asa stresat deoarece in primul rand te ajuta sa comunici pozitiv cu tine insuti, si in al doilea rand te ajuta sa ajungi la intelegeri cu ceilalti oameni cand vine vorba de o problema stresanta la mijloc.

Elimina stresul pe unde poti

S-ar putea, sa zicem asa, sa nu poti scapa chiar acum de tot stresul din viata ta, sau chiar de lucrurile care te streseaza cel mai mult, dar sunt arii in care poti micsora stresul si il poti aduce la un nivel "mai acceptabil". Orice stres de care poti scapa iti reduce nivelul general al stresului. Spre exemplu, chiar si incheierea unei singure relatii toxice te poate face sa te simti o persoana mai usurata si sa ai mai multa energie pentru abordarea celorlaltor provocari carora esti chemat sa le gasesti solutii.

Dupa cum vezi, nu e vorba de a lua tratament impotriva stresului sau de a te inchide in casa sa nu mai auzi de nimic, ci sa adopti din aceste solutii cele care ti se potrivesc tie cel mai bine pentru a merge cu succes inainte.

Intrebari des intalnite legate de stres

In toate cazurile stresul dauneaza sanatatii?

Nu chiar. Exista diferite tipuri de stres. Pornind de la eustres, care este o forma pozitiva de stres si ajungand pana la stres cronic, care este o forma negativa de stres responsabila pentru multe probleme de sanatate. Ne propunem sa manageriem si sa eliminam tipul de stres negativ, urmarind in acelasi timp sa pastram formele pozitive de stres care ne dau energie. In orice caz, daca avem de-a face cu prea mult stres in viata de zi cu zi, chiar si stresul "bun" poate creste nivelul general al stresului, ceea ce poate duce la stari de epuizare si declansarea raspunsului de stres pe termen lung in organism. De asta totusi ramane important sa inveti sa-ti relaxezi corpul si mintea din cand in cand si sa tai din stres acolo unde se poate.

Cum pot sa-mi dau seama cand sunt prea stresat?

Stresul ne afecteaza pe fiecare in mod diferit. Si asa cum am zis, nu orice forma de stres este daunatoare. (De fapt, stresul unei vieti frumoase iti poate fi chiar de ajutor in a te motiva sa continui.) Problema e cand stresul devine prea intens... atunci cei mai multi oameni incep sa resimta simptomele stresului. Spre exemplu, dureri de cap, iritabilitate, confuzie in minte, toate pot fi semne ca esti sub prea mult stres.

In timp ce nu fiecare persona stresata va avea parte de aceste simptome, cele mai multe se vor lovi de ele. Daca nu iti dai seama ca esti prea stresat pana cand deja chiar esti prea stresat si incep sa apara semne in organism, e bine sa cauti indicii subtile cum ar fi faptul ca ai pierdut contactul cu tine (incepi sa nu te mai regasesti).

Ce sa fac cand ma simt complesit de stres?

Cu totii ne simtim coplesiti din cand in cand; e normal. In timp ce practic e imposibil sa elimini momentele neprevazute din viata cand pur si simplu lucrurile se intampla si organismul reactioneaza, exista modalitati prin care poti reversa rapid reactia organismului la stres, limitand daunele si pastrand gandirea clara, pentru ca tu sa poti face fata cu bine situatiei in care te afli.

Exista vreo cale sa fii mai putin afectat de stres?

Da! Sa te lasi de tot in voia lui Dumnezeu. Dar asta nu e neaparat ceva practic daca traiesti in lume si ai familie sau copii carora trebuie sa le dai de mancare sau sa te asiguri ca la sfarsitul lunii nu-ti sunt intrerupte utilitatile.

Reprogramandu-ti mintea si lasand unele lucruri in voia lui Dumnezeu e o solutie mai buna. Aplicand constant o tehnica doua de manageriere a stresului poti reduce din stres si iti poti transforma psihicul incat sa devina mai rezistent la stres.

Exista mai multe lucruri care poti sa le-ncerci, incepand de la o plimbare dimineata pana la scrierea intr-un jurnal seara sau pur si simplu sa-ti dezvolti mai mult competentele profesionale. Secretul e sa gasesti ceva care se potriveste personalitatii tale si sa te tii de acel lucru urmand indicatiile din cursul Psihoterapia Ortodoxa. Verzi cursul Psihoterapia Ortodoxa in acest sens.

Share
Tweet

Primary Sidebar

Social Media

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube

Vrei Sa Obtii Mai Mult De La Viata?

Imbogateste-ti cunostintele.

Click Aici sa Afli Mai Multe!

  • Contact

Copyright © 2021 ยท Gandire Clara